Kimmo Kautio Kokoaan Suurempi Suomi

Katalonia osoittaa syyt pysäyttää liittovaltiokehitys

Pari sanaa kaikkien huulilla viime päivät olleesta Katalonian itsenäisyyskansanäänestyksestä. On melko käsittämätöntä, miten eurooppalaisen, demokraattisen arvoyhteisön sisällä kansan tahto painaa niin paljon, että poliisi estää kansalaisia äänestämästä ja demokratiaa toteutumasta pampuin ja kumiluodein. EU:n johtavien poliitikkojen hiljaisuus asiassa sattuu korviin. Väkivalta omalla takapihalla vaietaan kuoliaaksi, mutta rajojen yli ollaan valmiita huutelemaan ohjeita ja asettamaan pakotteita, vaikka esimerkiksi Ukrainan Krimillä kansa sai äänestää ja sen tahto jopa oletettavasti toteutui. 

Jotkut tahot ovat ymmärrettävästi ottaneet kannakseen seurata Espanjan hallitusta Francon viitoittamalla tiellä todeten, että koko Katalonia on itsenäisyyspyrkimyksissään kansalaistottelematon. Tälle älylliselle epärehellisyydelle on annettava synninpäästö sikäli, että EU:n ja transatlanttisen arvoyhteisön hyvyyteen sinisilmäisesti uskoville ei ole jätetty muuta mahdollisuutta. Silmät kiinni ja opettamaan demokratiaa Venäjälle ja Pohjois-Korealle. Not in my backyard!

Katalonian tilanne on meille kaikille osoitus siitä, että EU ei takaa itsehallinnollisten alueiden kansalaisten oikeutta päättää omista asioista rajojensa sisällä. EU-eliitin korvia särkevä hiljaisuus Katalonian tilanteesta osoittaa, miksi Suomen kansan itsemääräämisoikeuden ainoa turva on ja tulee aina olemaan suvereniteetissä. Suomen suvereenia itsemääräämisoikeutta on aika ryhtyä puolustamaan kautta koko poliittisen kentän. 

Lisää EU:ta ei ole ratkaisu mihinkään ongelmaan nyt eikä tulevaisuudessa. Suomen tulee torjua EU:n yhteinen budjetti, valtiovarainministeri, yhteiset puolustusratkaisut sekä kaikenlainen integraation syventäminen. Suvereniteetille olennaista on säilyttää kansallinen liikkumatila ja toisin toimimisen mahdollisuus. Jokaisen vastuullisen suomalaisen poliittisen toimijan tärkein tehtävä on turvata omalta osaltaan se, että mikäli suomalaiset koskaan tahtovat äänestää itsensä ulos esimerkiksi EU:sta tai talous- ja rahaliitosta, se on mahdollista ilman pelkoa Katalonian kaltaisesta tapahtumaketjusta. Myös Brexit-äänestyksen tuloksen kauhistelun voinee Katalonian tapahtumien jälkeen lopettaa, mikäli joku hölmö sitä jossain vielä haluaa jatkaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Marko Parkkola

Minusta Jugoslavia osoitti sen jo. Lisäksi näin kansanvaltaa ja nationalismia kannattavana en voi kannattaa EU:ta tässä muodossa ollenkaan. Sveitsistä kannattaisi ottaa mallia.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Sveitsistä kannattaisi ottaa mallia."

Sveitsi on esimerkki monikulttuurisesta ja monikielisestä liittovaltiosta.
Sellaiseenhan EU juuri tähtää.

Marko Parkkola

Sveitsin suhteesta EU:n. Ei Suomesta tule liittovaltiota koskaan ja monikulttuurisiahan olemme olleet väitteiden mukaan jo vuosisatoja. Eli voimme hyvin erota eurosta ja EU:sta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #7

Mistä johtuu, että kansallisvaltioideologiaa ylimpänä ohjenuoranaan pitävät niin usein mainitsevat Sveitsin esimerkiksi, vaikka se jos mikä on mahdollisimman kaukana kansallisvaltiosta? Puhutut kielet ovat jopa eri kieliryhmistä ja ovat maantieteellisesti määriteltyjä kulttuurierojen ylläpitäjiä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #8

Sveitsissä ei pamputeta äänestämisestä eli maa suorastaan houkuttelee äänestämään kaikista asioista. Demokratia toimii parhaimmillaan kun kansalaiset saavat päättää suoraan kaikista omista asioistaan. Sveitsi on demokratian mallimaa, siksi varmaan lähtenytkään mukaan EU:n tapaiseen epädemokraattiseen järjestöön.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #9

Pari Sveitsin kantonia on vaatinut irtautumista valaliitosta ja tätä koskevia mielenosoituksia nähtiin esimerkiksi jääkiekon maailmanmestaruusturnauksessa 60-luvun lopulla, kun kaukaloon ilmestyi sveitsiläisryhmä plakaatteineen. Neuvostoliitto esitti silloin jyrkän protestin järjestäjille ja uhkasi lopettaa Tukholman kisat kesken, jos vastaavia mielenosoituksia vielä esiintyy.

Sveitsin jättäytyminen EU:n täysjäsenyyden ulkopuolelle johtuu ennen kaikkea sen lokoisasta asemasta keskellä Eurooppaa pystyen hyödyntämään oman etunsa kannalta vähän kaikkea mahdollista taloudellisesti. Sveitsiläiset ajattelivat, että heillä on nimenomaan rahallisesti enemmän menetettävää kuin voitettavaa EU.ssa. Mutta kyllähän Suomessakin liittymisestä järjestettiin kansanäänestys, joten tässä mielessä ei Sveitsin ja Suomen menettelytavoilla ole ollut eroa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #10

"Mutta kyllähän Suomessakin liittymisestä järjestettiin kansanäänestys, joten tässä mielessä ei Sveitsin ja Suomen menettelytavoilla ole ollut eroa."

Suomessa järjestettiin kansanäänetys liittymisestä itsenäisten valtioiden liittoon ja tämä EU on muuttunut täysin toisenlaiseksi, mutta olemme jumissa vanhan äänestyksen perusteella. Sveitsissä voi kansa kääntää kehitystä jonka näkee haitalliseksi.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #11

Suomi voi erota EU:sta kunhan kansalaiset äänestävät eduskuntaan enemmistön sellaisia edustajia jotka haluavat erota EU:sta. Yhtään puoluetta, joka sellaista ajaisi, ei ole päässyt eduskuntaan vaikka ehdolla on ollutkin.

Marko Parkkola Vastaus kommenttiin #8

Selittäisin, mutta en usko kykeneväsi ymmärtämään.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #13

Parkkolan tapauksessa tuo on jopa todennäköistä.

Marko Parkkola Vastaus kommenttiin #14
Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #13

Kuulostaa vakuuttavalta. "Kyllä minä tiedän, mutta enpäs ähäkutti kerro!"

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ilman EU:ta ei Kataloniassa olisi koskaan järjestetty tuota äänestystä. Espanjalla oli ennen EU:ta äärimmäisen tiukka suhtautuminen kaikenlaisiin itsenäisyyden symboleihin Kataloniaa koskien.

Vuonna 1968 Espanja voitti eurovision laulukilpailun kappaleella "La La La" ja kappaleen esittäjä esikarsinnoissa ilmoitti valituksi tultuaan, että hän aikoo esittää kappaleen katalonian kielellä varsinaisessa kilpailussa. Hänet diskattiin ja toinen laulaja otettiin tilalle esittämään kappale espanjaksi.

Jyrki Tikkakoski

Katalonialaiset menee kuitenkin äänestämään vaikka pataan tulee. Kunnioitettavaa rohkeutta ja Espanjan mallilla ei ainakaan sitä porukkaa vaienneta. Tekivät asiasta itselleen hankalamman.

Käyttäjän JoonasViitanen kuva
Joonas Viitanen

Aina ylistetty että "Demokratia sitä ja tätä"

Demokratiaa ylistetään aina mutta... Sitten kun demokratia ei toimi vallassaolevien halutulla tavalla, koko demokratia unohdetaan ja heitetään roskiin!

Ulos EU:sta, mitä nopeammin, sen parempi!

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Miksei Ahvenmaalaiset tee samaa kuin Katalonialaiset?

Skotlannin esimerkki innostaa Ahvenanmaata
Keskiviikko 17.9.2014
Ahvenanmaan itsenäisyyttä ajava Axel Jonsson.

-Ahvenanmaalla on nykyisin laaja itsehallinto, muttei juurikaan talouspoliittista toimivaltaa.

Ei taida eduskunta olla kovin innokas ajamaan Ahvenmaata itsenäiseksi?

Näin Suomi on "vastannut":
– "Ahvenanmaa kuuluu Suomeen ja sen tulee kuulua Suomeen".
TS 3.10-17

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset