Kimmo Kautio Kokoaan Suurempi Suomi

Suvaitsevaisuus ei ole kaiken sietämistä

Tiedotusvälineet raportoivat keskiviikkona laajasti Oulun Hiukkavaaran hätämajoituskeskuksen turvapaikanhakijoiden mielenosoituksesta, joka kohdistui keskuksessa tarjotun ruoan tasoon.

Hiukkavaaran hätämajoitusyksikön apulaisjohtajan Janne Salmivaaran mukaan keskuksessa on tarjottu ihan normaalia ruokaa.

"Käytännössä tarjotaan samoja ruokia kuin kaupungin laitoksissa, esimerkiksi kouluissa ja päiväkodeissa", totesi Salmivaara Iltalehden jutussa. (http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015093020444892_uu.shtml)

Eri tiedotusvälineiden artikkelit aiheesta levisivät heti tuoreeltaan sosiaalisessa mediassa kulovalkean tavoin. Itse seuraan mm. useita erilaisia facebook-ryhmiä ja ehdin jo illan mittaan nähdä monenlaista kommentointia aiheesta. Näyttää siltä, että tämä korsi katkaisi kamelin selän monen maltillisenkin seurailijan kohdalla. Täytyy myöntää, että itselläkin kierrokset nousivat uutisia lukiessani ja ymmärrän aiheesta nousevan raivon enemmän, kuin hyvin.

Suomalaisen laitosruoan tasosta kouluissa ja päiväkodeissa on puhuttu paljon. Turvapaikanhakijoiden mielenosoitus asettaa meidät erikoisen valinnan eteen: Nyt olisi itse päätettävä, onko suomalainen laitosruoka kouluissa ja vanhainkodeissa hyvää vai ei? Yllättävän paha rasti, koska toteamalla sen hyväksi, tavallaan menettää oikeuden väittää ruokaa huonoksi omille lapsille ja vanhuksille. Toteamalla sen huonoksi, olisi hyväksyttävä turvapaikanhakijoiden kritiikki. Itse kallistun siihen, että ainakin kouluissa ruoka on yhä pääosin hyvää.

Maahanmuuttokriittisissä piireissä on kyselty paljon, joko tämän myötä "suvakit" ottavat päänsä pois pensaasta. Itse tunnustaudun suvaitsevaiseksi humanistiksi, mutta myös älyllisesti rehelliseksi. Tämä ei todellakaan muuta suvaitsevaisuuttani mihinkään. Suvaitsevaisuus on myös sitä, että kiittämättömyys harmttaa, eikä se harmitus tee eroja sen enempää etnisen alkuperän, kuin vaikkapa seksuaalisen suuntautumisenkaan suhteen. Suvaitsevaisuus on myös sitä, ettei edelleenkään rynnätä yleistämään: Kaikki pakolaiset eivät ole valittaneet ruoasta. Maahan on tullut tuhansia ihmisiä. Oulussa mieltään osoitti satakunta ihmistä.

Maahanmuuttajataustainen vapaaottelija Makwan Amirkhani puhui taannoin mainiolla videollaan maahanmuuttajanuorille väkivallasta ja siitä, miten se tekee hallaa koko heidän edustamalleen viiteryhmälle. Nämä oletettavasti kouluruokatasoisesta ruoasta mieltään osoittavat tekevät täsmälleen samaa. Ratkaisu on sama, kuin omina kouluaikoina: Jos ei kelpaa, voi kävellä kotiin syömään.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

20Suosittele

20 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (101 kommenttia)

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen

Arvostettavaa rehellisyyttä ja realistista katsantokantaa jälleen, ilman meriselityksiä, joita suvakit tuppaavt kilvan aiheesta kehittelemään.

Käyttäjän kimmokautio kuva
Kimmo Kautio

Kiitos. Kyllä ihan ihmisyydestä tinkimättä voi antaa itselleen luvan närkästyä moisesta käytöksestä. Ihan vaikka jo niiden satojen vapaaehtoisten auttajien puolesta, jotka ympäri maata on olleet raahaamassa vaatteita, leluja ja muita tykötarpeita vaivojaan säästämättä.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Kuulkaas, ei tämä ilmiö yksin suomalais-uussuomalainen ole. Myös naapurimaassamme Norjassa on eilen ilmoitettu näkyvästi laitosolosuhteita kritisoivan napinan vahvistamisesta syömälakolla. Siellä tosin on päätetty että kiittämätön Anders Breivik voi halutessaan vapaasti olla syömättäkin, eikä valittelu aiheuttane enempiä toimenpiteitä viranomaisten taholta.

Pasi Harjamäki Vastaus kommenttiin #33

Breivikillä on Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen vahvistama oikeus syömälakkoonsa. Pakkoruokinta loukkaisi hänen itsemääräämisoikeutta ja olisi vastoin Norjan ratifioimaa ihmisoikeussopimusta.

Breivikille voisi sanoa, että niin makaa, kun petaa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ongelman nimi lienee ainakin osittain laktoosi-intoleranssi:

nyt on ollut esimerkiksi tarjolla maitopohjaista kalakeittoa. Tämä tulijajoukko ei maitoa normaaliravinnossaan käytä, mikä on aiheuttanut vatsaongelmia.

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015093020445390_u...

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

On se silti liioittelua lähteä tällaisesta osoittamaan mieltä ja protestoimaan julkisuudessa. Ei kai sitä kalakeittoa joka päivä ole. Tämä on tyypillinen asia, joka pitäisi käsitellä talon sisällä ja yhdessä ohjaajien kanssa. Irakilaisilla turvapaikanhakijoilla on ehkä vääristynyt näkemys siitä, mitä he ovat tilanneet pyytäessään Suomesta turvapaikkaa.

Jatkon kannalta tämä ei näytä hyvältä. Esimerkiksi koulunkäyntiavustajan työ on, tai on ollut ennen säästöjä, tavallinen maahanmuuttajamiesten ammatti. Työhön sisältyy edullinen valvonta-ateria, mistä menee vero. Aika vaikea on kuvitella, että nuoret turvapaikanhakijat voisivat tässä(kään) mielekkäässä ammatissa toimia, jos he ryhtyvät heti järjestämään mielenosoitusta pahaa ruokaa vastaan.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Niinhän se on, eikä lautasen kantaminen poliisiasemalle ja nimitteleminen koiranruuaksi edesauta asiaansa.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos Vastaus kommenttiin #7

Meillä emäntä käy viikottain kauppahallissa ostamassa possua itselleen. Myyntitiskillä lukee: "Koirille: sian sorkkia ja saparoita." Kuulemma ovat possun maukkaimpia osia.

Monillekohan suomalaiselle perusjampalle nuo siansorkat, korvat ja saparot mahtaisivat kelvata? Koirista tai muusta herkkuruoasta puhumattakaan... Tuolla päin maailmaa moisia herkkuja tarjotaan koululaisille ja peräti arvostetuille vieraille.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #7

Minusta lautasella näytti olevan vain pelkää riisiä ilman särvintä, joten lihat kai siitä oli ensin syöty päältä pois:) Missään koulussa tai laitoksessa ei tarjota pelkästään kuivahkon näköistä riisiateriaa. Kuulen kyllä omilta neljältä lapsenlapseltani, mitä peruskoulussa tarjoillaan, eikä valituksia ole pahemmin tullut.. Sairaalaruokakin on mielestäni ihan hyvää ja tavallista kotiruokaa, eihän sitä kyllä edes muuta odotakaan.

Matti Motti

Tomaattipohjaissin ruokiin tottuneelle maito on uusi tuttavuus.

Suurella todennäköisyydellä ruoka on laktoositonta tai vähälaktoosillista kuten Suomessa aina.

Käyttäjän kimmokautio kuva
Kimmo Kautio

Niinpä. Ei ole laitoskeittiö ihan tehtäviensä tasalla, jos on käyttänyt laktoosipitoista maitoa.

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara

On kohtuuton vaatimus, että pitäisi jokaiselle turvapaikan hakijalle makunsa mukaista ruokaa. Pitää ottaa huomioon, että kun joutuu majoittamaaan satoja turvapaikan hakijoita lyhyellä ajalla niin kyllä heille joutuu laittamaan samaa ruokaa kaikille.

Omakohtaisesti muistan kuinka Lapin sodan jaloista suomalaisia majoitettiin Ruotsissa hätämajoitukseen, meilläkin oli Sattajärven koululla useita kymmeniä, makuupaikkana meillä oli olkia lattialla ja huopa peittona. Ruokana meillä oli jonkinlaista kasvis (nokkos)keittoa. Sanottiin sitä kessukeitoksi, kaikilla p**ka lensi kuin varpusparvi. Kuitenkaan ei järjestetty minkäänlaista mielenosoitusta.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

On tietenkin mielekästä laittaa sellaista ruokaa joka kelpaa useimmille.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Missä vaiheessa suvaitsevainen alkaa epäillä, että ovatko nuo ihmiset oikeasti pakenemassa vainoa? Never?

Käyttäjän kimmokautio kuva
Kimmo Kautio

Nuo ei välttämättä ole, jos valittaa ruoasta. Ei kai kuitenkaan edelleenkään yleistetä tätäkään kaikkiin tulijoihin.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Uu. Jonkinlaista totuuteen heräämistä ilmassa?

Suvaitsevainen tuntuu ajattelevan, että oikeasti hädänalaisia tulijoista on 90%. Nuiva taas ajattelee, että tulijoista 90% on elintasosurffareita. Veikkaan että jälkimmäinen on lähempänä oikeaa.

Käyttäjän kimmokautio kuva
Kimmo Kautio Vastaus kommenttiin #24

Ei mitään uutta ja ihmeellistä. Lähtökohtaisesti suvaitsevaisuus on normaali ja terve länsimaisen ihmisen tapa suhtautua eri kulttuureista tuleviin ihmisiin. Siihen voi liittyä yhtälailla pelkoa vierasta ja outoa kohtaan, mutta se ei vain suvaitsevaisen mielessä ole hallitseva tunne.

Yhtä normaalia ja tervettä on myöntää se, minkä tilastot kertovat, että maahanmuuttajat ovat yliedustettuina rikostilastoissa ja nyt tämä ruoasta valittaminen tekee enemmän hallaa, kuin hyvää.

Silti jokainen ymmärtää, että minä en ole mitään siksi, että sinä olet jotain. Ei myöskään kukaan pakolainen ole rikollinen tai ruoasta valittaja siksi, että joku toinen vastaavassa tilanteessa on. Ihminen on aina yksilö, joka on vapaa ja vastuullinen omista valinnoistaan.

En lähde tekemään prosenttiveikkauksia. Kyllähän sen järkikin sanoo, että aidosti hädänalaisia sotatoimialueilta on paennut aivan järkyttävät määrät. Kyllä sodan alla yleensä on hätä.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen Vastaus kommenttiin #29

Järki, tai pelkkä logiikkakin, sanoo myös, että jos sotaa pakeneva hylkää turvapaikan pakolaisleiriltä ja matkustaa lukemattomien rauhallisten maiden läpi, hän ei enää pakene sotaa.

Käyttäjän kimmokautio kuva
Kimmo Kautio Vastaus kommenttiin #31

No joo...toisaalta yksilöt käyttävät vapauttaan, tekevät paremman elämän toivossa sen mikä on mahdollista. Voiko heitä siitä syyttää?

Martti Kovala Vastaus kommenttiin #37

Onko hänelä okeus esitää minulle lasku tästä vapaudenkaipuustaan?

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Mitenhän tuota laitosruuan taso saisi nostettua? Nouseeko se siirtymällä kokonaan kasvisruokaan? Nouseeko se lisäämällä budjettia? Nouseeko se vaihtamalla thaimaalaiset tekijät suomalaisiin? Nouseeko se muuttamalla laitosruokamaksulliseksi myöskin peruskouluissa?

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Voi olla, että joskus tulee sellainenkin raja vastaan, että yksittäistapaus-selityksillä ei enää pärjätä, kun opimme ymmärtämään eri kulttuurien premissejä, joustokykyä, arvoja, kollektiivisuuden astetta, yksilön omaa vastuuta, historiallisia painolasteja, jotka voimme nähdä jo eurooppalaistenkin kansakuntien välillä.
Onhan meilläkin kova työ ymmärtää joskus jopa esim. "välimerellistä mentaliteettia", erilaisia "käsityksiä rehellisyydestä" tai "sovittujen asioiden merkityksellisyyttä" ns. eurooppalaistenkin kulttuuriarvojen puitteissa.
5-miljoonaisella kulttuuri- ja kielialueella ei ole varaa kovin suuriin virheisiin, kun ne alkavat syödä koko kansakunnan tulevaisuutta. Baltian maat ovat olleet tässä suhteessa jo veitsen terällä. Sitä kutsutaan joskus identiteetiksi.

Käyttäjän PauliLaasonen kuva
Pauli Laasonen

Jos ihminen on ollut nälässä kolme päivää elämänsä varrella niin kuin yksi pakolainen väitti , niin kyllä hän arvostaa mitä ruokaa hyvänsä. Näissä maissa joista nämä pakolaiset tulevat valehteleminen on joka päiväistä eli tapa mutta paikalliset tietävät sen ja osaavat erottaa mikä on totta ja mikä ei, mutta meillä kun toitotetaan että kaikki ihmiset ovat samanlaisia niin emme osaa erottaa ja epäillä valehtelua, olen muutaman kerran joutunut nenästä vedetyksi ja olen ottanut opiksi. Miksi muuten Suomessa ei saa tietoja mitä missäkin maassa pitää varoa mielestäni Jenkkilässä on tämänlaista informaatiota saatavilla.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Tämän soppamiekkarin suhteen olen aika nuiva, olkoonkin että muutama maitoruokaa nauttineista olisi levittänyt vahvennettua lampun henkeä kanssa-asujiensa keskuuteen. Kapungille kävelivät, joten ruokamyrkytyksistä ei ollut kyse.
Tähän on vaikea suhtautua hymyilemättä. 70 kiihtynyttä arabia marssilla liennyttääkseen ilmavaivojaan. Tottahan ruokamme on erilaista, ja tottahan laitosruoka on mautonta, syistä jotka eivät ole kaikki minulle selvinneet. Mutta ei se tapa, tiettävästi.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Kiittämättömyyteenkö on vaikea suhtautua hymyilemättä? - Tätä kykyä puolestaan ei pidä yleistää kantaväestöön.

Ruuasta ja majoituksen tasosta nirsoilevat turvapaikanhakijat tekevät Persuille parempaa vaalityötä kuin mihin yksikään mainostoimisto pystyisi. Hyväntekijöidensä suututtaminen jo alkumetreillä ei lupaa mitään hyvää näiden tulokkaiden kyvystä integroitua Suomeen.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Muista, Hannu, olla kiitollinen muutaman vuoden päästä. Vanhuksille tätä samaa mautonta möskää on sitten tarjolla ihan elämän loppuun asti.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #17

Möskää?? Minulla on ihan toinen käsitys kun katselin usein vanhainkodissa olleen äitini lautaselle tuotuja ruokia. Perunaa ja kastiketta kalan tai lihan kera, mitäpä sitä kotonaankaan moni muuta ihmeellistä syö, jollei ole nyt näitä herkkusuita, jotka viitsivät arkenakin käyttää paljon aikaa ja rahaa herkkuruokiin. Suurin osa meistä tyytyy melkoisen yksinkertaisiin vatsantäytteisiin, mitä itse olen todennut myöskin hyvätuloisilla ihmisillä. Usein nopeus ja terveellisyys menee maunkin edelle:)

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Toisinaan minun on vaikea suhtautua nimeltä mainitsemattoman puolueenkin vaalityöhön hymyilemättä. Ja tosikkomaisuuteen yleesä. Isommat asiat kuin Safkagate pistävät vakavaksi.
Hyvää ruuansulatusta tällekin päivälle!

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #54

Kyllä minuakin huvitti tuo mielenosoitus. Olen melko varma, että mielenosoitusta vahtivia poliisejakin on hymyilyttänyt, vaikka varmasti toisaalta harmittanutkin.

Käyttäjän kimmokautio kuva
Kimmo Kautio

Tappaa ainakin hitaammin, kuin sariini, tynnyripommit tai viuhuvat luodit...:)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Kiinnostaisi tietää mitä varten he järjestivät tällaisen mielenosoituksen.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Heh. Minä luulen että heille ovat ihmiskauppiaat kertoneet tästä paratiisista hienoin sanoin... Asunnot pääministeritasoa, ruoka maittavaa ja terveellistä, avustusrahat ovat ruhtinaalliset, naiset vaaleita, kauniita ja auliita blondeja ja kaikki suomalaiset ovat muutenkin lämpimiä, ystävällisiä ihmisiä. Mikä pettymys purkautuukaan kun täällä on kylmää, märkää ja hallimajoitus ym. kurjaa, joka ei vastaa kenenkään unelmia.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #80

Niin, mutta luulivatko todella,että tällä keinolla saisivat itse laittaa ruokaa?
Ketkä tällaisen tempauksen keksivät?
Joukossa saattaa olla ihmiskauppiaiden velkoojarenkejä. Toivottovasti niitä pystytään erottamaan porukoista mahdollisimman nopeasti.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Eivätkö turvapaikan hakijat ymmärrä omaa etuaan? Tällainen kiittämättömyys panee epäilemään heidän motiivejaan ja kääntää monet suomalaiset maahanmuuton vastaisiksi. Jos on lähtenyt hengenvaarasta sodan jaloista, ei kyllä hevin rupea purnaamaan ruuasta ja majoituksesta.

Suomalainen ei tällaiseen kiittämättömyyteen totu. Jopa maksavana turistinakin hän valittaa ruuasta ja hotellista aika harvoin.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Maksaviin turisteihin tämä ei kyllä millään lailla liity, eikä ole eduksi että silloin tyytyy siihen mitä tarjotaan. Ainakin minä olen valittanut hotellihuoneesta ja saanut kelvollisen. Aivan eri asia.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Ei liity ei. Mutta halusin korostaa suomalaisten hienotunteisia asenteita. Niiden valossa voi ennakoida reaktioita, joita tällaisesta purnaamisesta seuraa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #39

Minusta olisivat voineet huomauttaa sopimattomasta ruoasta henkilökunnalle.
Poliisiasema oli ihan väärä osoite.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #52

Näin on. Nyt siitä syntyi turha julkisuuskohu.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #39

Tunnetusti suomalaiset ovat ulkomaillakin hyvin vähään tyytyviä...
Ja siksi kuulemma meille suomalaisille annetaan aina huonoimmat huoneet ja kerrokset, varsinkin jos hotellissa on saksalaisia turisteja, jotka valittavat heti ja äänekkäästi vähän kaikesta. Me emme ole tätä herrakansaa ikinä olleet:)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #81

Eiköhän asenne ole jo muuttunut sillä en ollut ainoa, joka marssi huoneensa nähtyään respaan ilmoittamaan että ei käy. Maksavana asiakkaana on oikeus valittaa jos aihetta on, sillä kuten mainitsit niin muutoin saa koko kansa sellaisen maineen, että huonoin käy.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #82

Näin on, mutta hyväntekeväisyydestä (ilmaisesta ruuasta)valittaminen on yksinkertaisesti huonoa käytöstä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #83

Senhän mainitsin jo ylempänä, että kaksi eri asiaa. Enkä muuten ole valittanut hotelliruuasta silloin kun olen tiennyt ettei parempaa ole saatavilla, kuten aikanaan Itä-Berliinissä. Se on sitä ylempänä mainitsemaasi hienotunteisuutta, muu maksetusta valittamatta jättäminen omaa saamattomuutta esimerkiksi silloin kun ei vastaa ennalta kuvattua.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Minusta kouluruoka on pääosin kelvotonta. Laitoksissa asuvien vanhusten osalta on sietämätöntä, että heidän ruokailunsa perustuu kokonaan tähän yksipuoliseen, mauttomaan laitosruokaan. Päiväkotilasten ja koululaisten osalta tilanne on parempi, hehän saavat kotona myös parempaa ruokaa.

Kouluruokailussa teemaviikkoruoat ovat olleet laadukkaita ja maistuvia. Kaksi-kolme teemaviikkoa/lukuvuosi ei ikävä kyllä riitä.

Käyttäjän kimmokautio kuva
Kimmo Kautio

Valitettavasti on monia koululaisia, joille koulussa tarjottava ruoka on päivän ainoa lämmin ruoka, puhumattakaan päiväkodeista, joissa syödään myös aamupalat ja välipalat. Ruoan taso vaihtelee varmasti rajusti kaupungin ja kunnan mukaan.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Se tosiasia, että monet joutuvat elämään tämän yhden lämpimän ruuan varassa koko päivän, pitäisi asettaa tälle aterialle vielä enemmän paineita. Ikävä kyllä yhteiskuntamme on asettanut annoksen hinnan 0,60 - 2 euron välille. Taso ei ymmärrettävästi päätä huimaa. En usko, että ruoka kestää tarkastelua missään päin Suomea.

Itse olen jo kauan toivonut, että koulujen, päiväkotien ja laitosten ruokahuolto saataisiin paremmaksi. Toive on ollut turha. Edes lehdissä olleet jutut, joissa on esitelty kuvien kera kotipalvelujen jakamia annoksia, eivät tilannetta ole korjanneet.

Käyttäjän AnttiKarvola kuva
Antti Karvola

Kouluruoka ei todellakaan ole kelvotonta, ei kai suurin osa oppilaista sitä muuten edes söisi? Ja vanhuksille tarjottava ruoka ei ole yksipuolista, "mauttomuuskin" johtuu yksinkertaisesti siitä, että samaa ruokaa tarjotaan sadoille ihmisille, joilla on eri ruokailutottumukset.

Nyt tarvittaisi jotain lähteitä tälle väitetylle laitosruuan kelvottomuudelle. Ja mielellään jotain vähän kattavampia kuin omat läheiset tai muutama iltapäivälehden kohuotsikko ruuanjakelussa tapahtuneesta virheestä.

Kaiken laitosruuan väittäminen kelvottomaksi oman mutun perusteella on loukkaus sitä valmistavia ammattilaisia kohtaan.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

K.N;"Minusta kouluruoka on pääosin kelvotonta."

Sinäkö sitä päivittäin syöt, vai mihin tämä kommenttisi perustuu? Jos teidän kylällä on kädettömiä ruoanlaittajia, niin omallani ei näin ole laita. Itse syön kouluaterian 5krt viikossa, eikä isompaa moitetta ole vielä toistaiseksi ollut.

Mamujen kritiikki ruoan suhteen ihan tarpeetonta..kuten blogisti sanoo, jos ei maistu, voi kävellä kotiin syömään. (tai sitten Niemeläiselle, jolla pelkkää gurmeeta).

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"Suvaitseminen ei ole kaiken sietämistä," mutta tämä täytyy loukkaantujien kaikesta huolimatta sietää. Ei tuollaisia mielenilmauksia voi estääkään. Viranomaiset ja auttajat ovat jälleen uuden haasteen edessä.

Käyttäjän kimmokautio kuva
Kimmo Kautio

Tottakai pitää. Kyllähän pakolaiset saavat osoittaa mieltään siinä missä ketkä tahansa muutkin. Ei kiittämättömyys kiellettyä ole.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Ja Timo Soini hykertelee: tämä kaikkihan vain sataa Persujen laariin...

Käyttäjän HannuTaskinen kuva
Hannu Taskinen

Jos ruokaa parannetaan niin yleensä sen hinta nousee.
Pakolaisten kuluista on varainhoitoyhtiön arvio:
"Varainhoitotalo Front arvioi syksyn kolmannesvuosikatsauksessaan, että ensi vuoden valtion budjettiin tulee 1,5 miljardin euron aukko pakolaiskriisin vuoksi".
Lainaahan kai vielä saa mutta kuka uskoo että nämä veijarit ovat maksamassa sitä takaisin?

Käyttäjän kimmokautio kuva
Kimmo Kautio

Lainaa saa ja matalalla korolla, joten julkiset investoinnit olisi järkeviä, mutta ei me kyllä tällaista syömävelkaa voida lisätä.

Käyttäjän ToniTervo kuva
Toni Tervo

"Nyt olisi itse päätettävä, onko suomalainen laitosruoka kouluissa ja vanhainkodeissa hyvää vai ei? Yllättävän paha rasti, koska toteamalla sen hyväksi, tavallaan menettää oikeuden väittää ruokaa huonoksi omille lapsille ja vanhuksille."

Asia ei mene näin. Veronmaksajalla on eri oikeus vaatia rahoilleen vastinetta kuin vastikkeetta sosiaaliturvapalveluita saavalla turvapaikanhakijalla.

Käyttäjän lindapelkonen kuva
Linda Pelkonen

Hyvä kirjoitus. Teimme aiheesta jutun Uuden Suomen uutispuolelle ja käytimme myös tätä blogia lähteenä.

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/120852-turvapaikan...

t. Linda / US

Käyttäjän kimmokautio kuva
Kimmo Kautio
Käyttäjän Lauri-PekkaAlanko kuva
Lauri-Pekka Alanko

Valitukset loppuisivat välittömästi, kun turvapaikan hakijoille annetaisiin lounassetelit. Yksityiset yrittäjät osaavat tehdä taatusti toiveiden mukaista ruokaa.

Niemi Seppo

Ajatukset aikalailla samaa, kulkuoikeushan heillä on, ei kun kaupungille, syömään siellä parhaassa ravintolassa valinnan oikeushan heillä on,
Käytännöstä hyötyisi myös ravintola ala, niin lahdessa kuin Oulussa,
kiireestä johtuen lisäisivät työpaikkoja.

Käyttäjän UffeNordstrm kuva
Uffe Nordström

Voiskohan minullekin toimittaa näitää lounas-seteleitä.
Ehkä jopa takautuvasti niin voisin tarjota sapuskaa myös kavereille.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Lounassetelien arvo vaihtelee välillä 7,10 - 10,10 euroa. Jos 50 000 turvapaikanhakijalle annettaisiin kympin Lounasseteli, se maksaisi vuodessa 182,5 miljoonaa euroa, jos vaan 30 000:lle, se maksaisi vain 109,5 miljoonaa euroa. Kyseessä on kuitenkin pelkkä lounas, joka ei sisällä aamupalaa, päivällistä ja iltapalaa.

Toisaalta kuntouttavassa työtoiminnassa asiakkailla on esimerkiksi kolmena päivänä viikossa mahdollisuus nauttia lämmin ateria omakustannushintaan kaksi euroa per ateria. Tämä on monille asiakkaille tärkeä, terveyttä ja toimintakykyä ylläpitävä asia. On erittäin todennäköistä, että suuri osa näistä maahan nyt tulevista turvapaikanhakijoista jonkin ajan kuluttua ohjautuu kuntouttavan työtoiminnan piiriin - sikäli kun systeemit ja lainsäädännöt säilyvät nykyisellään. On aika kohtuutonta ajatella, että heillä nyt juuri maahan tultuaan pitäisi olla moninkertainen ateriaetu verrattuna näköpiirissä olevaan tulevaisuuteen.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Olen loukkaantunut irakilaisten käytöksestä myös entisten ammattien sekä maahanmuuttajataustaisten työtoverien puolesta.

Viime vuosikymmenellä kävin ainakin kymmenessä pääkaupunkiseudun koulussa tekemässä eri pituisia opettajan ja koulunkäyntiavustajan sijaisuuksia. Lisäksi kävin yhdessä vieraassa koulussa suorittamassa Erityispedagogiikan opintokokonaisuuteen kuuluvan tutustumiskäynnin ( kokonaisuus suoritettu arvosanalla 5/5).

Kouluruoka oli yleisesti aivan maittavaa ja monipuolista, joskus jopa erinomaista. Tällä alalla kovapalkkaiset erityisluokanopettajat (4 300 euroa kuussa), rehtorit ja koulupsykologit söivät sitä samaa ruokaa. Ei se voi aivan kelvotonta mössöä olla.

Noissa 11 koulussa ainakin kuudessa oli samaan aikaan, kirjoittajan lisäks, vähintään yksi maahanmuuttajataustainen työntekijä koulunkäyntiavustajana. Todennäköisesti oli useammassakin, koska en keikkatöissä erityisesti tunnista ihmisiä tai tutustu henkilökuntaan. Useassa koulussa maahanmuuttajataustaiset oppilaat olettivat minun olevan maahanmuuttaja - kuten olinkin moninkertainen paluumuuttaja. Tämä osoittaa, että koulunkäyntiavustaja on yleinen maahanmuuttaja-ammatti.

Havaintojen mukaan useilla aftotaustaisilla aikuisilla miehillä oli välitön ja luonteva vuorovaikutussuhde erityisen tuen oppilaiden ja mahdollisesti autismin kirjon oppilaiden kanssa. Heillä oli ystävällisyyttä ja huumorintajua, ja oppilaat tukeutuivat heihin. Vastuussa olevat opettajat ja rehtorit katselevat tällaista päättäessään, kenelle he antavat oman luottamuksensa.

On epätodennäköistä, että kukaan rehtori palkkaisi tai kukaan vakinainen ope huolisi luokkaansa sellaista avustajaa, jonka yhteisössä heti ensimmäiseksi järjestetään julkinen mielenosoitus kouluruoan ala-arvoista laatua vastaan ja ilmoitetaan sen kelpaavan vain koiran rehuksi. Huono maine saattaa levitä ja tarttua myös sellaisiin maahanmuuttajiin ja tulijoihin, joilla on ihan eri asenne.

Oman etunsa vuoksi turvapaikanhakijoiden kannattaisi katsella, missä ovat ja yrittää solahtaa jostakin institutionaalisesta rakosesta yhteiskuntaan ja työelämään, vaikka koulunkäyntiavustajaksi yhdeksi päiväksi, koska se voi poikia jotakin lisää. Nyt turvapaikanhakijat itse sulkevat itseltään ovia ja aloja heti alkuunsa. Saattaa olla, että koulunkäyntiavustajan työ ei olisi irakilaisten turvapaikanhakijoiden arvon mukaista. Jos näin on, sitten herää kysymys siitä, mitä asianomaiset voivat realistisesti kuvitella Suomessa tekevänsä.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Toisaalla näiden kirjoitusten kommenteissa on osoitettu, ettei kouluruoka kelpaa koiran rehuksi. Ainakaan ohrapuuro, jonka epäillään laukaisseen mielenilmaisun, ei kelpaa koiralle siinä olevan viljamäärän vuoksi.
Opettajille kouluruokaa tarjotaan ilmaiseksi. Valvontavastuussa olevien opettajien ruoka ei maksa. Heille sitten maksetaan tästäkin ajasta palkkaa. Ehkä se auttaa kestämään heikkojakin eväitä.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Valvonta-ateria maksaa (työnantaja ottaa sen suoraan palkasta) ja siitä menee vero. Ruoka on yleisesti ottaen hyvää, ja aina on vaihtoehtoja.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #40

Makuasioista ei voi kiistellä. Meillä kotona tätä yleisesti ottaen hyvää ruokaa "nauttii" neljä henkilöä. Viides käy yksityistä koulua, jossa ateriat valmistaa yksityinen aterian toimittaja (Sodexo).

Teemaviikoilla muutkin kouluruokaa "nauttivat" kehuvat ruokia. Yksityisessä oppilaitoksessa koulu käyvältä ei ole kuulunut juurikaan aterioita koskevia moitteita.

Valvonta-ateriasta peritään kyllä vero, oppilaitos ei siitä maksuja ole perinyt. Käytännöt toki voivat vaihdella oppilaitoksittain.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Ohra on lisäke. Erittäin hyvä sellainen. Siinä missä riisi, paitsi ohraa ei tarvitse lennättää (välttämättä) toiselta puolelta maapalloa lautaselle.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #58

Ohra voi olla hyvä lisäke. Itse en sitä lautaselleni ottaisi. Ohrapuuro ei ole lisäke, vaan ateria. En minä sitäkään söisi. En edes aamupalalla.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan Vastaus kommenttiin #62

Minä syön ohrapuuroa aina kun sitä on tarjolla. Koska se on kunnolla tehtynä hyvää. Kaurapuuro on hyvää sekin, keskustella voi aina tarvittavien vihneiden määrästä. Voisilmän kanssa syön puuroni. Enkä nirsoile..

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara Vastaus kommenttiin #84

Miun pojan lempiruoka koulussa on "Muumilaakso", joka on siis mannapuuroa kiisselillä :)

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

- Onko muuten kukaan tullut ajatelleeksi, että jokin Länsi-Eurooppaa ja EU:ta läntisine kumppaneineen vastapelurinaan pitävä taho voisi ehkä vuosisataista tehokasta salaista palveluaan ja komintern-verkostoaan hyväksikäyttäen olla järjestellyt tämänkin pakolaistulvan uusimman piikin ja sen mukana ei niinkään ehkä pelättyjä Isis-soluttautujia, vaan palkattuja mafiarettelöitsijöitä jotka napisevat ruoasta ja tekevät pikkuryöstöjä ja ahdistelevat (varsinkin toisiin uskonto/etnokuntiin kuuluvia) teinityttöjä ja tappelevat keskenään ihan vaan mustamaalatakseen valtaosaa kunnon pakolaisjoukosta samalla aiheuttaakseen talousellista ja poliittista kuormitusta vastaanottajamaissa ja hajoittaakseen EU:n yhtenäistä ulkopolitiikka samalla, kun se on tukenut julkisestikin länsieurooppalaisia fasisminluontoisia ja rasismiintapuvaisia ryhmittymiä Pegidasta ns. vastarintaliikkeisiin, jotka epäilyttävästi saavat lisäkannatausta ruokakapinoistakin? Voisiko kyseessä olla itäinen rauhansuurvaltanaapurimme nerokkaan uusstalinistisen valtakunnanjohtajansa Putinin johdolla?

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Saudeille ja al-assadille pyyntö lähettää raha-avustus paremman ruuan hankkimiseksi pakolaisille,,tai ehkä putinille,hänellä ainakin sotimiseen riittää käteistä,,miks ei sotaa pakenevien ruoka-apuun ?

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Kuppilat kuntoon! Lienevätkö uutisvideossa lautastaan esitelleet wanna-be-tv-kokit Mustafa H. ja Salam K. jo saaneet työtarjouksia? ;)
http://www.aamulehti.fi/Kotimaa/1195000242086/arti...

Janne Hilden

Kai Niemeläinen: "Minusta kouluruoka on pääosin kelvotonta."

Todellako?

Oulun Serviisin esimerkkiruokalista tältä viikolta:

Aamupala: mustikkakeitto, hedelmäjugurtti ja kananmuna.

Lounas: lihakastike, riisi, tuorekurkkuviipale ja juustoviipale. Kasvislounas. purjoperunasosekeitto linsseillä.

Päivällinen: kirjolohipennepasta

Iltapala: viili, leikkele ja tuorepala

Kaikilla aterioilla on tarjolla leipää ja juomaa

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Eihän kouluruoka voi olla tasalaatuista kun se tulee eri keittiöistä, samassa kunnassakin. Omat lapseni aikanaan söivät, mutta poikkeuksiakin on kuten uutisessa viime vuodelta:

Nälkäiset lapset syövät näkkäriä – kouluruokaa suoraan roskiin

Heikkolaatuiseksi koettu kouluruoka on johtanut osassa Kirkkonummen kouluja ja päiväkoteja outoihin ratkaisuihin.

Fazer Food Servicesiltä ostopalveluna hankittu ruoka on esimerkiksi Masalassa lasten, huoltajien ja opettajien mielestä niin huonoa, että se jätetään usein mieluiten syömättä.

- Uutisten mukaan ruuan laatua parannettiin.

http://www.lansivayla.fi/artikkeli/239368-nalkaise...

Janne Hilden

No tuo on se lista, mitä näille Oulun kulinaristisille irakilaisille tällä viikolla syötetään.

Yök :)

Käyttäjän kimmokautio kuva
Kimmo Kautio Vastaus kommenttiin #61

Kuitenkin vaan yhden päivän lista, mutta kyllä mulle kelpais. :)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #61

Niin no, ko. uutisen Masalassakin neuvottelut ruuasta hoidettiin tuottajan kanssa eikä marssittu mielenosoituksellisesti minnekään.

Veikko Anttila

Uutisista päätellen olemme saaneet Suomeen pääosin luksus-pakolaisia: hyvävoimaisen näköisiä nuoria miehiä, joilla on ollut varaa maksaa jopa 10 000 euroa tai enemmän matkastaan eikä "tunnu missään". Ei ole ihme, jos he vaativat vastaanotossakin luksuskohtelua. Lähtömaihin levisi tai pikemminkin sinne levitettiin rikollisten välittäjäryhmien toimesta aikaisemmin tieto Suomen viranomaisten sinisilmäisestä asennoitumisesta turvapaikanhakijoihin. Viranomaisten on syytä palata nopeasti muiden maiden noudattamaan kireään turvapaikkakäsittelyyn.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Keskustelu on aivan väärässä asennossa, jos Oulun tapahtuman takia haukutaan suomalaista päiväkoti- tai kouluruokaa.

Poikani mielestä hänen koulussaan Lappeenrannan Kesolassa ruoka on hyvää, paitsi siskonmakkarakeitto. Sitä ei sentään Oulussakaan liene tarjottu?

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Alistujallehan se on aina noin; Vika ei ole narsistisessa lapsellisessa nillittäjässä ja hänen kohtuuttomissa vaatimuksissaan, vaan siinä, ettei niiden edessä osata mennä kontilleen vaatimusten edellyttämällä vauhdilla. Alistuja ja alistaja ovat samaa mieltä: Alistaja on aina oikeassa.

Tiedollinen ristiriita on joka tapauksessa ilmeinen ja jotenkin ratkaistava. Alistujan tapa toki on etsiä vikaa jostain muualta kuin jalustalle asetetusta toteemista. "Se lyö mua koska mä en oo tarpeeksi mukava!".

SK Marttila

"Suvaitsevaisuus on myös sitä, ettei edelleenkään rynnätä yleistämään: Kaikki pakolaiset eivät ole valittaneet ruoasta. Maahan on tullut tuhansia ihmisiä. Oulussa mieltään osoitti satakunta ihmistä."

Muistetaan myös, että 1 ihminen heilui lakanassa ja 1 heitti polttopullon, vaikka maassa on 5,4 miljoonaa asukasta.

Käyttäjän kimmokautio kuva
Kimmo Kautio

Niinpä. Kaikki suomalaiset ei silti kuulu klaaniin. :D

Käyttäjän JussiJalkanen kuva
Jussi Jalkanen

Jos ei kelpaa menkööt muualle! Ovat kuitenkin tulleet tänne noin kymmenen turvallisen maan läpi!

Mikko Saarenoja

Enpä noita kaikkia viestejä jaksanut/viitsinyt lukea. Suurin osa oli niin asenteellista ja pikkumaisen typeriä. Kertoo paljon itseänsä "älykkäinä" pitävien ihmisten ajatusmaailmasta.
Itselleni eivät maito/kerma tuotteet sovi. Kun kermaisen keiton lounaalla vedän, juoksen koko illan vessassa ja todellakin juoksen ja välillä joudun pitkäänkin siellä istua. Nyt siellä väliaikaiskeskuksessa on 300 ihmistä samassa vaivassa ja tuntematta paikkaa on siellä varmaan 5-10 vessaa.
Missä nämä ihmiset tekevät tarpeensa? Jos he menevät ulos puskaan on lehtien otsikoissa suurella "Pakolaiset eivät osaa edes käyttää vessoja!" "Pakolaiset kuin eläimet!"

Ei toi oikein inhimilliseltä kuulosta! Jos ne siellä keittiössä eivät tota tienneet, niin on heillä kyllä hieman koulun penkille palaamisen paikka!
Ja lehdistökin voisi hieman tarkistaa faktoja ennen otsikoiden repimistä. Nythän lehdistö ja niin sanotut "toimittajat" vain lietsovat vihaa typerillä otsikoillaan.

Käyttäjän raffu kuva
Rafael Rantala

Kannattaa lukea ja oppia:
Laitosruoka käytännössä laktoositonta Suomessa juuri tuosta syystä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Googletin, ei kaikissa kunnissa:

Pysyvät erityisruokavaliot

Todistus pysyvästä erityisruokavaliosta tehdään kertaalleen päivähoidossa ja koulussa terveydenhoitajan tai lääkärin kanssa. Pysyviä erityisruokavalioita ovat diabetesruokavalio (oma ateriasuunnitelma), kasvisruokavalio, keliakiaruokavalio ja laktoositon ruokavalio.

http://www.ylojarvi.fi/koulut-ja-opiskelu/kouluruo...

Koulu- ja päiväkotilounas on laktoositon. Päiväkotien välipalat ovat vähälaktoosisia.

http://www.vihti.fi/palvelut/koulut_ja_opiskelu/tu...

Juha Nurmi

Hävytöntä toimintaa auttajia kohtaa,mutta tyypillistä muslimeilta. Jo maasa asuvat muslimit ovat aina vaatimassa oikeuksia muslimikulttuuriin vedoten. Omat uimahallivuorot,naisille naislääkärit,kouluissa kantasuomalaisten uskonnonoprtukseen puuttuminen jne. Mitä maassa asuvat vietnamilaiset,thaimaalaiset,kiinalaiset ja juutalaiset vaativat,eivät mitään. Ovat huippu ahkeria,työllistyvät ja maksavat veronsa. Minulla on ollut 2 thaimaalaista vaimoa ja tällä hetkellä seurustelen thaimaalaisen kanssa.He ovat asuneet Suomessa 32v,27v ja 11v,eikä kukaan heistä ole päivääkään elänyt yhteiskunnan varoilla tai millään tuilla. Kaikki 3 ovat edelleen työelämässä ja maksavat verot valtiolle. Tämä maahan tuleva muslimijoukko ei työpäivää tule näkemään.Herätkää jo suomalaiset paapojat ja hoivaajat.

Käyttäjän AnttiKarvola kuva
Antti Karvola

Kyllä meinaa hiipua usko ihmisten järkeen kun lukee tapaukseen liittyviä puheenvuoroja ja kommentteja.
Toiset leimaavat nyt kaiken laitosruuan täysin syömäkelvottomaksi koska joukko turvapaikanhakijoita ei siitä pidä, ja toiset taas leimaavat kaikki turvapaikanhakijat nyt nirsoiksi elintasopakolaisiksi joille ei mikään kelpaa.

Tämä puheenvuoro onneksi pelasti uskoni asiallisuudellaan. Kunpa tälläisiä olisi enemmänkin maahanmuuttokeskustelussa, eikä koko homma menisi vain ääripäiden huuteluksi.

Kiitos hyvästä kirjoituksesta.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Ihan hyvä kirjoitus ja tasapuolinen.

Kouluruuan tasosta vosin sanoa sen vaihtelevan suuresti. Pienissä kouluissa ruoka voi olla paljon laadukkaampaa kuin suurissa kouluissa. Yhden kunnan kouluruoka voi myös tulla keskuskeittiöstä, jossa thedään ruuat kaikille alueen kouluille ja vielä vanhainkodeillekin. Joskun on kai ehdotettukin halukkaiden vanhempien voivan maksaa ylimärääröistä, jotta kouluihin saataisiin laadukkaampaa ruokaa.

Lopun kappaleesta sanoisin vielä tämän, hallaa ryhmille tekee myös se kun kaikki tuomitaan väkivaltaisten käytösten perusteella.

Käyttäjän kimmokautio kuva
Kimmo Kautio

Oma ihana ekaluokkalaisemme, tietämättä pakolaisten nirsoilusta mitään, sanoi tänään, että söi koulussa hirmuisen annoksen kaalilaatikkoa ja pastaa. Oli kuulemma hyvää. Sen sijaan isi laittoi kotona pahaa...että silleen...<3

Timo Lehtonen

Jos ei tavallinen suomalainen kouluruoka kelpaa, niin tarjottakoon sen sijasta vaikkapa mämmiä.

anita frisk

Tuolla eräät lakkoilijat ovat esittäneet, että saisivat aterioiden hinnan rahana ja valmistaisivat ruokansa itse. Koska Hiukkavaarassa ei ole tarvittavia keittiötiloja, se ei siis ole mahdollista. Mutta muissa, keittiöllisissä vastaanottokeskuksissahan tuota voisi toki edes kokeilla. Siispä se muutama päivittäinen euro käteen ja sitten vaan paikalliseen kauppaan ostamaan mieltymyksiensä mukaisia aineksia. Suomalainen hintataso saattaa tosin ikävästi yllättää. Minulla on myös se käsitys, että muslimimaissa eivät nuoret miehet juuri osallistu ruuanvalmistukseen, mutta harjoittelemallahan sitä oppii. Tästä olisi se etu, että saisivat juuri sellaista kotoista ruokaa kun haluaisivat ja ottaisivat samalla vastuun omasta ruokahuollostaan. Samaa voisi soveltaa myös siivoukseen, nyt kun epäsiisteydestäkin on tullut valituksia. Moppi kouraan ja reippaasti menoksi! Omassa kulttuurissa siitä ei ehkä rispektiä nuorimies saa, mutta Suomessa kylläkin ja täällähän nyt ovat. Siitä se kotoutuminen alkaa, vastuun ottamisesta itsestään ja ympäristöstään.

Kiitos kirjoittajalle hyvästä puheenvuorosta.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Saattaa tuo arabialaisten miesten ruuantekotaito olla eri maista lähteneiltä puutteellinen taito, mutta yleensä olen ollut havainnoivanani että kyllä useista maista tulleet kyllä sitä ruokaa osaavat tarvittaessa tehdä.

Kaikissa arabimaissa käytetään mausteita huomattavasti enemmän (ei maitoa eikä kermaa) kuin mitä meidän teollisuuskeittiöissä käytetään. Mausteiden lisääminen lautaselle ei kyllä ole enää samaa maustamista kuin sen tapahduttua valmistettaessa. Mutta, sitten voidaankin kysyä että pitääkö vastaanottajamaan muuttaa omaa ruokailukäytäntöjään turvapaikkahakijoiden mieleiseksi. Odottaisi että kun turvaa tullaan hakemaan, nyt Suomesta, niin silloin on myös ajateltu ettei tulla saamaan oman kulttuurin mukaista ruokapalvelua vaan on sopeuduttuva maan tapoihin. Kiitollisuus turvpaikasta luulisi olevan se päällimmäinen asia ettei ilmaiseksi tarjottua asumista moitittaisi heti ensimmäisinä päivinä, eikä laisinkaan. Itse katsoisin ettei maahan ole tultu hädässä jos moittiminen ilmaisesta turvapaikasta on päällimmäisenä mielessä.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Lähi-Idän keittiössä on paljon hyvää.

Turistin suhtautuminen on tietenkin erilaista (ja yksilöllistäkin). Mutta jos menen paikkaan (vaikkapa Tossavaisen Teneriffalle), niin kierrän suomalaiset kuppilat kyllä kaukaa ja valitsen paikallisia. Pitäähän käyttää tilaisuus hyväksi tutustua erilaisiin (tai ainakin eri tavalla tehtyihin) ruokiin.

Joten kannattaa kyllä sopeutua suomalaiseen ruokakulttuuriin, joka nykyään on kyllä aika hyvää. Ja kotonaan jokainen voi tehdä juuri niin hyvää ja niin maustettua kuin haluaa. Laitoskeittiöt joutuvat menemään aika perussetillä, jota voi sitten yrittää muuntaa maustamalla sen mitä on mahdollista. Lounasruokalat jo voivat vähän profiloitua, maustamisenkin suhteen.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Tämä puurokeskustelu on omiaan luomaan turhan jyrkkiä vastakkainasetteluja pakolaisten ja kantasuomalaisten välille. Mielestäni on täysin ymmärrettävää että tavallinen esimerkiksi vähävarainen kansalainen ärtyy kun täällä vanhuksille tai koululaisille tarjottu ruoka ns hädänalaisille ei kelpaa, kun sileillä satasilla maksellaan taksikyytejä Tukholmasta Tornioon tai Torniosta Helsinkiin.

Vastakkainasettelun lieventämiseksi esittäisin että kanta-asukkaille tarjottaisiin samat palvelut kuin pakolaisillekin. Uskoisin monen leipäjonossa kärvistelevän ilahtuvan saadessaan mahdollisuuden kolmeen ateriaan päivässä vaikkapa lähimmässä vastaanottokeskuksessa, koulussa tai palvelutalossa; uskoisin myös monen asunnottoman ilahtuvan saadessaan yösijan hätämajoituksesta tai vastaanottokeskuksesta; edelleen olettaisin monen työttömän ilahtuvan mahdollisuudesta palkkatyöhön vaikkapa vastaanottokeskusten palveluksessa aivan kuten työluvan saaneiden pakolaistenkin.

Käyttäjän wiljoantero kuva
Antero Manninen

"Vastakkainasettelun lieventämiseksi esittäisin että kanta-asukkaille tarjottaisiin samat palvelut kuin pakolaisillekin"

Niinhän terve järki sanoo ja läntisessä kulttuurissa yleisesti hyväksytty moraalikäsitys opettaa (kultainen sääntö ja kategorinen imperatiivi).
Suomessa moraalisäännöistä on käytössä kuitenkin oma sovellutus, "positiivinen syrjintä".

Juha Oikarinen

Älyllisesti rehellinen. Jep jep. Kaverit tunkee tänne väkisin ja kohta ne jo Vaatii asioita. Aika vastenmielistä ,että ovat jo tuossa vaiheessa oppineet miten tässä pelle hermannien akkavallassa voi mellastaa mielin määrin. Toki niin voi suomalainenkin tehdä jos tahtoa ja härskiä mieltä löytyy. Tämä yhteiskunta ei vaadi tottelevaisuutta ja nöyryyttä kuin siltä suurelta ns. normi massalta. Äääri laidat, tosi hyvin menestyneet( niin taitaa tosin olla kaikkialla) vielä ja toisella äärilaidalla kaiken maailman hampuusit ja kriminellit sun muut kovempi luontoset. Saavat touhuilla melkein mitä haluavat. Kuhan vain ns. kunnon ihmiset pysyvät herran nuhteessa ja maksavat kiltisti veronsa. Nämä tp. hemmot ovat toisella laidalla ,luonnollisesti. Mutta varmaan myöhemminkin asettuvat jompaan kumpaan reunaan, koska muualta tulleina ikään kuin paremmemmalla perspektiivillä näkevät miten täällä kannatta sählätä.

Mutta nämä ruoka sun muut vastaavat jutut ovat rehellisesti kyllä ihan absurdeja asioita. Niille on ihan sama.
Tärkeintä olis ,että tämä maahantunkeutuminen loppuis ja mielummin heti. Ja sitte lennätetts nämä tyypit takaisin kotimaihinsa mahdollisimman äkkiä. Jumalauta kuukaudessa Suomeen lappunut 10 000 ulkomaalaista äijää ,ilman laukausten vaihtoa . Aivan täysin pimeää meininkiä. Jotenkin tuntuu ,että media ihan tahallaan puhuu jostain ihmeen syönneistä yms. jotta ihmiset unohtais tämän homman varsinaisen mielipuolisuuden. Eli ,että tänne Suomeen saa käytännössä kuka vai marssia ja me pellet aletaan miettimään mikä sillä on hätänä ja kuinka me voitas auttaa sitä. Aivan pöyristyttävää menoa.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Maahamme tulleille tarjottu ruoka on kelvotonta heille. Tämä on vihdoin avannut meidänkin silmät. Meille suomalaisille on tarjottava jatkossa ruokaa, joka kelpaa maahanmuuttajille.

Nyt tulee hyvää!

Johannes Göös

Kiitos Kimmo kirjoituksestasi... Erityisesti se osio, että voisin olla kiitollinen siitä, että minulla on seksuaalinen suuntautuminen. Näinhän saattaa myös olla tph:den kohdalla, kiitos heidän puolesta. Toivottavasti se ei johda jo nähtyihin mielenilmaisuihin, ja asia hoidetaan ikäänkuin 'paikanpäällä'..
Mutta tottapuhuen; mistä vetäsit ton seksin tuohon ruokalautaselle? Toki asia on vakava, siitä tulisikin voida keskustella. Nyt nuoria miehiä saman katon alla, eri uskontokunnista sekä mahd. eri seksuaalista suuntautumista myös. Osahan luultavasti hakee seksuaalista turvapaikkaa. Toivon ettei se johda väkivaltaisuuksiin.

Käyttäjän markusraitolampi kuva
Markus Raitolampi

Kannatan askelia kohti ihmisten vapaampaa liikkumista, mutta siihen vapauteen kuuluu myös vapaus lähteä maasta pois, jos jostain syystä paikka ei miellytä. Kuten on jo sanottu, myös meille maahanmuuton hyväksyjille ilmaisesta ruuasta ronklaaminen näyttäytyy kiittämättömänä käytöksenä. Olisi tehtävä selvät ohjeet sen suhteen, että joko ruoka kelpaa tai sitten on syömättä tai hakee ruokansa jostain muualta.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Kummasti sama kaava toistuu eri puolilla EU:ta, mm. Saksassa. Perin outona pidettävää käytöstä turvapaikanhakijoilta kantaväestön ja myös maahanmuuttajataustaisen mielestä. Ihan kuin osa tupa-kandidaateista olisikin ikään kuin jotain muuta hakemassa tai muunlaista agendaa hoitamassa. Eivät taida olla Isiksen soluttamia, eivätkä tavallisen taskuvarasmafiankaan.

Ote blogista: Onkohan muuten kukaan tullut riittävän vakavasti ajatelleeksi, että jokin Länsi-Eurooppaa ja EU:ta läntisine kumppaneineen vastapelurinaan pitävä taho voisi ehkä vuosisataista tehokasta salaista palveluaan ja komintern-verkostoaan hyväksikäyttäen olla järjestellyt tämänkin pakolaistulvan uusimman piikin ja sen mukana ei niinkään ehkä pelättyjä Isis-soluttautujia, vaan palkattuja mafiarettelöitsijöitä jotka napisevat ruoasta ja tekevät pikkuryöstöjä ja ahdistelevat (varsinkin toisiin uskonto/etnokuntiin kuuluvia) teinityttöjä ja tappelevat keskenään ihan vaan mustamaalatakseen valtaosaa kunnon pakolaisjoukosta samalla aiheuttaakseen talousellista ja poliittista kuormitusta vastaanottajamaissa ja hajoittaakseen EU:n yhtenäistä ulkopolitiikkaa samalla, kun se on tukenut julkisestikin länsieurooppalaisia fasisminluontoisia ja rasismiintaipuvaisia ryhmittymiä Pegidasta ns. vastarintaliikkeisiin, jotka epäilyttävästi saavat lisäkannatusta ruokakapinoistakin?
http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/203874-v...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset