Kimmo Kautio Kokoaan Suurempi Suomi

Verotuksen ja omistusten suhteesta

  • Veronmaksajien ja maksetun valtion ansiotuloveron jakauma tuloluokittain 2013. Kuvankaappaus Matti Vanhasen facebook-sivuilta.
    Veronmaksajien ja maksetun valtion ansiotuloveron jakauma tuloluokittain 2013. Kuvankaappaus Matti Vanhasen facebook-sivuilta.

Entinen pääministeri ja eduskuntavaaliehdokas Matti Vanhanen (kesk.) Facebookissa sunnuntaina:

"Valtion tuloverotuksessa jo nyt 8,5 prosenttia tulonsaajista maksaa jo nyt 68 prosenttia kaikista valtion tuloveroista. Ja vastaavasti 74 prosenttia maksaa vain 3 prosenttia valtion tuloveroista. Kaksi johtopäätöstä. Tuloverotuksen kevennykset eivät auta pienituloisimpia lainkaan ja toisaalta tuloverotuksen kiristykset iskevät vain pieneen vähemmistöön, joiden verorasitus jo nyt on korkea."

Johtopäätöstensä pohjaksi Vanhanen jakoi oheisen kuvan Akavan taulukosta, josta ilmenee veronmaksajien ja maksetun valtion ansiotuloveron jakauma tuloluokittain vuodelta 2013.

Akavan kuvaaja on monellakin tapaa herättävä. Sen lisäksi, että se saa oikeiston itkemään verotuksen epäoikeudenmukaisuutta, se osoittaa selvästi, että olennaisin löytyy kyseisen taulukon ulkopuolelta. Pääomatulojen verotuksen saattaminen progression ja kunnallisverotuksen piiriin sekä verovuotojen tukkiminen ovat avainasemassa valtiontalouden tasapainottamisessa ja oikeudenmukaisemman Suomen ja reilumman tulevaisuuden rakentamisessa, jos sellaista halutaan.

Globaalissa mittakaavassa maailman rikkain prosentti omistaa puolet maailman omaisuudesta. Suomessa rahakkain prosentti omistaa tällä hetkellä Taloussanomien mukaan noin 12–15 prosenttia maamme varallisuudesta. Millaiset mahtavat olla omistukset esimerkiksi rikkaimman 8,5% osalta?

Olisi mielenkiintoista ja tarpeellista nähdä tätä Akavan kuvaajaa vastaava jakauma, joka ottaisi ansiotulojen lisäksi huomioon myös pääomatulot ja suhteuttaa sen jälkeen osuudet verotuksen kokonaisuudesta osuuksiin omistuksista.

 

Jos joku on asiaan vihkiytynyt, niin linkkejä ja kommentteja tähän. Kiitos!

 

Lähteet:

https://www.facebook.com/matti.vanhanen.5?fref=ts 

http://www.taloussanomat.fi/raha/2015/01/22/yle-nain-paljon-suomen-rikka...

http://yle.fi/uutiset/oxfam_rikkain_prosentti_omistaa_pian_puolet_kaikes...

http://www.iltalehti.fi/talous/2015020719155356_ta.shtml

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Eli onko ratkaisu se, että näiden hyvinansaitsevien verorasitusta edelleen lisätään? En usko, kaikella on rajansa

Entäs se tilanne, jossa ne runsaasti veroja maksavat sanovatkin heit koko Suomelle. Tällöin tänne jäisivät ne, jotka eivät tähänkään saakka ole realiveroja maksaneet ja maksuvastuu jää entistä harvemmille. Tuskin ratkaisu on tuokaan. Tilannetta vain huonontaisi!

Maasta mahdollisesti lähtevät kun ovat nimenomaan niitä, jotka suhteellisesti muita enemmän ovat verokertymään vaikuttaneet. Miksi kurittaa lypsävää lehmää?

Käyttäjän JuhaHkkinen kuva
Juha Häkkinen

Tilannehan tosiaan muuttuu, jos ottaa mukaan omaisuuden ja pääomatulot. Mutta se lienee eri juttu kuin mistä Vanhanen tuon tekstin mukaan puhui - tuloveroista ja ilmeisesti työtulojen veroista.

Jos aletaan verottaa omaisuutta ja pääomatuloja raskaammin, niin se on sitten sellainen valinta. Työtulon verotuksen kiristäminen ei olennaisesti vie asioitamme eteenpäin. Ja puhe "oikeudenmukaisesta" veronkiristyksestäkin tarkoittaa loppujen lopuksi vain sitä, että tulotaulukkoon vedetään viiva johonkin kohtaan: Oikeudenmukaisuus on sitten sen viivan yläpuolella...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset