Kimmo Kautio Kokoaan Suurempi Suomi

Yhdysvaltain pääputinisti iski Syyriaan – haaste turpo-vouhottajille

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin päätös määrätä perjantaiaamun ilmaisku Syyriaan ilman kongressin hyväksyntää ja YK:n turvallisuusneuvoston siunausta asettaa Suomen Nato-mielisen ja Venäjä-vastaisen turvallisuuspolitiikan vouhottajien joukon tukalaan rakoon.

Trumpinhan piti olla Venäjän tuella valtaan noussut ja täysin Venäjän taskussa. Nyt hän määräsi iskun, joka ei taatusti miellytä Venäjän presidentti Vladimir Putinia pätkääkään. Myöntääkö joku nyt olleensa väärässä? Kääntyvätkö Trumpia ja hänen Venäjä-mielisyyttään vouhottaneet suomalaiset turpoilijat nyt tämän Yhdysvaltain pääputinistin tueksi? Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kivinen sanoo Ilta-Sanomissa, että Trumpin toiminta muistuttaa Putinin toimintaa. Näemmekö Nato-mielisiltä nyt USA:n toimet tuomitsevia puheenvuoroja? Ennustankohan kovin pieleen, jos ennustan, että tulemme tulevina päivinä näkemään lennokkaita retorisia voimisteluliikkeitä eräiltäkin turvallisuuspolitiikan bloggaajilta?

Kun arvaamaton Putin iskee kansainvälisen oikeuden vastaisesti, asialla voi luontevasti jeesustella, kun vastassa on Venäjä. Mitä tapahtuu, kun arvaamaton Trump iskee kansainvälisen oikeuden vastaisesti? Kiinnostaako kansainvälisen oikeuden rikkominen näkökulmana enää? Kemiallisten aseiden käyttöön vetoaminenkaan ei yksin riitä, vaan myös syyllisyyden todistamisen pitäisi olla olennaista. Yhdysvaltain iskut kun ovat tässä kohtaa syytetyn moukarointia ennen tuomion julistamista. Kemiallisten aseiden käytöllä iskut oikeuttava puolestaan tulee sanoneeksi, että Syyrian presidentti Bashar al-Assad on syyllinen, kunnes toisin todistetaan. Tätä tuskin voi pitää länsimaisen oikeustajun mukaisena.

Hyötynäkökulmasta tarkastellen on vaikea nähdä Syyrian hallinnon motiivia kemiallisten aseiden käyttöön. Mikäli kuitenkin oletamme, että Assad on syyllinen kaikkeen väitettyyn, niin Ghoutan tapauksessa vuonna 2013 hän tilasi Yhdysvaltain pommeja niskaansa iskemällä kemikaalein itse kutsumiensa YK:n asetarkastajien silmien alla. Mahtoi jäädä harmittamaan, kun silloinen Yhdysvaltain presidentti Barack Obama jätti tilauksen toimittamatta. Nyt Assad siis toisti jälleen tilauksensa, kun hänen kaatamisestaan luovuttiin? On hieman vaikeaa ymmärtää, että mies on pysynyt vallan kahvassa sisällissodan keskellä yli puoli vuosikymmentä, jos hän on näin helvetin tyhmä! Jokin tässä nyt ei täsmää.

--

Lue myös:

Vastavalkean Vesa Raiskilan mainio kirjoitus ”Syyllinen kunnes toisin todistetaan (tai: kemialliset iskut, uusintanäytös)”

IS: ”Trump toimii kuten Putin” – asiantuntijalta karu analyysi Yhdysvaltojen ohjusiskusta

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Paljon täytyy aivojaan vaivata, että voisi edes arvata, mitä Trump ja Putin tänään miettivät. Usein on nähty kuinka lyhyttä voi suurvaltajohtajien liittolaisuus olla. Kaukaa tulee aina mieleen Hitler ja Stalin, he pelkäsivät toinen toistaan. Venäjä ja USA ajavat omaa etuaan, se on ymmärrettävää, mutta myös Trump ja Putin ovat kovin itsekeskeisiä vallan himossaan. Mitä sitten tekee tämä Syyrian "suuri johtaja". Häntä nakellaan shakkilaudalla suurten asioiden ollessa kyseessä, Venäjä sanelee paljolti nämä ehdot. Vaikeata uskoa että Venäjä ei olisi tiennyt kaasuiskusta, jonka Bashar al-Assad tulisi tekemään. Mutta jos se oli joku toinen, silloin tuo toinen pelaa niin varman päälle, että ei varmasti jää kiinni. Totuus selvinnee tulevien 50-vuoden sisällä. Tosin tähän päivään sillä ei enää ole mitään väliä.

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Trump ei rikkonut kansainvälistä oikeutta vaan suojeli sitä.

Kaasuhyökkäys siviilejä vastaan on rikos ihmisyyttä vastaan ja USA toimi kuten pitääkin.

Käyttäjän kimmokautio kuva
Kimmo Kautio

Ok. Eli syyllisiä ei tosiaan tarvitse selvittää? Sinun oikeustajusi mukaan siis olisi käytännössä ok, että jos järjestät kotonasi sekavat kotibileet, joissa joku hakkaa puolisosi, rangaistaan sinua talon isäntänä selvittämättä kuka oikeastaan oli tekijä?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset