Kimmo Kautio Kokoaan Suurempi Suomi

Kansalaisaloite lapsilisän jakamisesta yhteishuoltajuudessa

Tänään 15.12.2017 on kansalaisaloite.fi -palvelussa avautunut allekirjoituksille tekemäni kansalaisaloite lapsilisän jakamisesta yhteishuoltajuudessa. Nimien keräys aloitteelle jatkuu 15.6.2018 saakka.

Aloitteella ehdotan lapsilisälakiin tarpeellista lisäystä, jonka mukaan yhteishuoltajuustapauksissa lapsilisää sekä yksinhuoltajakorotusta olisivat oikeutettuja nostamaan lapsen molemmat vanhemmat tai huoltajat huoltajuussopimukseen kirjatun tapaamisoikeuden perusteella jaetusti. Lisäksi ehdotan lakia muutettavaksi niin, että lapsilisä maksetaan kalenterikuukausittain tapauskohtaisesti joko kokonaan toisen vanhemman tai huoltajan tilille tai jaettuna molempien vanhempien tai huoltajien tileille.

Pienten lasten vanhempien erot ovat tänä päivänä valitettavan yleisiä. Avioerosta kärsii vuosittain noin 30 000 lasta. Erovanhemmat päätyvät nykyisin hyvin usein vuoroviikkojärjestelyyn, jossa lapset ovat melko tarkalleen puolet ajasta kummallakin vanhemmalla. Tällöin molemmilla vanhemmilla on yhtäläinen tarve kustantaa lasten perustarpeita, kuten ruoka, asuminen, vaatteet, lääkärikäynnit ja harrastukset. Mikään ei kuitenkaan todellisuudessa turvaa sitä, että lähivanhemmaksi huoltajuussopimuksessa määritelty vanhempi olisi se vastuullisempi osapuoli tai että lapsilisät kanavoituisivat lähivanhemman kautta lasten eduksi, kuten on tarkoitettu.

Nykyinen lapsilisälaki asettaa lasten vanhemmat eriarvoiseen asemaan koskien lapsilisän maksamista erityisesti silloin, kun kyse on tasan jaetusta yhteishuoltajuudesta. Vaikka vanhemmat voivat nykyisin käytännössä ja lainsäädännön estämättä sopia siitä, kummalle vanhemmista lapsilisä maksetaan, niin erotilanteissa asioista sopiminen on kuitenkin usein valitettavan vaikeaa. Tällöin pääasialliseksi hoidosta ja kasvatuksesta huolehtivaksi vanhemmaksi katsotaan huoltajuussopimuksessa määritelty lähivanhempi, jonka luona lapsi virallisesti asuu. Tällä hetkellä hyvin usein yhteishuoltajuustapauksissa tilanne on se, että vastuut lapsesta jakaantuvat kyllä tasan, mutta edut eivät.

Määrittely lähivanhemmaksi tuottaa näin toiselle vanhemmista perusteettoman edun yhteishuoltajuustilanteissa suhteessa lapsilisään. Tämä mahdollistaa lähivanhemman keinotekoista valta-asemaa ja murentaa erovanhempien välistä tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta. Etävanhemmalla ei ilman lähivanhemman suostumusta käytännössä ole minkäänlaista mahdollisuutta valvoa, että lapsilisä ohjautuu lapsen todellisiin tarpeisiin.

Lapsilisäasian riitauttaminen on etävanhemmalle käytännössä hyödytöntä. Siksi lapsilisän ja yksinhuoltajakorotuksen jakaminen vanhempien kesken asianmukaisen viranomaisen toimesta ja huoltajuussopimuksen mukaisesti on perusteltua. Kun nykyinen lapsilisälaki ei huomioi mitenkään jaettua yhteishuoltajuutta, on sitä syytä tältä osin ajanmukaistaa. Jaettu lapsilisä ja jaettu yksinhuoltajakorotus edistäisivät niin yhteishuoltajuusvanhempien yhdenvertaisuutta lain edessä kuin myös etävanhemman ja lapsen oikeusturvaa merkittävästi.

 

Allekirjoita kansalaisaloite lapsilisän jakamisesta yhteishuoltajuudessa:

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2712

 

Viritä keskustelua aiheesta sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #jaettulapsilisä

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
kansalaisaloite lapsilisän jakamisesta yhteishuoltajuudessa.

Ihan hyvä aloitus. Mutta olisiko syytä ensin tehdä aloitus siitä että kaikki saisi yhdenvertaisesti lapsilisät? Esim.Köyhimmät jotka saa toimeentulotukea.
niihin kuuluu myös työttömät jotka saa toimeentulotukea 9e/pv työtä vastaa.

Lapsilisät,kotihoidontuet otetaan tulona huomioon ja vähennetään toimeentulotuesta pois.Laki-94 .Voimassa jo 23 vuotta.

Koskee n.50 000 köyhintä lapsiperhettä. vuodessa valtio on säästänyt 150 milj.
Laski savonSanomat-11
"Köyhät ei saa lapsilisää!
YLE-11/US-15

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Tämä epäilemättä johtuu siitä, että lapsilisärahan tarkoituksena on auttaa tavallisia työssä käyviä (tai työtä etsiviä) ihmisiä lapsen elatuksessa. Toimeentulotuella taas taataan lapsen elatus kokonaisuudessaan – lapsen elatuksesta maksetaan noin kolminkertaisesti lapsilisärahaan verrattuna eli toimeentulotuki siis korvaa lapsilisärahan. Toimeentulotuki ei siis ole palkkaa, joka tulisi muiden tulojen päälle, vaan tasapaksu tuki toimeentulon turvaamiseksi.

Kotihoidon tuki taas käsittääkseni on eräänlaista "palkkaa" lasten hoidosta kotona ja kuten palkka, vaikuttaa toimeentulotukeen. Kyseessä on siis käytännössä vaihtoehtoinen tukimuoto toimeentulotukeen nähden eli lasten äiti voi "vaihtaa" toimeentulotuen kotihoidon tukeen. Kotihoidon tuessa on etuna, etteivät muut tulot vaikuta siihen, eli jos tekee töitä kotoa tai vanhemmat järjestelevät työ- ja hoitoajat keskenään, on se työn päälle pelkkää plussaa.

Sinällään tietenkin toimeentulon muodostamasta palkkakuopasta päästäisiin eroon kansalaispalkalla eli perustulolla.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Aloite on vauvanaskel oikeaan suuntaan ja taidanpa kannattaa sitä allekirjoituksellani.

Isommassa kuvassa, koko lähi- ja etävanhemman konseptista tulisi luopua. Järjestely on keinotekoinen ja se pienentää lapsen oikeuksia mm. moniin kunnallisiin palveluihin silloin, kun tämä on "etävanhempansa" luona. Vaikka vanhemmat asuisivat saman kunnan alueella, esimerkiksi koulukuljetus voidaan järjestää vain toisesta kodista eikä lapsella ole oikeutta koulukuljetuksiin vaikka "etäkoti" olisi kauempana. Puhumattakaan palveluista silloin, kun vanhemmat asuvat eri kunnissa.

Termit lähivanhempi ja etävanhempi luovat kuvaa eriarvoisesta vanhemmuudesta ja erotilanteissa kysymyksestä tulee helposti "valtapoliittinen". Tiedän tapauksia joissa kaikesta muusta on sovittu eron yhteydessä, mutta tämä on päätynyt oikeuden päätettäväksi koska mielikuva lähivanhemmuudesta on niin vahva.

Käyttäjän kimmokautio kuva
Kimmo Kautio

Juuri näin. Kyse on vauvanaskeleesta isossa kokonaisuudessa, joka odottaa edelleen korjaamistaan. Toivoakseni tämä aloite herättää nyt keskustelua siitä, miten paljon yhteishuoltajuuskuvioissa on oikeasti pielessä. Otetaan nyt vaikka esimerkiksi se, että miten ihmeessä tilanteessa, jossa lapsi on vuoroviikoin isän ja äidin luona ja kaikki vastuu on tasan jaettu, voi toiselle syntyä elatusvelvollisuus?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Elatusvelvollisuus on lapsen oikeus saada elatus vanhemmiltaan eikä sillä pitäisikään olla tekemistä asumisjärjestelyjen kanssa. Lähtökohtaisesti ja yleensä tuollaisessa vuoroviikkoasumisessa ei elatusvelvollisuutta synny mutta jos toinen vanhempi ei ole kykeneväinen huolehtimaan lapsen elatuksesta, on vastuu myös toisella vanhemmalla.

Ongelmanahan tuossa on, että elatus taas ymmärretään eronneen velvollisuutena maksaa eksälleen ja kun välit erotilanteessa ovat muutenkin huonot, se on yksi ristiriitoja tuova asia lisää.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Hyvä ja tasa-arvoa parantava aloite. Tämän taakse lähtee myös koko feministinen liike, koska he ovat tasa-arvon edistäjiä.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Jonkin asteen feministiksi tunnustautuvana pidän ideaa erittäin hyvänä.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Hyvä. Tukea täytyy tulla sehän on selvä.

Käyttäjän kimmokautio kuva
Kimmo Kautio

Sitä feministisen liikkeen tuenilmaisua minäkin odotan. ;)

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Toivottavasti hyvää aloitetta ei pilata millään naljailulla tai vastakkainasettelun etsimisellä tyyliin "öhö-öhö, mites femakot nyt suu pannaan, öhöhhöh."

Käyttäjän kimmokautio kuva
Kimmo Kautio Vastaus kommenttiin #10

No ei. Toivon, että jokainen ymmärtää asian koskettavan ihan samalla tavalla miehiä ja naisia. Sekä lähi- että etävanhemmissa on molempia sukupuolia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset