Kimmo Kautio Kokoaan Suurempi Suomi

Älkää antako TEM:n pilata starttirahauudistusta!

Muun muassa Helsingin Sanomat uutisoi tänään hallituksen työllisyys- ja yrittäjyyspaketin esityksistä. (Linkki: http://www.hs.fi/politiikka/a1460426346251?ref=hs-prio-C1) Ennen kuin mennään varsinaiseen asiaan, pyllistettäköön virtuaalisesti kaavaillulle "työnäytepalvelulle", jonka puitteissa työttömien olisi mahdollista tehdä työtä ilmaiseksi yrityksissä. Jumalauta! Kuka näitä ideoi? Ovatko sotien jälkeisten "lapiolinjojen" kehittäneet innovaattorit ja ajatusten tonavat edelleen Työ- ja elinkeinoministeriön palkkalistoilla?

 

TEM:n vastaus työllistämisen ongelmiin on jo vuosikymmeniä ollut palkaton työ. Samaa paskaa on kääritty mitä erilaisimpiin paketteihin: On nähty työharjoittelua, työelämävalmennusta, työkokeilua…ja nyt siis työnäyte. Toivon hartaasti eläväni vielä silloin, kun TEM:issä heitetään palkaton työ roskiin tai Nykysuomen sanakirjasta loppuvat palkattoman työn nimeksi käyttökelpoiset termit.

 

MUTTA: Ei niin paljon pahaa, etteikö jotain hyvääkin: Työskentelin TE-toimistossa vuosina 2011-2012 ja heitin jo tuolloin silloiselle Hämeenlinnan TE-toimiston johtajalle Harri Jokiselle ajatuksen, että työttömyysetuus voisi käyttäytyä starttirahana omaehtoisen työttömyysturvalla tuetun opiskelun tapaan. Olen myös kirjoittanut aiheesta aiemmin blogissani, muun muassa seuraavassa: http://kimmokautio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/180231-pienyrittajyydesta-ka...

 

Kuinka ollakaan, hallitus nostaa nyt viisi vuotta myöhemmin tämän kissan vihdoin pöydälle, kun se haluaa, että työttömyysetuuksia voidaan vastedes käyttää myös liikkuvuusavustukseen, starttirahaan ja palkkatukeen. Työttömyysetuudella tuettu omaehtoinen opiskelu on ollut hieno mahdollisuus aikuisille esimerkiksi ansiosidonnaisella päivärahalla, kun se on mahdollistanut päätoimisen opiskelun myös perheellisille ja asuntovelkaisille. Uudistus kuitenkin pilattiin perinteisellä TE-toimiston mielivaltaisella byrokratialla, joka on johtanut monien kohdalla kielteisiin tukipäätöksiin, joilla työttömän into opiskella itselleen mieluista alaa on tapettu.

 

Tämän kirjoitukseni tärkein viesti onkin se, että älkää antako TEM:n pilata tätä työttömyysetuuden käyttöä starttirahana mielivaltaisella byrokratialla! Jotta uusia yrityksiä alkaa syntyä, on mahdollistettava työttömyysetuuksien käyttö starttirahana riittävän pitkällä ajanjaksolla ja täysimääräisellä tuella, mukaan lukien ansiosidonnaiset etuudet! TE-hallinnossa päätöksistä, kuten karensseista ym. tulisi myös voida valittaa ja tämä valitusmahdollisuus tulisi saada viipymättä työttömien oikeusturvan parantamiseksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän kimmokautio kuva
Kimmo Kautio

Esitin myös palkkatuen käyttöä ensimmäisen työntekijän palkkaamiseen tuossa em. kirjoituksessani vuoden 2014 lopulla:

"3. Palkkatukea ensimmäisen työntekijän palkkaamiseen?

Arvonlisäveron alarajan korottamisen lisäksi haluaisin nostaa keskusteluun palkkatukien merkityksen ensimmäisen työntekijän palkkaamisessa. Nykyisin palkkatuki liittyy pääasiassa työttömän tilanteeseen; kun työttömyys on kestänyt riittävän pitkään, on palkkatuki käytettävissä. Se puolustaa paikkaansa monissa tapauksissa, mutta voidaan myös löytää lukuisia esimerkkejä siitä, miten palkkatukien myöntäminen on lähinnä rahan heittämistä toivomuskaivoon: Tukien myöntämisessä on kyllä rajoituksia, mutta ei mitään innovointiin ja kasvuun kannustavia kriteereitä. Opetus- ja kulttuuriministeriön seuratuesta olisi löydettävissä tukku kannustavia esimerkkejä siitä, miten hanketuen muodossa palkkaukseen korvamerkitty tuki voi juurruttaa hyviä käytäntöjä ja luoda pysyviä työpaikkoja. Palkkatukea nauttivilta yrityksiltä ja yhteisöiltä tulisi vaatia realistinen suunnitelma siitä, miten palkkatuella luotava työpaikka juurtuu pysyvästi osaksi yrityksen tai yhteisön toimintaa ja jatkuu myös tukijakson päättyessä.

Arvonlisäveron alarajan nosto ja palkkatukien kohdentaminen erityisesti ensimmäisen työntekijänsä palkkaavien yritysten tueksi toisivat kaivattuja helpotuksia monien yrittäjien arkeen. Jos palkkatukien myöntämiselle saadaan jokin muukin strategia, kuin toivo, voisi palkkatukiresursseja myös lisätä hieman, vaikkapa suuryritysten tukemisen kustannuksella. Suuryritysten tukeminen kasvun nimissä on mieletöntä. Eikö olisi jo aika kylvää siemeniä?"

Käyttäjän kimmokautio kuva
Kimmo Kautio

Työkokeiluun on tähänkin saakka käsittääkseni päässyt antamaan työnäytettä, siitä ei ole jäänyt työllistyminen kiinni. Entiset työharjoittelu ja työelämävalmennus tähtäsivät siihen, että harjoittelussa olisi mahdollisuus vakuuttaa työnantaja osaamisestaan ja ahkeruudestaan. Kannattaa katsoa tilastoja työharjoittelun/työelämävalmennuksen/työkokeilun vaikuttavuudesta tällä saralla. Vaikutusta on, mutta se on marginaalista. En näe vapaaehtoisuudella tässä yhtälössä muuta vaikutusta, kuin sen, että se on ainoa oikea suunta kaikille näille palkattomille töille, yhtä kaikki.

Jukka Laine

Työnäyte on loistava idea myydä omaa osaamistaan ja saada tuntumaa työelämään. Hyvä idea! Työttömien kannustava aktivointi on viisasta ja toimivaa. Parantaa ihmisten omanarvontunnetta ja itseluottamusta kun pääsee osaksi työyhteisöä!

Käyttäjän kimmokautio kuva
Kimmo Kautio

Vapaaehtoisuuden suuntaan muuttaminen on toki oikein ja se olisi pitänyt tehdä olemassaoleville palveluille jo vuosikymmeniä sitten. Työttömän kannalta asia on ihan hyvä, mutta nykyisessä työllisyystilanteessa näitä näyttöjen antajia riittää. Yritykset kiittävät ilmaisesta työvoimasta, joita ei tarvitse työllistää hyvästäkään työnäytteestä huolimatta. Tässä suhteessa ei mitään uutta. Syntyykö uusia työpaikkoja, jos muutaman kuukauden työntekijätarpeisiin on aina tarjolla jonkun sortin harjoittelija, kokeilija tai näytteen antaja?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Ministeri Lindströmin ideat ovat kaivattu tuulahdus tulevaisuudesta. Plokisti Kautio edustaa mennyttä aikaa. Nyt täytyy ajatella asioita tulevaisuuden vaatimuksien mukaisesti ja unohtaa menneet.

Käyttäjän kimmokautio kuva
Kimmo Kautio

Perusteletko vähän? Veikkaan kyllä, että viittaat puoluekantaani, joten tuskinpa niitä kestäviä perusteluja tullaan koskaan näkemään.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

No mutta eikös se viittaus riitä. Voitais hyvinkin viitata, kintaalla.
Näytöt edustamasi suuntauksen toimimattomuudesta ovat vakaat ja yhteiskunnan kannalta tukevasti ajastaan jälkeenjääneitä. Viimeisetkin laboratoriot vikisevät henkitoreissaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset