Kimmo Kautio Kokoaan Suurempi Suomi

Kun perintö ei merkitse mitään

Alan pikkuhiljaa ymmärtää Suomen innokkaimpien natottajien näkemyksiä Suomen ulkopoliittisen linjan muuttumisesta. En vain ole halunnut uskoa sitä todeksi. Uskottava se kuitenkin on, kun tätä saatanan historiatonta tunarointia osattomana seuraa. Venäjän ETYJ-edustajien maahan pääsyn evääminen oli ulkopoliittisen johtomme surkein päätös sitten EU-pakotepolitiikkaan sitoutumisen. Vertoja näille päätöksille vetää vain liittyminen EU:hun ja EMU:un. Maatamme lamaan ajavan Venäjän vastaisen pakotepolitiikan takia olemme nyt valmiit romuttamaan myös turvallisuutemme perustan ja historiallisen, aktiivisen rauhanrakentajan maineemme, jonka rakentaminen oli maamme pitkäaikaisimman ja kansainvälisesti arvostetuimman valtiomiehen, presidentti Urho Kekkosen elämäntyö ja perintö.

ETY-kokous 40 vuotta sitten oli yksi Suomen aktiivisen rauhantahtoisen ulkopolitiikan huippuhetkistä. Diplomaatti Jaakko Iloniemi kommentoi sitä YLE-uutisille näin: ”Luulen, että se oli rauhan ponnistuksista tätä lajia suurin. Olihan kyseessä ensimmäinen toisen maailmansodan jälkeinen korkeimman tason poliittinen konferenssi, johon kaikki Euroopan johtajat ja pohjoisamerikkalaiset osallistuivat.” ETY-kokous korosti aikanaan Suomen suurta roolia sillanrakentajana idän ja lännen välissä. Kaiken mahdollisti puolueettomuuspolitiikka.

Todellinen valtiomiesperintö, saati sitten rauhantyö, ei tunnu 2010-luvun Suomessa merkitsevän enää mitään. Kekkosen perintöä on loattu avoimella suomettumispuheella, kutsuen sitä muka asialliseksi turvallisuuspoliittiseksi keskusteluksi. Missä muualla, kuin Suomessa voitaisiinkaan näin vahvasti hyväksyä ja omaksua muualla alun perin esitetty, omaa historiaamme lokaava käsite? Suomettumispuheen vanavedessä vedetään myös presidentti Kekkosen ETYK-perintöä vessasta alas. Siinä missä historiaansa arvostava kansakunta tuntisi ylpeyttä niinkin ylevään tavoitteeseen, kuin rauhanrakentamiseen liittyvästä mahdollisesta suurvalta-asemasta, että rakentaisi sen ympärille vähintään kansanjuhlan, tekee ulkopoliittinen johtomme kaikkensa, latistaakseen kokouksesta pannukakun, jolla ei ole mitään onnistumisen edellytyksiä. Siltojen rakentamisen sijasta Suomi tuntuu haluavan piiloutua siltojen alle. Me emme ole täällä. Emme ainakaan rauhaa rakentamassa.

--

EU-Suomen suoritus kaikkien rimojen alittamisessa alkaa hakea pikkuhiljaa vertaistaan: Olemme EU-jäsenyytemme aikana syöksyneet Euroopan vahvimpien talouksien joukosta talouden tarkkailuluokalle, sotkeneet naapurisuhteitamme urakalla ja möhlineet sen rauhanrakentamisenkin suuren mahdollisuuden, missä meillä vielä olisi varaa loistaa kansainvälisesti ja missä lippumme voisi liehua korkeimmissa saloissa. Seuraava etappi on kansan kurjistaminen ja edistyksellisen pohjoismaisen hyvinvointivaltion romuttaminen EU:n talouskurisääntöjen puitteissa, joko troikalla tai ilman. On se EU meille kuitenkin niin hyvä.

Suomen ulkopoliittinen johto on kokenut tärkeäksi korostaa, että Suomi teki myös ETYJ-asiassa päätöksen itse, mutta presidentti Niinistön mukaan ”vaihtoehtoja ei ollut.” Niinpä niin. Jos joku ei muista, miltä itsenäisen EU-maan yritykset päättää itse näyttävät, niin kääntäköön katseet Kreikkaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Kukapa sitä Neuvostoliittoa ja suomettumista kaipaakaan?

Käyttäjän kimmokautio kuva
Kimmo Kautio

No aika helvetin moni tuntuu kaipaavan hyvää vihollista.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Tuskin täällä kukaan mitään vihollista kaipaa?
Voisihan tuolla Suomen itärajan takana olla tietenkin vähän hiljaisempaa.

Käyttäjän kimmokautio kuva
Kimmo Kautio Vastaus kommenttiin #9

Ehkä ne hiljenee jos tarpeeks v*ttuillaan?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #12

Eipä kai tuo pelkällä veetuilemalla tapahtune?

Käyttäjän kimmokautio kuva
Kimmo Kautio Vastaus kommenttiin #14

Mitäpä ehdotat? Pommia niskaan?

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Näin jälkikäteen tarkasteltuna tuo syntymävuotenani järjestetty ETYJ-kokous on ollut Suomelle ja monille muillekin länsimaille silkaksi häpeäksi, vain Suomessa monet eivät osaa avata tällaiselle seikalle silmiään ja juhlivat kaikkea mahdollista, mikä on näyttänyt isolta torikokoukselta ja tapahtuu tai on tapahtunut maamme rajojen sisäpuolella.

Virallisten liturgioiden mukaan ETYJ-kokous olisi ollut rauhanprojektin ja liennytyksen huipentuma, mutta tosiasiassa Suomi ja länsimaat siinä vain kumileimasimella hyväksyivät jatkuvan neuvostovenäläisen miehitysvallan olemassaolon Baltian maissa ja useissa muissakin Itä- ja Keski-Euroopan maissa.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Et ole tainnut huomata, maailma on muuttunut. Neuvostoliitto ja Varsovanliitto ovat lakanneet olemasta. Entiset pakkoliittolaiset ovat Venäjän sijaan liittyneet EU:n ja Natoon. Oman etunsa ja turvallisuutensa vuoksi. Omasta halustaan.

Jari Rauhala

Korkman, itse en lähes ensikertalaisena äänestäjänä, kun äänestin kyllä EU:lle, tiennyt Sanoma OY vetoisen (Aatos Erkko) sisäpiirin sopimuksesta suurten lehtitalojen kesken, että vain positiivista uutista EU:sta. Negatiiviset, ne jotka on osoittautuneet todeksi, siivottiin syrjään. Luin taannoin kahdenkymmenen sen aikaisen vaikuttajan "lupaukset", mikään ei ole ollut totta.

Se siitä vapaaehtoisuudesta. Liekö muualla samaa "vapaaehtoisuutta"?

Pasi Pekkinen

Tragikoomista, että historiattomuudesta haukkuu Kaution kaltainen henkilö, joka ei selvästikään ole oppinut historiasta yhtään mitään.

Jari Rauhala

Tuskin enemmistö kansasta kaipaisi turhanaikaista vihollista. 20-30% voi sitä haluta?

Reinikka avasi viimeisessä blogissaan (Puheenvuoro) Natosta Usa:n strategisena välineenä. Kenraali Hägglund toi asian jo viime vuonna esiin kirjassaan.

Alkaa vaikuttamaan siltä, että ei pelkästään Nato ole Usa:n strateginen väline, vaan myös EU pakotteineen. Kirjoituksia on jo tullut, miten Usa itse ei ole osallistunut niihin, vaan kaupankäynti Venäjän kanssa on päinvastoin lisääntynyt.
Mitä muita johtopäätöksiä voi vetää, kuin sen, että myös yksittäisten Eu-maiden johto, kuten Suomen, on strateginen väline Usa:lle? Toki siihen tarvitaan alistuvia päättäjiä, mutta niinpä se vaikuttaa hallituksista riippumatta olevan.

Käyttäjän kimmokautio kuva
Kimmo Kautio

Kommentistasi johdateltuna: Lainasin varta vasten kirjastosta Juha Räikän Itsepetoksen filosofian kesälukemiseksi. Kiinnostaa ilmiönä tämä kollektiivinen itsepetos tai peräti jonkunlainen joukkopsykoosi, jossa suurvaltapolitiikassa on näin selkeästi ihmisten mielissä hyvä ja paha puoli. Toki esim. oma sukupolveni on toljottanut silmät tapillaan miljoonia tunteja amerikkalaisia elokuvia ja pelannut pelejä, joissa USA on propagoitu hyvänä...että vaikea siitä valheesta on kai herätä, ellei ole kiinnostusta ottaa selvää ja pureutua asioihin syvemmin.

Mainitsemiasi asioita ei haluta edes ottaa vakavaan pohdiskeluun, koska se ehkä romuttaisi jotain...

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Neuvostoliiton ajoista tuleekin mieleeni miten sinne karkoitettiin loikkareita. ja niitä karkotettiin enemmän kuin vähemmistöjä Saksan leireille.

Loikkarit palautettiin hirveisiin olosuhteisiin, usein murheellisin seurauksin sekä niille itselleen että perheenjäsenileen.

Joukossamme on tänäkin päivänä poliitikkoja jotka olivat osallisina tekemässä päätöksiä noiden palauttamisesta. Vähintäänkin moraalin kannalta näiden toimet tulisi tutkia julkisesti. On meinaan veriset kädet.

Ja sellaisia aikoja joku jaksaa kaivata kun edellisistäkin ajoista on vielä lasku maksamatta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Häpeällistä tuolloin oli se, että loikkarit pyrkivät Ruotsiin Suomen kautta ennen kuin he itsensä ilmiantoivat. Ruotsi ei karkoittanut yhden yhtäkään takaisin. Kuuluisin tapaus on Victoria Mullova, mutta samanlaisia on kymmenittäin.

Viljo Häggman

Ei pelkästään pyhrkineet, kyllä useimmat aktiivisesti autettiin Ruotsiin saakka. Osa viranomaisten tietäen. Asiasta vaan oltiin hiljaa, ettei naapuri hermostu sekä myös siksi ettei mitään massaliikennettä syntyisi. Muutama hölmö, joka jäi kiinni jo rajavartijoille, jouduttiin palauttamaan.

Ruotsalaisten on aina ollut hyvä hattuilla Venäjälle, kun itärajaa puolustetaan viimeiseen suomalaiseen.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Eikä ole olemassa tarkkaa tietoa siitä, kuinka monta loikkaria Suomen viranomaiset ampuivat kuoliaiksi kiinnioton yhteydessä. Tästä olen kuullut vain huhuja.

Käyttäjän PerttiKannisto1 kuva
Pertti Kannisto

" Venäjän ETYJ-edustajien maahan pääsyn evääminen oli ulkopoliittisen johtomme surkein päätös sitten EU-pakotepolitiikkaan sitoutumisen ".

Se oli päätös yli Presidentin ja Soinin pään. Se oli hyvä EU-tason päätös.
Älä turhaan vääristele asiaa.

Vääristely kuulostaa olevan sovittu puoluetoimistossasi, koska kaikki liittolaisesi puhuvat yhteen ääneen.

Käyttäjän kimmokautio kuva
Kimmo Kautio

Tuntuu aina yhtä huvittavalta, kun viitataan puoluetoimistoon tai ylipäänsä puolueeseen. Sitten mä muistan, että tosiaan...nimeni alla lukee vasemmistoliitto. Tosin siitä vielä pari riviä alaspäin, että mielipiteeni ovat omiani. Jolloin taas herää kysymys jaksaako puolueviittauksia tekevä kommentoija lukea kolmea riviä pidemmälle....

no leikki leikkinä.

Siltähän se näyttää, ettei päätöstä itse tehty, vaikka sitä yritetään taas todistella. Missä EU, siellä ongelma?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Mitäpä muuta kuin maanpetosta ja venäläisten kanssa vehkeilyä voisi Vasemmistoliiton perinne pitää sisällään?

http://luntatupaan.puheenvuoro.uusisuomi.fi/134247...

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Mikäs puolue siellä Venäjällä olikaan vallassa? Onko vasurit kokkareiden työläissiipi? Siitä olen samaa mieltä, että (Sos) Internationaali on samaa hapatusta kuin tämä globaali uusliberalismi eli Yksinapainen Markkinahivutus Imperialismi.

Keijo Räävi

Suomen tulevaisuus tuhoutui kun Kekkonen valittiin presidentiksi. Jokainen ymmärtää että viime päivien tapahtumat ETYJn ympärillä ovat vain suoraa seurausta Kekkosen valtakaudesta. Nyt tarvittavana avointa keskustelua Kekkosen aikakaudesta ja sen aiheuttamista tuhoista joiden korjaaminen vaikuttaa toivottomalta.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Nyt tarvittavana avointa keskustelua Kekkosen aikakaudesta ja sen aiheuttamista tuhoista joiden korjaaminen vaikuttaa toivottomalta."

Avoimen keskustelun avauksena esitän että Kekkosen aikana Suomen talous nousi kuin raketti ja suomalaisten elintaso nousi maailman huipulle. Suomalaisten elintaso on jo EU-aikana tuhottu ja useimmat poliitikot myöntävät ettei hyvinvointivaltio ole enää mahdollinen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset