Kimmo Kautio Kokoaan Suurempi Suomi

Trollauksen koko kuva?

YLE-kioski julkaisi viime keväänä Jessikka Aron Bonnierin suurella journalistipalkinnolla 2015 palkitun juttusarjan Venäjän suomalaisia verkkokeskusteluja manipuloivista trolleista. Aron journalismi antoi erityisesti Nato-mielisille turvallisuuspolitiikasta kiinnostuneille keskustelijoille vahvan lyömäaseen ”venäjämielisiä” verkkokeskustelijoita vastaan. Lopulta trolleja vilisikin suunnilleen kaikkialla, missä joku erehtyi mainitsemaan yhdenkin myötämielisen sanan Venäjästä tai vastaavasti pyrki näkemään Ukrainan kriisin alkulähteillä muitakin syitä, kuin sen helpoimman ja yksinkertaisimman selityksen, Venäjän yksipuolisen aggression.

 

Moni on sittemmin verkon turpo-keskusteluissa kysellyt, eikö medioissa todellakaan haluta antaa kokonaiskuvaa trollauksesta informaatiosotaan liittyvänä ilmiönä. Niin tutkijat, kuin toimittajatkin ovat hämmentävän yksimielisesti rajanneet tarkastelun Venäjän tekemisiin, vaikka informaatiosodankäyntiä ja erityisesti trollaamista olisi hyvinkin voinut tarkentaa enemmän kokonaiskuvan suuntaan. Mitkä valtiolliset tahot tällaista vaikuttamista harjoittavat, miten yleistä trollaaminen verkossa yleensä on ja mitä se tarkalleen ottaen on? Tämä olisi ollut äärimmäisen tärkeää, jotta lukija voisi välttyä yhdistämästä trollausta tietynlaisiin mielipiteisiin. Trollaamisen vaikutuksen voisi myös asettaa jonkunlaiseen mittakaavaan: Mikä merkitys sillä on vaikkapa verraten siihen, että sotia ja konflikteja myydään mainos- ja pr-toimistojen avulla maailmalle?

 

Fakta on, että siellä missä on pyrkimystä vaikuttaa mielipiteisiin, on trollausta siinä missä kaikkea muutakin infovaikuttamista. Ajatellaanpa suomalaisten iltapäivälehtien uutiskommentteja Venäjään ja Suomen turvallisuuteen liittyvistä aiheista: Yhtä varmasti, kuin kommenteista löytää Venäjän propagandaa toistelevia kommentteja nimettömiltä kirjoittajilta, sieltä voi löytää vastaavasti tukun ”äkkiä Natoon” –tyyppisiä toinen toistaan muistuttavia kommentteja. Tarkemmalla seulalla voi nähdä, miten tietynlaisten nimimerkkien tai tiettyjen Facebook-profiilien voi nähdä postaavan myös tätä ”natotusta” eri sivustojen uutiskommenteissa systemaattisesti. Twitteristä voisin nimetä äkkiseltään ainakin muutamia suomenkielistä kommentointia harjoittavia Nato-mielisiä ”trollitilejä”, jotka reagoivat toistensa julkaisuihin ristiin ja levittävät niitä edelleen. Usean tilin takana voi olla yksi henkilö tai yhden tilin takana useita henkilöitä. Kuka tietää?

 

Aron raportointi Venäjä-trolleista on tehnyt monet syystäkin verkossa varovaiseksi. Omia turpo-julkaisujani kommentoivan uuden tilin kohdalla ensimmäinen ajatukseni on, lieneekö kyse aidosta henkilöstä ja voiko tämän julkaisuihin suhtautua vakavasti? Monikaan ei jaa verkossa koko elämäänsä, joten aidoksi ihmiseksi todentaminen on hyvin usein mahdotonta.

 

--

 

Näitä miettiessäni törmäsin Ilta-Sanomien vuodelta 2011 peräisin olevaan artikkeliin, jossa kerrotaan Yhdysvaltain armeijan salaisista operaatioista sosiaalisessa mediassa. Kalifornialaisen Ntrepid-yhtiön oli jutun mukaan määrä kehittää sosiaalisen median propagandatarkoituksiin ohjelmisto, jolla yksi henkilö voi hallita kymmentä erillistä verkkoidentiteettiä eri puolilla maailmaa. ”Jokaisella verkkoidentiteetillä on oltava uskottava tausta, historia ja persoonallisia yksityiskohtia. Näitä profiileja ohjaa 50:n ihmisen ryhmä Yhdysvalloissa. Heidän täytyy pystyä toimimaan ilman pelkoa paljastumisesta.” Siis Yhdysvaltain tavoitteesta harjoittaa systemaattista trollausta verkossa tiedettiin Sanomassakin viisi vuotta sitten! Silti hakusanalla ”USA:n trollit” Googlen hakukone ryhtyy whataboutistiksi ja alkaa suoltaa Venäjää. Ainoa nopealla googlailulla löytämäni ”valtamediassa” julkaistu artikkeli on tuo Guardianin jutusta viisi vuotta sitten tehty muutaman rivin tiivistys Ilta-Sanomissa.

 

Yhteiskuntatieteiden tohtori ja entinen valtiosihteeri Risto Volanen kyseli heinäkuun alussa Vastavalkeassa julkaistussa artikkelissaan, ”ovatko Sanoma ja YLE turvallisuusriski?” Voin vastata, että kyllä ovat, mikäli esimerkiksi trollauksesta infosotaan liittyvänä ilmiönä pitäisi muodostaa terve ja objektiivinen kokonaiskuva näiden medioiden pohjalta. ”Totuuden kertova media” ei voi vedota ainakaan siihen, että journalistiset kriteerit rajaisivat asian käsittelyn jotenkin mystisesti vaihtoehtomedioiden puolelle, mutta sinne se on valunut. Kyse lieneekin Savon Sanomissa bloggaavan Jussi Kuosmasen sanoin ”suomettumisen ajalta periytyvästä mediakollektivismista”, jossa ”muka rahvasta viisaammat toimittajat rakentavat kansakunnalle moraalin ja vieläpä neuvovat päivittäin kuinka sen mukaan kuuluu olla ja elää. Ketä pitää äänestää ja ketä halveksia.”

 

Infosota-kirjan kirjoittaja ja mediassa asiantuntijana esiintyneen sotatieteiden tohtori Saara Jantusen mukaan länsikriittisestä informaatiosodan asiantuntemuksesta ei edes Suomessa ole pulaa. Joku siis kyllä vastaa, mikäli joku journalistiksi itseään kutsuva haluaa luodata kokonaiskuvaa ja kysyä niitä oikeita kysymyksiä. Journalistien haluttomuutta tai pelokkuutta tarkastella asioita objektiivisesti ei ehkä pitäisi kaataa yksin tutkijoiden niskaan.

 

Lähteet:

http://kioski.yle.fi/omat/venaja-trollit-suomessa

http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-2000000385825.html

https://vastavalkea.fi/2016/07/08/ovatko-sanoma-yle-turvallisuusriski/

http://blogit.savonsanomat.fi/mita-sita-tyhjaa/kiima-mv-lehdesta/

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Trollit ovat parhaillaan Saara Jantusen ja James Mashirin kimpussa. Erkki Tuomioja oli ilmeisesti blokannut Mashirin fb-seinältään jonkun Tuomiojan mielestä kyseenalaisen turpo-mielipiteen takia.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"Kiitos kansanedustaja Tuomiojalle blokin poistamisesta. Ilo seurata!" - James Mashiri tänään Facebookissa.

Käyttäjän kimmokautio kuva
Kimmo Kautio

Nähdäkseni ei edelleenkään ole yhtään uskottavaa todistetta siitä, että Jantusen, Mashirin tai kenenkään muunkaan kimpussa olisi aitoja venäläisiä trolleja siinä mielessä, jossa niistä kirjoitettiin. Lähinnä veikkaan, että saavat lokaa twitterin tai facebookin muutamilta tileiltä, ihan supisuomalaisilta ihmisiltä.

Käyttäjän kirstityoton kuva
Kirsti Era

Olen samaa mieltä. Keskusteluun osallistuu myös SUomessa asuvia venäjänkielisiä, ja he ovat aika yleisesti Putin-myönteisiä. Silti suomalaisia, jotka kirjoittelevat ihan asian harrastuksesta.
Hyvä kirjoitus muutenkin, kiitos.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"Tuomioja ilmoitti, ettei ole kritisoimaansa Jantusen kirjaa itse lukenut, sitä koskevia kommentteja ja arvioita kylläkin."

Tuo on kyllä oikeasti typerää.

http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/infosotaa-53451

Käyttäjän kimmokautio kuva
Kimmo Kautio

Nato-mieliset on nyt ottaneet asiakseen raadella Tuomiojan, koska hän myöntää, ettei lukenut kirjaa. Tuomiojan vastineessa Jantusen kritiikkiin se kirja vaan ei ole kuin sivujuonne. Siinä käsitellään Jantusta tutkijana ja Jantunen on itsekin todennut, ettei hänen kirjansa ole "tutkimus". Ei Venäjän infosotaan keskittyvää kirjaa tarvitse lukea sanoakseen, että se käsittelee infosotaa vain Venäjän osalta.

Tuo, että joku keksii takertua Tuomiojan kirjoituksessa kokonaisuuden kannalta epäolennaiseen asiaan ja sen jälkeen jokainen Jantusen avuksi rientänyt pikku kaiutin toistaa saman omana mielipiteenään, on ihan puhdasta disinformaation resonointia. ;)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Höpö höpö. Oletko itse lukenut Jantusen kirjan? Tässä kirja-arvioni viime syksyltä:

http://jounisnellman.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2053...

Janne Pohjala Vastaus kommenttiin #4

Tuomioja kommentoi asiaa Jantusen blogin väitteiden osalta.

Ei kirjan.

Tuomioja nimen omaan korosti ettei hän kommentoi kirjaa, koska ei ole sitä lukenut.

Lisäksi ei tarvitse lukea koko kirjaa, todetakseen että se ei käsittele kuin yhden maan väitettyä toimintaa, josta koko kirja ei anna mitään näyttöä, koska siinä ei ole lähteitä eikä perusteluja.

Jantusen kirja on novelli. Ei tutkimus.

Tuomiojan ulostulon oleellisin asia minkä hän sanoi ääneen, on se että muutkin valtiot toteuttavat informaatiosotaa.

Mikään maa ei sodi yksikseen. Näin ollen kysyin tätä Jantuselta Tuomiojan FB keskustelussa ja sanoin vain neljä kiertelyä ja väitteen että USA ei käy muka lainkaan informaatiosotaa, ehkä vain hieman painostaa Ukrainaa uudistuksiin.

Tämä on se kysymys johon vastaus vaatimalla paljastuu koko soppa:

"Kun kerran Jantunen on täällä, niin kysyisin että kun Maanpuolustuskorkeakoulun mielestä USA on informaatiosodan johtava tutkija kehittäjä. Jantunen esittää olevansa myös läntisen informaatiosodankäynnin asiantuntija. Näin ollen kysyn:

Mitkä väitteet tässä Ukrainan vallanvaihdosta alkaneessa informaatio- ja taloussodassa Venäjää vastaan ovat olleet USA:n informaatiosotaa?

Ketkä sitä ovat levittäneet? Kuinka tunnistetaan USA:n informaatiosota ja kuinka estetään USA:n informaatiosodan tuottaman disinformaation leviäminen ja sen vaikuttaminen maamme poliittiseen päätöksentekoon?

Kukaan ei sodi yksinään.

INFORMAATIOSODANKÄYNNIN TUOMAT HAASTEET
ILMAVOIMIEN PÄÄJÄRJESTELMIIN

Kandidaatintutkielma
Kadetti
Paulus Kärnä

Todellinen noste informaatiosodankäynnin tutkimiseen ja kehittämiseen käynnistyi Yhdysvalloissa ensimmäisen Persianlahden sodan myötä 1990-luvulla. Yhdysvallat on informaatiosodankäynnin johtava kehittäjä ja tutkija."

https://www.doria.fi/bitstream/handle/10024/84957/...

Käyttäjän VeijoPaasonen kuva
Veijo Paasonen

Kaksi hullua käveli kadulla ja toinen Kaski pysähtymään osoittaen maassa olevaa läjää. "Onkohan tuo suklaata?", hän kysyi toiselta. Toinen päätti maistaa ja epäilevänä maiskutteli sormessa mahdollisesti olevaa suklaata tai sen tyyppistä ainetta. "Enpä usko sen olevan suklaata", silmäkulmat kurtussa vastasi alkuperäiseen kysymykseen. Toinen myös maistamaan ja makua hetken suussa pyöriteltyään päätyi tulokseen, että kysymyksessä on selkeästi Suomen pystykorvan paskaa ja oli hyvä ettei siihen astuttu.

Paskaa voi hyvällä omatunnolla maistella, jos se sopii omiin lähtökohtiin, mutta se ei muutu suklaaksi vaikka kaikki sitä makustelisivat ja kertoisivat sen olevan suklaan veroista.

Tähän sopisi myös tarina alastomasta kuninkaasta, mutta jätetään se satuiltaan natosta.

Käyttäjän ToukoKivi1 kuva
Touko Kivi

Olet Kautio hyvä totta kai aivan oikeassa. Jokainen osapuoli trollaa omalla agendallaan jokaiseen eri suuntaan. Juuri tämän takiahan tämä Puheenvuoro-sivusto on niin hieno ja hyvä, silloin kuin kirjoittaja kirjoittaa omalla nimellään ja naamallaan.

Ihmettelen lähinnä sitä, miksi kirjoitat tämän jutun julkisesti ylös?

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Lukekaapa Tim Weinerin arkistoihin perustuva kirja CIA:n historiasta, niin saatte vähän kuvaa USA:n harjoittamasta kybersodasta ja likaisista vallankaappausoperaatioista jo kylmän sodan ajoilta aina nykypäivään. Kyllä sitä osataan muuallakin kuin Venäjällä!

Käyttäjän HarriKuusela kuva
Harri Kuusela

Kimmo puhuu nyt täyttä asiaa.
Jouni Snelmannille, vaikuttaa että trollipelko istuu sinussa lujassa? Jamesin kanssa keskusteluun olen minäkin nyt osallistunut ja trolli en ole. Jopa Saara antoi minulle synninpäästön tuosta taakasta noissa keskusteluissa.Tarkoititko siis minua vai jotain muuta trolliksi?
Kuten Kimmo hyvin sanoo ihan tavallisia henkiöitä ollaan. Me ei vaan suostuta olemaan pelottelun edessä hiljaa.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Luotan Jamesiin, jonka tiedän käsipallokentiltä reiluksi pelaajaksi. Sinua en ainakaan tämän keskustelun perusteella osaa pelätä : )

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset