Kimmo Kautio Kokoaan Suurempi Suomi

Hyvää päivää, leimakirvesvartta

Helsingin Sanomien analyysi kertoo tänään Der Spiegel -lehden toimittajan Christian Stöckerin kolumnista, joka antaa ohjeita natsien tunnistamiseen: "Joka marssii natsien kanssa, on joko natsi tai natsien hyödyllinen idiootti. Muita kategorioita ei ole.”

Käytännössä tässä siis sanotaan, että jos johonkin mielenosoitukseen eksyy joukkoon yksikin natsitervehtivä idiootti, hänellä on valta leimata koko joukko. Tällainen kokonaisia joukkoja ja kansanryhmiä leimaava ajattelu on yleistynyt lähes asiassa kuin asiassa huolestuttavassa määrin.

Suomessa rasisti- ja natsikortit ovat viuhuneet sosiaalisen median keskusteluissa tiuhaa tahtia myös asiallista maahanmuuttokritiikkiä harjoittavia kohtaan. Jopa niin kutsutut tolkun ihmisetkin ovat saaneet osansa. Turvallisuuspolitiikan saralla maamme liittoutumisen vastustajia on leimattu Venäjän trolleiksi, Kremlin kellonsoittajiksi ja Putinin voimapolitiikan puolustelijoiksi. "Koska olet kanssani eri mieltä, olet selvästi [lisäätähänjotakinpahaataikyseenalaista]n puolustaja" –tyyppiset väitteet kuuluvat tätä nykyä monen keskustelijan työkalupakkiin. Kauniita arvoja, joita mukamas itse puolustetaan, luetteloidaan argumentoinnin tueksi ja leimakirveet lentelevät.

Näkemykseni on, että tällainen ihmisten demonisointi ja leimaaminen toimii radikalisoitumisen ja äärimmäisten asenteiden normalisoitumisen polttoaineena. Kun esimerkiksi ihmisiä, jotka eivät tunnista itsessään rasistisia asenteita, mutta vastustavat lisääntyvää maahanmuuttoa, ryhdytään leimaamaan rasisteiksi vasta-argumentteja kuuntelematta, synnytetään jatkumo, jossa leimatut kokevat yhteenkuuluvuuden tunnetta muiden leimattujen kanssa. Syyttä leimattujen mielissä koko rasisti-käsitteen merkitys kokee inflaation. Leimatun kynnys antaa tukensa myös rasistiseksi leimatulle politiikalle madaltuu. Katkeruus leimaajia kohtaan alkaa korostaa yhteistä käsitystä poliittisesta vastapoolista. Ja mitä hyötyä leimatulle olisi enää yrittää pysyä poissa vaikkapa rasistiseksi leimatusta mielenosoituksestakaan, jos leima on jo otsassa?

Edellisessä esimerkissä kyse on yksilöstä. Entäpä kun kokonainen maahanmuuttajien rikoksista suivaantunut ja mieltään osoittamaan lähtenyt ihmisjoukko leimataan natseiksi, jos joukossa on muutama idiootti tekemässä natsitervehdyksiä? Millainen kehityskulku käynnistyy, kun nämä mieltään osoittaneet ihmiset lukevat valtamedian lehdestä tai katsovat televisiosta uutisointia, jonka mukaan he ovat natseja tai natsien hyödyllisiä idiootteja? Mitä tapahtuu luottamukselle mediaan? Millaisten lähteiden puoleen jatkossa käännytään? Siinä eivät paljoa auta päätoimittajien julistavat vetoomukset totuuden kertovan median puolesta; Minä olen herra sinun mediasi, älä pidä muita medioita.

----

Kiinnittäkäämme siis jatkossa huomiota leimaavaan keskustelutapaan ja uutisointiin. Leimaava keskustelutapa on ilmeinen merkki ylimielisestä oman hännän nostamisesta. Se on myös sitä helpompaa ja tehokkaampaa, mitä korkeampi status keskustelijalla on. Kun on korkea status, ei tarvitse välttämättä aina edes argumentoida. Siksi leimakirveen heiluttelu on suosittua usein myös akateemisesti koulutettujen keskuudessa.

Leimaamalla pyritään korostamaan vastapuolen kyseenalaisuutta esimerkiksi guilt by association –argumentein tai salaliittoteoreetikko -syytöksin ja saattamaan leimatun sanoma huonoon valoon. Eikä leimaaminen kohdistu vain yksilöihin, vaan myös esimerkiksi uuden ajan kansalaisjournalismiin, jonka alustoja on pyritty kutsumaan valemedioiksi, jotta niiden julkaisuja ei otettaisi vakavasti silloin, kun ne kertovat jotakin sellaista, mikä jäisi valtamedian päätoimittajien – noiden totuuksiemme portinvartijoiden – pöydälle koskaan julkisuuteen päätymättä.

Leimaaminen polarisoi aina keskustelua, radikalisoi ihmisiä ja sitä kautta normalisoi kielteisiä ilmiöitä yhteiskunnassa. Leimaaminen on "väärien mielipiteiden" vaientamiseen pyrkivien, kansanvaltaa vastustavien totalitarismilla flirttailijoiden toimintatapa.

 

Linkit:

HS-analyysi: Mistä tunnistaa natsin? | https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005815718.html?share=9dbb228ab199fe259809383a1136deb2

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Yhtä tärkeää on tunnistaa kommunisti,,-natsit ja kommarit on ihan samaa sakkia,jostain syystä halu nähdä kommunistit terroristeina puuttuu monilta punavihersokeilta,,!

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Käy tuo kommunisteihin tai mihin liikkeeseen tahansa. Jos osoitat jonkun järjestämässä mielenosoituksessa mieltäsi, niin joko kuulut heihin, tai ilmaiset heille tukesi. Jos olet vain tässä yhdessä asiassa samaa mieltä, olet käytännössä hyödyllinen idiootti. Kasvatat liikkeen legitimiteettiä, vaikka et sitä itse asiassa kannata.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Mielenkiintoinen näkökulma, ja mieleni tekee nostaa se hiukan abstraktimmalle tasolle, jotta tulisi helpommin havaittavaksi, mistä on itse asiassa kyse.

Kuvitellaan, että jossain mielenosoituksessa on mukana ihmisiä, jotka ovat keskenään erimielisiä jostain asiasta. On ilmeistä, että erimielisyys ei koske mielenosoituksen ääneen lausuttua aihetta tai teemaa, vaan jotain muuta (jätän tämän todistamisen harjoitustehtäväksi).

Toisin sanoen erimielisyys koskee jotain aihetta tai teemaa, joka ei ole kyseisen mielenosoituksen teema. Laitetaan tämän taustan päälle blogitekstissä siteerattu väite:

"Joka marssii natsien kanssa, on joko natsi tai natsien hyödyllinen idiootti. Muita kategorioita ei ole.”

(En tarkista lähteistä, millä mahdollisilla reunaehdoilla tuo on esitetty, koska sellainen voisi pilata hyvän keskustelun... :-/ Oletan huvin vuoksi, että se on esitetty ilman reunaehtoja, koska siitä syntyy hauskaa keskustelua.)

Noniin. Tulokseksi tulee siis se, että jos olet jostain asiasta erimieltä jonkun kanssa, niin et voi ilmaista yhdessä kyseisen henkilön kanssa samanmielisyyttä mistään muustakaan asiasta. (Jätän tämänkin todistamisen harjoitustehtäväksi; se on liki triviaalia.)

Loppujen lopuksi mieleen tulee kysymys, kuka voi osallistua mielenosoitukseen kenen kanssa? Muistetaan, mitä Juice Leskinen aikanaan lauloi:

"Vähemmistöön kuuluu meistä jokainen..." (Juice Leskinen Slam - Kuumaa Tuhkaa)

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

"Joka marssii natsien kanssa, on joko natsi tai natsien hyödyllinen idiootti. Muita kategorioita ei ole.”

Tämä on täysin totta.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Kovasti ihmettelen sitä, että ns "toisena m i e l i p i t e e n ä "
pitäisi hyväksyä se, että joku osallistuu selkeästi ja avoimesti äärioikeiston järjestämäksi ilmoitettuun marssiin , mutta vaatii oikeutta olla e n n e n k a i k k e a sitä mieltä , ettei se ole äärioikeiston marssi.
Siinä ihminen vaatii ikäänkuin yhtä aikaa hyväksyntää sekä äärioikeistolle että sen marssille, itselleen sen osana s e k ä
sille, ettei hyväksy tätä tosiasiaa.

Siinä ihminen marssii jonkun kanssa yhteisessä projektissa ,
mutta samalla vaatii oikeutta olla sitä mieltä, ettei niin ole.

M i e l i p i d e vain ei ole oikea tapa yrittää ratkaista tällaista identiteettiristiriitaa.
Kantsii valita se mielenosoitusmarssi niin, että voi olla edes itsensä kanssa samaa mieltä.

Käyttäjän VeliKilpirinne kuva
Veli Kilpirinne

Ongelmana lienee enemmän se, että kun maailman menoon kyllästyneet tolkun ihmiset lähtevät kadulle ja samaan kulkueeseen eksyy joku hörhö, ei häntä leimata tolkun ihmiseksi, vaan yleistys tehdään poliittisesti tarkoituksenmukaisesti juuri toisin päin.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Miten niin ongelma? Sehän vasta karmeaa olisi, jos kaiken maailman hörhöjä ruvettaisiin pitämään vakavasti otettavina, pelkästään koska ovat esiintyneet yhdessä tolkun ihmisen kanssa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Natsileimat ovat nykyään sisällöltään täysin tyhjiä, kun näille pyytää perusteluja niin leimaaja löytää enintään kasvisravinnon.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

¿¿Siis mitä??

Natseiksi leimataan he, jotka eivät ole kasvissyöjiä, vai (Hitler oli tunnetusti kasvissyöjä)?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Ymmärtämättömyys taitaa olla Kejolla tapana. Natseiksi leimataan haitallisen maahanmuuton vastustajat täysin perusteetta koska natsit eivät mitenkään erityisesti vastustaneet maahanmuuttoa koska sitä ei juurikaan ollut. Yhtymäkohtia natsien ja haittamaahanmuuton vastustajien välille on siis vaikea löytää. Vihreille löytyy natsien kanssa samankaltaisuuksia kasvisruoan suosimisessa.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"Ymmärtämättömyys taitaa olla Kejolla tapana."

Minun taholtani kyseessä ei ole tapa. Mutta ymmärrän hyvin sen, että tavalliset tallaajat on indoktrinoitu valtamedian rummuttamaan ideologiaan ja että sen takia tavallisten tallaajien mielestä minä olen se, jonka ajattelussa on jotain vikaa.

Olen tällaiseen tottunut pikkulapsesta asti. Se, että koulussa menestyin paremmin kuin useimmat tavalliset tallaajat sekä se, että suorittamissani kymmenissä älykkyystesteissä -- noin 12-vuotiaasta lähtien -- olen saanut tuloksekseni, että noin 98-99% väestöstä on vähemmän alykästä kuin minä, on saanut minut uskomaan, että "ymmärtämättömyyden" ongelma ei ole minun, vaan teidän muiden.

(P.S. Onnittelut, Jarmo, sinulle siitä, että olit ensimmäinen, joka onnistui provosoimaan minut sanomaan tämän ääneen.)

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Olisit jättänyt sanomatta. Kyllä älykkyys näkyy teksteissäsi. Valitettavasti älykkyys ei ole viisauden tae, mutta sitä en lähde julkisesti arvioimaan.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Kautio itse leimasi minut russofoobikoksi.

Olen siis russofoobikko, jolla on venäläinen nainen....

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset