Sananvapaus vuonna 2018: Helsingin Kirjamessut kumartaa ääriaktivistia?

Pienkustantamo Kiuas kustannus tiedotti tänään Facebook-sivullaan, että sen osallistuminen Helsingin Kirjamessuille on peruttu järjestäjien toimesta. Kipinä tällaiseen päätökseen on lähtöisin äärivasemmistolaisen aktivistin Veikka Lahtisen Facebook-päivityksestä, jossa tämä yrittää linkittää kustantamon kirjailijan ja kustannustoimittaja Timo Hännikäisen uusnatseihin, fasismiin ja rasismiin. Lahtisen mukaan Hännikäisen ajattelu ”uhkaa” muita messuille osallistujia.

Lainaus Kiuas Kustannuksen tiedotteesta:

”Lahtinen tunnetaan aktiivisesta kulttuuritoimijoiden häiriköinnistä ja muista ilmaisunvapauden kaventamiseen pyrkivistä projekteista. Vuosi sitten hän kampanjoi Alfred Kordelinin säätiötä vastaan sen myönnettyä apurahan kirjailija Maria Asunnan, kriitikko Kari Salmisen ja muusikko Erkki Seppäsen muodostamalle työryhmälle. Kolmikon mielipiteet eivät miellyttäneet Lahtista, joten hän vaati apurahan perumista. Tapauksesta voi lukea lisää tästä artikkelista:

https://www.oikeamedia.com/o1-46838

Lahtisen päivityksessä esitetyt väitteet ovat silkkaa valhetta, ja tutkailemme tällä hetkellä mahdollisuutta ryhtyä oikeustoimiin niiden johdosta. Toivomme myös, että Kirjamessujen organisaatio ymmärtää siirtää Lahtisen heille lähettämän viestin suoraan mappi Ö:hön, jonne se kaiken rationaalisen ajattelun perusteella kuuluu. Tämä henkilö ei ole mitään muuta kuin kulttuurin ja sananvapauden vihollinen, eikä ansaitse minkäänlaista huomiota eikä kunnioitusta.

Kyseessä ei kuitenkaan ole yksittäistapaus, vaan osa viime vuosina kiihtynyttä sananvapauden vastaista liikehdintää. Kulttuurielämän vitsauksena on taistolaisiakin ahdasmielisempi ja fanaattisempi joukko, joka pyrkii kaikin keinoin eristämään itselleen epämieluisat henkilöt ja tukahduttamaan itselleen epämieluisat näkemykset.”

Tiedotteen mukaan kustantamo haluaa tuoda asian laajempaan tietoisuuteen ja aikookin julkistaa lähitulevaisuudessa addressin, jossa vaaditaan loppua ilmaisunvapauden kaventamiselle sekä taiteilijoiden työmahdollisuuksien ja liiketoiminnan häiritsemiselle.

 Kirjailija Timo Hännikäinen kommentoi tapausta Facebookissa:

– Tämä on Suomi vuonna 2018: yksittäisen äärivasemmistolaisen aktivistin levittämä disinformaatio johtaa konkreettiseen sananvapauden kaventumiseen ja laillisen liiketoiminnan estämiseen.

Helsingin Kirjamessut perustelee Kiuas kustannuksen sulkemista messujen ulkopuolelle ”messujen arvojen vastaisena”. Ilmeisesti sananvapaus ei nauti kovin korkeaa sijoitusta Helsingin Kirjamessujen arvojen kategoriassa?

kimmokautio
Muut Hämeenlinna
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Varavaltuutettu Hämeenlinnassa. Vapauden liiton eduskuntavaaliehdokas Hämeessä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu