Kimmo Kautio Kokoaan Suurempi Suomi

"Nato lisää vakautta Itämerellä" -toiveajattelu

Iltalehti kertoi eilen illalla, että Wall Street Journalin tietojen mukaan Nato hylkää Venäjän - Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistön aloitteesta - tekemän ehdotuksen transponderien käytöstä Itämerellä. Ehdotus Itämeren lentoturvallisuuden parantamiseksi ei siis Natolle käy.

Jään mielenkiinnolla odottelemaan niitä tekosyitä, joilla aloite on torjuttu, mikäli sellaisia koskaan tullaan julkaisemaan. Varmaa lienee ainakin se, että Suomen Nato-kuiskuttelijoiden sekalainen seurakunta tulee kehittelemään omia perusteitaan, miksi ehdotukseen on mahdotonta suostua. Viuhuuko tunteikkaan Venäjän pahuuteen vetoamisen ohella myös esimerkiksi tiedustelukortti, jolla voi tarpeen tullen perustella mitä tahansa?

Viimeistään nyt lienee aika lopettaa mihinkään perustumaton toiveajattelu Naton vakauttavasta vaikutuksesta Itämeren alueella. Transponderialoitteen hylkääminen kertoo omaa kieltään.

Aiemmin tänä vuonna Yhdysvaltain USS Donald Cook -aluksen seilaaminen liian lähellä Kaliningradia aiheutti vakavan välikohtauksen, jonka Nato olisi voinut jättää provosoimatta. USS Donald Cook on raskaasti aseistettu muun muassa Tomahawk-risteilyohjuksin sekä sukellusveneiden torjuntaan tarkoitetuin ohjuksin. Naton lähelle Venäjän rajoja tuomista sotakoneista ja -harjoituksista ei voi loogisesti puhua vakautta lisäävinä samaan aikaan, kun Venäjän vastaavat nähdään lähes säännönmukaisesti joksikin muuksi.

 

Lähteet:

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2016092022347599_ul.shtml

http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-2000001158601.html

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Tiedustelukortti? Mihail Kalinin, jonka mukaan Kaliningrad on saanut nimensä, oli muuten neuvostojohtajista se, joka ehti olla ihan oikeana tehdasduunarina. Vaikka aikaa esimerkiksi Tallinnassa kuulemma kului melko paljon agitointihommiin.

Käyttäjän kimmokautio kuva
Kimmo Kautio

Jouni vetää totutusti aiheen vierestä. Tiedustelukortti on se, kun esitetään, että on jotain tietoa, jota ei voida paljastaa tms, koska tiedustelu/tiedustelukyky vaarantuisi.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Kiitos. Kaliningradin neuvostoliittolainen perintö on aiheesi keskellä. US Donald Cook ei suinkaan seilannut liian lähellä Kaliningradia, vaan halusi ehkä alleviivata tarvetta keskusteluille tuon alueen tulevaisuudesta. Toisen maailmansodan voittajavaltioiden sopimusten mukaan Yhdysvalloilla on siinä sanansa sanottavana. Venäjän on annettu pitää aluetta yksin hallussaan, mutta se ei ehkä ole lopullinen totuus.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Viro, Latvia ja Liettua ovat Nato-maita, jotka tarvitsevat liittolaistensa Venäjän valtapyrkimyksiä vastaan. Suurin ongelma Itämeren alueen rauhalle ovat agressiivinen ja vallanhaluinen Venäjä ja sen ymmärtäjät!

Käyttäjän HarriKuusela kuva
Harri Kuusela

Ai niinkuin Ilves joka käänsi kelkansa Virossa?
He haluaa tehdä vaan bisnestä Venäjän kanssa?
Näin se propaganda toimii Suomessa. Meiltä jää kaikki huomaamatta ja samaa propagandaa toisteaan että kansa ei "hämmenny".
Kantsii nyt herätä täälläkin.

http://theduran.com/russia-estonia-obvious-partner...

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Asia on juuri näin. Mitään muuta uhkaa ei Itämeren alueella sen valtioille ole kuin Venäjä. Eipä ole taaskaan mikään yllätys, että Venäjän uhkaa vähättelee Vasemmistoliiton edustaja.

Käyttäjän kimmokautio kuva
Kimmo Kautio

Pitäytyminen liioittelemasta ei ole vähättelyä. Vai oliko tämä tämmönen guilty by association -väite?

Käyttäjän HarriKuusela kuva
Harri Kuusela

Tässä tuo WSJ juttu Naton kieltäytymisestä transpondereiden käytöön.
Heillä on tarve itsellä lennellä ilman että ne on päällä?
Näin se propaganda toimii.
"But some allies, including the U.S. and Norway, occasionally operate without transponders while flying national reconnaissance or surveillance missions. NATO officials say some Russian aircraft aren't equipped with transponders."

Myös muu yhteistyö joka lisäis turvallisuutta on EI EI Natolle?

"In addition to the transponders, Russia has proposed an exchange of military experts on air safety. NATO diplomats have said convening such a meeting of military experts would violate the alliance’s decision to suspend practical cooperation."
http://www.wsj.com/articles/nato-rejects-russian-a...

Käyttäjän HarriKuusela kuva
Harri Kuusela

Luulen että Yle:ssä ja Hesarissa (ehkä koko mediapoolissa) nyt mietitään kuumeisesti että miten tämä pitää uutisoida että "kansa ei hämmenny" ristiriitaisessa informaatiossa. Toistaiseksi ollaan hiljaa.
Näin se mielienhallinta toimii.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Veikkaan että vakautta lisäisi kummasti se, että Venäjä luopuisi miehittämästä Moldovaa, Georgiaa ja Ukrainaa sekä lakkaisi pommittamasta siviilejä Syyriassa ja lopuksi tunnustaisi toimineensa kansainvälisen oikeuden vastaisesti monissa asioissa viime aikoina.

Voisi transponderit jäädä vaikka laittamatta tuon jälkeen. No, nämä on näitä vasuriunelmia, joita ei kannata mainita ääneen.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Eli venäjän tahtoon suostuminen lisäisi vakautta ?
Ja että sitten on vakaata kun baltia palaa venäjän federaation osaksi häntä koipien välissä(kommunistien märkä uni) !

Tottakai vakaus lisääntyy jos puolustusratkaisut itämeren ympärillä ovat yhteneväiset !

Käyttäjän kimmokautio kuva
Kimmo Kautio

Vakaus lisääntyy, jos kaikkien turvallisuushuolet otetaan riittävällä tavalla huomioon.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Venäjän turvallisuushuoli = sen naapurimaihin laajenemisen estäminen.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Vakaus lisääntyy siis niin, että ne valtiot, joiden koneissa on transponderit, velvoitetaan pitämään ne päällä. Yksinkertaista rauhan edistämistä, eikö totta.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Näyttää siltä, että presidentti Niinistön transponderialoite elää vielä näissä Jens Stoltenbergin sanoissa: "tiltak for reduksjon av risiko og åpenhet mellom NATO og Russland." Lentoturvallisuutta Stoltenberg ei kylläkään mainitse Altapostenille erikseen.

http://www.altaposten.no/lokalt/NTB/NTB_utenriks/2...

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Suomen pitäisi ilmeisesti omaksua Valkovenäjän ulkopoliittinen linja, jotta Kautio ja kumppanit olisivat tyytyväisiä?

Käyttäjän kimmokautio kuva
Kimmo Kautio

Kuulostaa mielenkiintoiselta.
En tosin ymmärrä mitä tekemistä Suomen perinteeseen nojaavan linjan kannattamisella on Valko-Venäjän ulkopoliittisen linjan kanssa, joten jäänee vastuullesi vetää ne yhtäläisyysmerkit. En myöskään ymmärrä miten tämä kommenttisi liittyy tähän nimenomaiseen kirjoitukseen, jota nyt kommentoit. Ole hyvä ja selitä.

Tämän retorisen spagaatin todella haluan nähdä! Vai myönnätkö olevasi pelkkä puskista huutelija?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

"En tosin ymmärrä mitä tekemistä Suomen perinteeseen nojaavan linjan kannattamisella on Valko-Venäjän ulkopoliittisen linjan kanssa, joten jäänee vastuullesi vetää ne yhtäläisyysmerkit"

Kun Suomen ns. perinteinen rauhantahtoinen puolueettomuuspolitiikka kukoisti hehkeimmillään 1900-luvulla, oli Suomella YYA-sopimus Neuvostoliiton. YYA-sopimus on sotilasliittosopimus. Samalla tapaa Valkovenäjä on sotilasliitossa Neuvostoliiton aseman perijän Venäjän kanssa ollen riippuvainen siitä myös taloudellisesti.

Suomen ns. perinteeseen nojaava linja edellyttää sotilaallista, ulkopoliittista ja taloudellista sitoutumista Suomen itärajan takana olevaan suurvaltaan (nykyiseen Venäjään) kylmänsodan ajan tapaan. Tämän on vähintä, mihin Moskovan Kremlissä voitaneen suostua. Tekosyynä tässä ns. Pietarin turvallisuus. Tässä on lyhykäisesti geopoliittiset perusteet Suomen tilanteelle.

Onhan YYA-sopimus on parempi vaihtoehto kuin maan miehitys, vaikka ei se YYA-sopimuksen aika niin mukavaa ollut.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

1) "Iltalehti kertoi eilen illalla, että Wall Street Journalin tietojen mukaan Nato hylkää Venäjän - Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistön aloitteesta - tekemän ehdotuksen transponderien käytöstä Itämerellä. Ehdotus Itämeren lentoturvallisuuden parantamiseksi ei siis Natolle käy."

Venäjä ymmärtääkseni teki aloitteen joillekin Naton jäsenvaltioille (mutta ei itse Pohjois-Atlantin liitolle) sekä Ruotsille neuvotteluista Moskovassa "Itämeren turvallisuudesta". Suomen valtionjohdolle sellaista kutsua ei esitetty.

Nato ei voine hylätä sellaista, mitä sille ei ole ehdotettukaan, mutta sen jäsenvaltiot eivät nähneet syytä osallistua Venäjän ehdottamiin tapaamisiin.

Lentoturvallisuudesta vastaava kansainvälinen organisaatio on ICAO, jonka toiminnassa kaikki mainitut valtiot ovat osallisina. Presidentti Sauli Niinistön mukaan virkamiestyö lentoturvallisuuden parantamiseksi jatkuu.

* * *

2) "Aiemmin tänä vuonna Yhdysvaltain USS Donald Cook -aluksen seilaaminen liian lähellä Kaliningradia aiheutti vakavan välikohtauksen..."

Kansainvälinen oikeus ei tunne käsitettä "liian lähellä seilaaminen", vaan aluevedet ja kansainvälinen merialue.

USS Donald Cook purjehti kansainvälisillä vesillä joutuessaan Venäjän sotilaslentokoneen häirinnän kohteeksi vastoin kansainvälistä merioikeutta, turvallisia ammattikäytäntöjä sekä kylmän sodan aikana Yhdysvaltain ja Neuvostoliiton välille varta vasten välikohtausten ehkäisemiseksi solmittua sopimusta. Sota-alusten aseistuksella ei ole mitään merkitystä kansainväliselle oikeudelle niiden liikkuessa merten vapautta noudattaen kansainvälisillä vesillä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset