Hyvää päivää, leimakirvesvartta

Helsingin Sanomien analyysi kertoo tänään Der Spiegel -lehden toimittajan Christian Stöckerin kolumnista, joka antaa ohjeita natsien tunnistamiseen: "Joka marssii natsien kanssa, on joko natsi tai natsien hyödyllinen idiootti. Muita kategorioita ei ole.”

Käytännössä tässä siis sanotaan, että jos johonkin mielenosoitukseen eksyy joukkoon yksikin natsitervehtivä idiootti, hänellä on valta leimata koko joukko. Tällainen kokonaisia joukkoja ja kansanryhmiä leimaava ajattelu on yleistynyt lähes asiassa kuin asiassa huolestuttavassa määrin.

Suomessa rasisti- ja natsikortit ovat viuhuneet sosiaalisen median keskusteluissa tiuhaa tahtia myös asiallista maahanmuuttokritiikkiä harjoittavia kohtaan. Jopa niin kutsutut tolkun ihmisetkin ovat saaneet osansa. Turvallisuuspolitiikan saralla maamme liittoutumisen vastustajia on leimattu Venäjän trolleiksi, Kremlin kellonsoittajiksi ja Putinin voimapolitiikan puolustelijoiksi. "Koska olet kanssani eri mieltä, olet selvästi [lisäätähänjotakinpahaataikyseenalaista]n puolustaja" –tyyppiset väitteet kuuluvat tätä nykyä monen keskustelijan työkalupakkiin. Kauniita arvoja, joita mukamas itse puolustetaan, luetteloidaan argumentoinnin tueksi ja leimakirveet lentelevät.

Näkemykseni on, että tällainen ihmisten demonisointi ja leimaaminen toimii radikalisoitumisen ja äärimmäisten asenteiden normalisoitumisen polttoaineena. Kun esimerkiksi ihmisiä, jotka eivät tunnista itsessään rasistisia asenteita, mutta vastustavat lisääntyvää maahanmuuttoa, ryhdytään leimaamaan rasisteiksi vasta-argumentteja kuuntelematta, synnytetään jatkumo, jossa leimatut kokevat yhteenkuuluvuuden tunnetta muiden leimattujen kanssa. Syyttä leimattujen mielissä koko rasisti-käsitteen merkitys kokee inflaation. Leimatun kynnys antaa tukensa myös rasistiseksi leimatulle politiikalle madaltuu. Katkeruus leimaajia kohtaan alkaa korostaa yhteistä käsitystä poliittisesta vastapoolista. Ja mitä hyötyä leimatulle olisi enää yrittää pysyä poissa vaikkapa rasistiseksi leimatusta mielenosoituksestakaan, jos leima on jo otsassa?

Edellisessä esimerkissä kyse on yksilöstä. Entäpä kun kokonainen maahanmuuttajien rikoksista suivaantunut ja mieltään osoittamaan lähtenyt ihmisjoukko leimataan natseiksi, jos joukossa on muutama idiootti tekemässä natsitervehdyksiä? Millainen kehityskulku käynnistyy, kun nämä mieltään osoittaneet ihmiset lukevat valtamedian lehdestä tai katsovat televisiosta uutisointia, jonka mukaan he ovat natseja tai natsien hyödyllisiä idiootteja? Mitä tapahtuu luottamukselle mediaan? Millaisten lähteiden puoleen jatkossa käännytään? Siinä eivät paljoa auta päätoimittajien julistavat vetoomukset totuuden kertovan median puolesta; Minä olen herra sinun mediasi, älä pidä muita medioita.

Kiinnittäkäämme siis jatkossa huomiota leimaavaan keskustelutapaan ja uutisointiin. Leimaava keskustelutapa on ilmeinen merkki ylimielisestä oman hännän nostamisesta. Se on myös sitä helpompaa ja tehokkaampaa, mitä korkeampi status keskustelijalla on. Kun on korkea status, ei tarvitse välttämättä aina edes argumentoida. Siksi leimakirveen heiluttelu on suosittua usein myös akateemisesti koulutettujen keskuudessa.

Leimaamalla pyritään korostamaan vastapuolen kyseenalaisuutta esimerkiksi guilt by association –argumentein tai salaliittoteoreetikko -syytöksin ja saattamaan leimatun sanoma huonoon valoon. Eikä leimaaminen kohdistu vain yksilöihin, vaan myös esimerkiksi uuden ajan kansalaisjournalismiin, jonka alustoja on pyritty kutsumaan valemedioiksi, jotta niiden julkaisuja ei otettaisi vakavasti silloin, kun ne kertovat jotakin sellaista, mikä jäisi valtamedian päätoimittajien – noiden totuuksiemme portinvartijoiden – pöydälle koskaan julkisuuteen päätymättä.

Leimaaminen polarisoi aina keskustelua, radikalisoi ihmisiä ja sitä kautta normalisoi kielteisiä ilmiöitä yhteiskunnassa. Leimaaminen on "väärien mielipiteiden" vaientamiseen pyrkivien, kansanvaltaa vastustavien totalitarismilla flirttailijoiden toimintatapa.

 

Linkit:

HS-analyysi: Mistä tunnistaa natsin? | https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005815718.html?share=9dbb228ab199fe259809383a1136deb2

 

kimmokautio
Muut Hämeenlinna
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Varavaltuutettu Hämeenlinnassa. Vapauden liiton eduskuntavaaliehdokas Hämeessä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu