Kimmo Kautio Kokoaan Suurempi Suomi

Pormestarimalli kunnanjohtoon kautta linjan

Kuntavaalien alla on jälleen tuttuun tapaan ihmetelty, miksi kunnallispolitiikkaa ei kiinnosta ihmisiä. Oma vastaukseni tähän on se, että kansalaisten suoran vaikuttamisen mahdollisuudet ovat liian vähäiset ja kiinnostusta politiikkaa kohtaan voidaan palauttaa ennen kaikkea suoraa demokratiaa vahvistamalla.

Yksi hyvä keino lisätä kiinnostusta kuntapolitiikkaa ja äänestämistä kohtaan olisi pormestarimallin käyttöönotto kunnanjohtoon kautta linjan. Kuntalain tulisi mahdollistaa pormestarin valinta suoralla kansanvaalilla.

Mikäli esimerkiksi Helsingissä ja Tampereella käytäisiin nyt kuntavaalien ohella erilliset pormestarivaalit, joissa valittaisiin pormestari valtuustokaudeksi, se saisi takuulla ihmisiä liikkeelle aivan uudella tavalla. Suoraan kansanvaaliin perustuvaa pormestarimallia on myös Euroopan neuvosto EU:n jäsenmaille suositellut. Lisäksi suoralla kansanvaalilla voitaisiin valita myös muita kuntien korkeimpia virkamiehiä, jolloin nykyinen virkanimityksille leimallinen kabineteissa käytävä poliittinen lehmänkauppa kävisi vaikeammaksi.

Suomi on kuntajohtajia tutkineen Tampereen yliopiston professori Aimo Ryynäsen mukaan virkamiesjohtoisuudessaan ”kummajainen” läntisessä Euroopassa. Suoraan demokratiaan perustuva pormestarimalli on käytössä useissa Euroopan maissa ja Yhdysvalloissa. Tutkimusten mukaan suomalaisetkin haluaisivat valita kuntajohtajat vaaleilla.

Lisäksi suoria kansanvaaleja tulisi kunnissa järjestää myös kuntalaisia laajalti koskettavista asioista esimerkiksi kuntalaisaloitteiden pohjalta. Kuntalaisaloitetta tulisi kehittää niin, että aloitteiden tekemisen ohella alle 18-vuotiaat kuntalaiset voisivat niitä myös kannattaa ja alaikäisten kuntalaisten kannatus tulisi laskea vaadittavaan 2% kannatukseen. Tällä tuettaisiin nuorten vaikutusmahdollisuuksia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset