Kimmo Kautio Kokoaan Suurempi Suomi

Turkki - Hyvä syy pysyä Naton ulkopuolella

Nato-maa Turkki ampui tiistaina alas ISIS-pommituksia suorittamassa olleen venäläishävittäjän, jonka se sanoo loukanneen maan ilmatilaa. Tapahtuman johdosta Turkki kutsui Nato-maat heti hätäkokoukseen. Turkin reaktio on siinä mielessä erikoinen, että kun kesäkuussa 2012 Syyrian ilmatorjunta ampui alas turkkilaisen hävittäjän samoilla seuduilla, totesi Turkin silloinen presidentti Abdullah Gül, että ”hävittäjäkoneille on rutiinia silloin tällöin lennellä kansallisten rajojen yli.” Tämä asettaa paljolti liioitellut ilmatilaloukkaukset oikeaan perspektiiviin. Jo turkkilaismedian julkaisemista venäläis- ja turkkilaishävittäjien lentoradoista käy ilmi, että siinä missä venäläishävittäjä on kuin onkin poikennut Turkin rajojen sisäpuolella, niin myös turkkilaishävittäjä on lennellyt maansa rajojen ulkopuolella.

Turkin liipasinherkkä toiminta ei kuitenkaan viimeaikaisten tapahtumien valossa tule varsinaisena yllätyksenä, sillä se on Syyrian sodassa Venäjän kanssa eri puolella. Reilu kuukausi sitten lokakuussa se ampui alas oletettavasti venäläisen miehittämättömän tiedustelulennokin Syyrian rajan tuntumassa. ”Turkki suosii Isisiä ja antaa sille aseapua. Käytännössä se on merkinnyt liittosuhdetta Turkin ja Isisin välillä”, totesi Ulkopoliittisen instituutin Turkki-asiantuntija Toni Alaranta Seura-lehden haastattelussa vain päivää ennen tiistaista venäläishävittäjän alasampumista.

Turkin tapaus toimii hyvänä esimerkkinä siitä, millaisiin selkkauksiin Nato-jäsenyys voisi Suomenkin vetää mukaan. Turkki näyttääkin olevan Suomelle yksi monista varsin hyvistä syistä pysyä liittouman ulkopuolella.

 

Kuukausi sitten: http://yle.fi/uutiset/turkki_ampui_alas_tunnistamattoman_lennokin_ilmatilassaan/8386674

Kesäkuun 2012 tapaus:

https://en.wikipedia.org/wiki/June_2012_interception_of_Turkish_aircraft

Hävittäjien lentoradat tiistaina:

https://scontent-ams3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xfa1/t31.0-8/12291277_10153265090977666_3307578998175904825_o.jpg

UPI:n Turkki-asiantuntija Toni Alarannan haastattelu:

http://seura.fi/puheenaihe/ajankohtaista/turkki-pitaa-kurdien-lyomista-tarkeampana-kuin-isisin-vastaista-taistelua/?shared=301158-0b88c6ad-500

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

EUn pitäisi jäädyttää Turkin EU-hakemukset ja asettaa sillekin pakotteita, Turkki nimittäin ei ainoastaan rahoita ISIStä, se myös ostaa siltä halpaa öljyä mikä on ISISksen miljoonabisnes.
Näinhän ei tietysti käy, sillä Turkki kiristää EUta miljoonilla turvapaikanhakijoilla.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Väite Isiksen pommittamisesta tällä kertaa näyttää hieman tuulesta temmatulta kun sen hallitsemat alueet näyttävät olevan aika kaukana tapahtumapaikasta.

Itse asiassa Turkki osoitti kuinka itsenäinen, vastuullinen ja uskottava puolustus toimii. Varoitetaan ja jos ei tehoa niin sitten toimitaan.
Suomella on oikeus ja velvollisuus toimia aivan samoin riippumatta siitä olemmeko sotilasliiton jäseniä tai ei.

Nykytekniikalla varustetut taistelukoneet eivät vahingossa tee alueloukkauksia ainakaan noin tulenaralla alueella. Piloteilla on aina sellaisesta toiminnasta ohjeistus ja valtuudet.
Samoin päätöstä alasampumisesta ei tehdä hetken mielijohteesta vaan siihenkin on ennalta annettu sekä valtuudet että toimintaohjeet edellytysten täyttymisestä.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

"Jo turkkilaismedian julkaisemista venäläis- ja turkkilaishävittäjien lentoradoista käy ilmi, että siinä missä venäläishävittäjä on kuin onkin poikennut Turkin rajojen sisäpuolella, niin myös turkkilaishävittäjä on lennellyt maansa rajojen ulkopuolella."

Olne tuota linkkaamaasi kuvaa hetken tuijotellut ja tuossa turkkilaishävittäjän menosuunnassa ei pitäisi olla muuta kuin merta, joka on vielä Turkin rannikkoaluetta. Eihän Turkin hävitäjä sillin loukkaa kenenkään ilmatilaa.

Käyttäjän kimmokautio kuva
Kimmo Kautio

Onko sitten syytä olettaa, että kartan rajat eivät pidä paikkaansa, vai miten tuo merialue oikein katsotaan?

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Jos lentoradat todellakin pitävät paikkaansa, eivät turkkilaiskoneet käyneet Syyrian ilmatilassa; pysyivät omalla alueellaan ml lännessä harmaalla merkitty merialue.

Venäläiset taas hieman vetivät leveäksi joten eipä Turkin toiminnassa moitteen sanaa: eivät ne viime aikoina tutuksi tulleet tahalliset alueloukkaukset lopu ellei niihin tosissaan puututa.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #6

Löydän aika paljon moitteen sijaa tällä kertaa. Turkki ampui alas Venäjän hävittäjän. Se ei tässä maailmanpoliittisessa tilanteessa ollut kovin viisasta. Nyt Isisin vastaisen suuren koalition sijaan saadaan helposti kaksi keskenään nahistelevaa vahvaa liittoutumaa alueelle. Venäjän, Iranin, Syyrian ja Kiinan liittoutuma ja sen kanssa kilpaileva länsimaiden ja joidenkin hassujen apumaiden liittoutuma. 30 000 Isis-terroristin kurittaminen uhkaa johtaa maailmanlaajuiseen kriisiin. Siihen ei olisi varaa.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Siis, jos tuo kuvaa Turkin ja Syyrian luoteisrajaa ja lentokone menee länteen, niin siinä suunnassa pitäisi olla vain kaistale Turkkia ja sen jälkeen meri. Mistään muusta kohdasta se ei näytä rajan yli menevän.

https://www.google.fi/maps/@36.2472524,37.1914119,...

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola Vastaus kommenttiin #7

7# Jep,

Ihan normaali kartta north up.

Ei tuolla Syyrian puolella Isiksen alueita ole vaan turkmeenien. Nehän ovat taistelleet myös Isistä vastaan.
Jos Venäjä tosiaankin on käynyt pommittamassa turkmeeneja niin sehän on lähes suora tuki Isikselle. Aika soppaan ovatkin nyt itsensä saattaneet.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #8

Totta, eivät ole Daeshin hallussa olevia alueita viimeisimpien tietojen mukaan.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #8

Nuo alueethan ovat juuri ne missä ISIS mestaroi.
Katsokaa kartat täältä:
http://aripesonen1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/207161...

Henry

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Blogistilla selkeästi väärä tulkinta. Jos emme halua jatkuvasti hyväksyä Venäjän loukkaavan ilmatilaamme, niin nopea Nato-jäsenyys on siihen ainoa toimiva lääke. Nopeasti laskeva öljyn hinta tarjoaa siihen pian tilaisuuden. Nopeasti köyhtyvällä Venäjällä ei ole mahdollisuutta uhitella ihan joka suuntaan.

Käyttäjän kimmokautio kuva
Kimmo Kautio

Heh. Venäjän pörssi on ainakin paremmassa vedossa, kuin Saksan tai USA:n.

Ruvetaanko ostamaan halpaa öljyä ISIS:ltä, kuten Turkki?

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Johan me ostamme sitä toiselta roistolta.

Käyttäjän AriPesonen1 kuva
Ari Pesonen

Olet ehkä väärässä siinä, miksi Turkki ampui tänään venäläishävittäjän alas. Käy lukemassa kirjoitus otsikolla: "Turkki laittoi nyt stopin venäläiskoneiden eteläkärjen ylityksille". Löytyy tuolla internet-hakusanalla. Sen lukemisen jälkeen on kyllä täysi sympatia Turkin puolella ja ymmärtää, mistä oikein olikaan kysymys. Turkki toimi täysin oikein.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Mistäköhän johtuu, että vasemmistoliiton edustajat, kuten tässäkin tapauksessa, niin vaistonvaraisesti ovat automaattisesti ottamassa imperialismia ja raakakapitalismia edustavan valtion edustajan puolen?
Heidän ohjelman mukaiseen ideolgiaansahan luulisi kuuluvan nimenomaan Venäjän vastustaminen.

Käyttäjän kimmokautio kuva
Kimmo Kautio

Et sitten muuta keksinyt, kuin copy-pasteta koko internetin olemassaolon ajan käyttämäsi kommentin.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

YLE:n Turkin toimittaja totesi TV-uutisissa, että Turkin mediassa on kommentteja, joiden mukaan Turkin ilmavoimat toimivat koneen pudottaessaan sillä "ainoalla tavalla, jota Putinkin ymmärtää".
Mistä se kertoo?
Olisiko Turkin pitänyt käyttää pieniä vihreitä miehiä ilman hihamerkkejä?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"ainoalla tavalla, jota Putinkin ymmärtää"

Hatunnosto turkkilaisille. Ymmärtävät asiat yllättävän hyvin.

Janne Hilden

Hatunnosto turkkilaisille, kun esim. hoidattavat ISIL-taistelijoita sairaaloissaan ja kuljettavat heille aseita rajan yli.

Seems legit :)

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu Vastaus kommenttiin #18

Turkkilaisten toiminta on juuri sitä itseään. Islamistipuolue AKP jakaa varsin paljon al-Nusran ja ISIS:in kanssa henkistä sisältöä, joten logistinen, aseellinen, taloudellinen, koulutus ja sairaanhoitotuki näille heidän kannaltaan ystävällismielisille islamistijärjestöille al-Nusra ja ISIS on vain loogista.

Pari uutista:

Wanted suicide bomber: We crossed into Syria through a path for ISIS
http://www.anfenglish.com/special/wanted-suicide-b...

Sarin gas delivered to Al-Nusra from Turkey
http://www.anfenglish.com/features/sarin-gas-deliv...

TEV-DEM Executive: We have documents of Turkey-ISIS cooperation
http://www.anfenglish.com/features/tev-dem-executi...

Jailed ISIS member: MİT gave us arms at Tal Abyad border
http://www.anfenglish.com/special/jailed-isis-memb...

ISIS Emir captured by YPG: Turkey satisfies all of our needs
http://www.anfenglish.com/kurdistan/isis-emir-capt...

Hotels in Antep a shelter for ISIS gangs
http://www.anfenglish.com/news/hotels-in-antep-a-s...

Edellä olevien Firat Newsin uutisten ohella kannattaa seurata uutisointia aiheesta myös täältä:

http://www.basnews.com
http://www.ekurd.net
http://www.rudaw.net/english

En milloinkaan osta mitään Turkissa valmistettua enkä tee turistimatkoja sinne. Heti kun tunnustavat armenialaisten (1000 000 - 1 500 000 tapettua) ja assyrialaisten (200 000 - 500 000) kansanmurhan, palauttavat varastetut kiinteistöt murhattujen omaisille, assyrialaistavat, armenialaistavat, kurdintavat takaisin ne tuhannet paikannimet, joiden muistokin on pyritty tuhoamaan niiden turkintamisella, kun lopettavat Kyproksen miehityksen, kun koko Pohjois-Kurdistan on viimein vapaa ja osa itsenäistä Kurdistania - sitten pidän mahdollisena muuttaa käsitystäni. Turkki on tehnyt pitkällä aikavälillä monentasoista pahaa ja varsin monille: maan tapa.

Kun edellisten vaalien tulos ei kelvannut, piti alkaa sotia PKK:ta ja yleensä kurdeja vastaan sekä pelotella uusien vaalien aikana äänestäjiä ja jopa estää äänestämästä sekä väärentää tulokset toivotuiksi. AKP:n islamistidiktatuuri pannaan pystyyn virallisesti ja presidentti Erdoganin vävy sitten nostettiin energiaministeriksi. Erdoganin poikahan on tunnetusti linkittynyt islamistiseen, turkkilaiseen terroristijärjestö IHH:hon.

Vahinko kaikkien niiden miljoonien turkkia puhuvien turkkilaisten kannalta, jotka tahtovat normaalia kansalaisyhteiskuntaa ja länsimaista elämää.

Kauanko NATO katselee tällaista mätää, mitä Turkki edustaa? Incirlikin lentotukikohdan käyttöoikeus liittolainen Yhdysvalloille maksoi sille sen, että on hiljaa Turkin omiin kurdeihinsa aloittamasta etnisestä puhdistuksesta ja matalan intensiteetin sodasta sekä myös Syyrian YPG:hen kohdistamista väkivallan teoista. YPG ja muut kurdijärjestöt ovat kuitenkin koko alueen ainoat, jotka tosissaan panevat kampoihin ISIS:ille, Turkin läheiselle liittolaiselle.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #20

Näin se vain menee.

Lisäisin vielä kaikille, jonka mielestä Venäjä on roistovaltio:
Venäjä on roistovaltio - kuten myös USA, jolla on se paha tapa, että se aina aloittaa nämä hässäkät.

MUTTA; Venäjä on kuitenkin vielä suurempi roistovaltio: Kun he sotivat, on heillä tämä hunnien vanha tapa: kaikki tapetaan ilman minkäänlaista suurempaa moraalista painolastia.
"Kysykää tsetseeneiltä, jos ette minua usko."

On täyttä roskapuhetta, että meikäläinen vasemmistolaisena pitäisin Venäjän puolta. Kyse on vain realiteeteista, josta Jounikin tuossa mainitsee.
Olettaen, että Ranska ja Venäjä pommittaa vielä 3 kk., niin homma alkaa olla aika selvä.
Siinä hommassa on aivan samantekevää mitä USA 'muka-pommittaa'.

Henry

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset