Kimmo Kautio Kokoaan Suurempi Suomi

Sananvapaus vuonna 2018: Helsingin Kirjamessut kumartaa ääriaktivistia?

Pienkustantamo Kiuas kustannus tiedotti tänään Facebook-sivullaan, että sen osallistuminen Helsingin Kirjamessuille on peruttu järjestäjien toimesta. Kipinä tällaiseen päätökseen on lähtöisin äärivasemmistolaisen aktivistin Veikka Lahtisen Facebook-päivityksestä, jossa tämä yrittää linkittää kustantamon kirjailijan ja kustannustoimittaja Timo Hännikäisen uusnatseihin, fasismiin ja rasismiin. Lahtisen mukaan Hännikäisen ajattelu ”uhkaa” muita messuille osallistujia.

Lainaus Kiuas Kustannuksen tiedotteesta:

”Lahtinen tunnetaan aktiivisesta kulttuuritoimijoiden häiriköinnistä ja muista ilmaisunvapauden kaventamiseen pyrkivistä projekteista. Vuosi sitten hän kampanjoi Alfred Kordelinin säätiötä vastaan sen myönnettyä apurahan kirjailija Maria Asunnan, kriitikko Kari Salmisen ja muusikko Erkki Seppäsen muodostamalle työryhmälle. Kolmikon mielipiteet eivät miellyttäneet Lahtista, joten hän vaati apurahan perumista. Tapauksesta voi lukea lisää tästä artikkelista:

https://www.oikeamedia.com/o1-46838

Lahtisen päivityksessä esitetyt väitteet ovat silkkaa valhetta, ja tutkailemme tällä hetkellä mahdollisuutta ryhtyä oikeustoimiin niiden johdosta. Toivomme myös, että Kirjamessujen organisaatio ymmärtää siirtää Lahtisen heille lähettämän viestin suoraan mappi Ö:hön, jonne se kaiken rationaalisen ajattelun perusteella kuuluu. Tämä henkilö ei ole mitään muuta kuin kulttuurin ja sananvapauden vihollinen, eikä ansaitse minkäänlaista huomiota eikä kunnioitusta.

Kyseessä ei kuitenkaan ole yksittäistapaus, vaan osa viime vuosina kiihtynyttä sananvapauden vastaista liikehdintää. Kulttuurielämän vitsauksena on taistolaisiakin ahdasmielisempi ja fanaattisempi joukko, joka pyrkii kaikin keinoin eristämään itselleen epämieluisat henkilöt ja tukahduttamaan itselleen epämieluisat näkemykset.”

Tiedotteen mukaan kustantamo haluaa tuoda asian laajempaan tietoisuuteen ja aikookin julkistaa lähitulevaisuudessa addressin, jossa vaaditaan loppua ilmaisunvapauden kaventamiselle sekä taiteilijoiden työmahdollisuuksien ja liiketoiminnan häiritsemiselle.

 Kirjailija Timo Hännikäinen kommentoi tapausta Facebookissa:

- Tämä on Suomi vuonna 2018: yksittäisen äärivasemmistolaisen aktivistin levittämä disinformaatio johtaa konkreettiseen sananvapauden kaventumiseen ja laillisen liiketoiminnan estämiseen.

Helsingin Kirjamessut perustelee Kiuas kustannuksen sulkemista messujen ulkopuolelle ”messujen arvojen vastaisena”. Ilmeisesti sananvapaus ei nauti kovin korkeaa sijoitusta Helsingin Kirjamessujen arvojen kategoriassa?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

14Suosittele

14 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (41 kommenttia)

Käyttäjän kimmokautio kuva
Kimmo Kautio

Tähän samaan kategoriaan ja juttuun olisi voinut hyvinkin ympätä tapauksen jos toisenkin, joissa häirintä ja kiusanteko on kohdistunut jonkun mielestä "vääränlaisen" tai väärin ajattelevan ihmisen elinkeinoon ja toimeentuloon.

Ohjaaja Aku Louhimies kirjoitti eilen illalla Facebookissa siitä, miten nimeltämainitsematon YLE:n toimittaja on kannellut hänestä myös hänen uudelle työnantajalleen, yli puoli vuotta sen jälkeen, kun mies joutui myrskyn silmään samaisen toimittajan jutun johdosta. Missä kulkee raja, miten paljon ihmisen tulee kärsiä menneistä virheistään?

Synninpäästön ahdistelusyytöksistä saanut laulaja Tomi Metsäketo tietänee myös varsin hyvin mistä puhutaan.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

eräs viisas mies totesi fasismin määritelmäksi: "porvarillinen yhteiskunta ilman porvarillisia vapauksia". Tässähän tätä hyvä-fasismia luodaan - sensuurilla. Ranskan vallankumous toi keskiluokalle nämä vapaudet ja nyt ne otetaan pois. Tuloksena on fasismi.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Hännikäisen linkittäminen noihin juttuihin ei ole mitenkään erityisen äärimmäinen väite. Kaikkihan nuo tietävät. Eivätkä ne ole hänelle mitään menneisyyden virheitä.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Kirjamessut kai saavat itse päättää kuka ja keitä sinne kutsutaan? Tuossa ei ole kyse sananvapaudesta.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Tuossa ei ole kyse sananvapaudesta."

Ei tietenkään, halutaan vain tukkia eri mieltä olevien suut.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Kirjamessut saavat itse päättää ketä siellä esillä on. Ei se ole suun tukkimista.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Makkonen voi olla huoleton. Olettavasti Kiuas-kustantamon toiminta jatkuu tulevaisuudessakin ja Hännikäinenkin voi suomalaisten myötähäpeäksi jatkaa ajatustensa Tonavan virtausten suoltamista opetuslastensa luettavaksi.
Sananvapaus siis jatkuu.

Onneksi kenenkään ei kuitenkaan ole pakko noiden vuodatuksia lukea.

Ilkka Huotari

Tämä oli todella surullinen tapaus. Siis koska Kirjamessut lähti sensuurilinjalle.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Hyvää mainosta ko. kustantamolle.
Paras tapa paheksua kirjamessujen menettelyä on ostaa ko. kustantamon kustantamia kirjoja. Jos tämä aiheuttaa myyntipiikin, kustantaja voi kehua kirjamessuja positiivisesta vaikutuksesta kustannemyyntiin. Kaikki voittavat.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

Hevosen*****

Minä p***** teita p*********

Ne*****n******n******

Sari Salminen

Katsoin Kiuas-kustannuksen kustantamien kirjojen listaa. Siellä oli kirjoja, jotka eivät houkutelleet lukemaan ja kirjoja, jotka kiinnostivat. Erikoista, että koko kustantamo suljetaan ulos. Vai onko tämä syy

Sari Salminen

Puolet kommentistani puuttuu? Syynä, että mainitsin kirjan nimen, jossa arvostellaan journalismia ja kulttuurielämää? Olisi voinut sitten jättää koko kommentin julkaisematta. Onko osittainen sensuuri parempi kuin ei ollenkaan? Lopputulos on kuitenkin sama, ajatus ei välity eteenpäin.

Käyttäjän PanuRaatikainen kuva
Panu Raatikainen

Katsokaa ensin tietosanakirjasta, mitä "sananvapaus" tarkoittaa!
Tällä ei ole mitään tekemistä valtion tekemän ennakkotarkastuksen ja julkaisemisen estämisen kanssa - joista sananvapaudessa ja sensuurissa ensisijaisesti on kyse.
Kirjamessut on kaupallinen tapahtuma, jos sillä on täysi vapaus valita itse, mitä toimijoita se hyväksyy messuilleen. Sillä ei estetä yhtään fasistista kirjaa ilmestymästä.
Iljettää kun aikuiset, jopa koulutetut ihmiset tällä tavalla räikeästi vääntelevät sanojen merkityksiä politikoinnissaan.

Ilkka Huotari

Freedom of speech is a principle that supports the freedom of an individual or a community to articulate their opinions and ideas without fear of retaliation, censorship, or sanction.

https://en.wikipedia.org/wiki/Freedom_of_speech

Censorship is the suppression of speech, public communication, or other information, on the basis that such material is considered objectionable, harmful, sensitive, or "inconvenient" as determined by a government[1] or private institution,[2] for example, corporate censorship.

https://en.wikipedia.org/wiki/Censorship

Ilkka Huotari

Huom. "fear of retaliation" pätee kaikenlaiseen nettivainoonkin (mikä voi johtaa esim. potkuihin töistä).

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Monessa peruskoulussakin opetetaan, että Wikipedia ei ole kelvollinen lähteenä esitelmissä ym. Puheenvuoronkin sääntöihin voisi moisen klausuulin lisätä.

http://netn.fi/sites/www.netn.fi/files/netn102-17.pdf

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #17
Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #18

Juuri noin ne ysiluokan takarivin omaa räkäänsä syövät mopopojat ”argumentoivat”.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen Vastaus kommenttiin #17

Kumpikin teistä on oikeastaan oikeassa. Mäkinen on kuitenkin enemmän, koska kyse on Suomen sananvapaudesta, josta on tuossa pdf:ssä myös juttua. Yleisesti ottaen eurooppalaiseen sananvapauteen muutenkin kuuluu se, että sananvapaus on annettu oikeus, joka voidaan mahdollisesti ottaa lakia säätämällä poiskin.

Huotarin wikipedia-artikkelissa taas on kyse amerikkalaisesta sananvapaudesta, jossa sananvapaus on ehdoton perusoikeus ennen mitään muuta.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Määritelmäsi mukaan ei ole sananvapausongelmaa esim. sellaisessa valtiossa, jossa julkaista saa mitä vain. Mutta jos sattuu vähänkin arvostelemaan vallassa olevia, niin laki sanoo siitä lähtevän henki niin asianomaiselta kuin myös hänen lähisuvulta.

Kirjamessujen suhteen toki olet oikeassa. Kaikilla on oikeus valita kenen kanssa he pyörittävät bisnestä. Jos kyseessä olisi ollut asiakkuus, niin asia olisi ollut eri.

Käyttäjän kimmokautio kuva
Kimmo Kautio

Aivan, Raatikainen! Eli jos/kun Google, Facebook ynnä muut jätit sensuroivat niihin ladattavaa sisältöä tai shadowbannaavat käyttäjiä, ei kenelläkään pidä olla mitään valittamista, koska yksityiset, kaupalliset toimijat voivat täysin vapaasti valita mitä ne alustoillaan tekevät tai läpi päästävät?
Entä kun puhutaan kaupallisesta mediasta? Eikö sananvapaus koske loppujen lopuksi niitäkään?

edit: Arvon suuri herra filosofi voisi myös kertoa, että jos kirjamessut perustelee Kiukaan ulossulkemista sillä, että messujen arvoihin kuuluvat _KAIKKI_ ihmisoikeudet, niin millä perusteella tässä ei ole validia puhua sananvapaudesta, koska se on osa ihmisoikeuksia? Ihmisoikeuksiin kuuluu myös syrjinnän kielto poliittisen vakaumuksen tai mielipiteen perusteella. Surullista, että aikuista ja oppinutta miestä pitää muistuttaa näin perustavanlaatuisista asioista.

Käyttäjän lahtipe1 kuva
Petri Lahtinen

Ei se ole ihan noin yksinkertaista.

Perustuslaki, 6. pykälä:
"Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella."

Kirjamessuilla oli vedottu "arvoihin". Jos nyt viitsisi, olisi ilo kaivaa esiin nämä "arvot" ja tarkastella niitä lain ja yhdenvertaisuuden näkökulmasta. Loppujen lopuksi, kyse taitaa olla jonkun mielipiteestä.

Hännikäinen on lahjakas kirjailija. Hänen tekstejään on ilo lukea. Niissä ei ole nykymuodin mukaista liberaali-feminismi -soopaa, ehkä se tekee niistä entistä nautittavampia.

Käyttäjän mikanter kuva
Mika Keränen

Veikka Lahtinen on oman poliittisen viiteryhmänsä siinä määrin tyypillinen edustaja, että tietosanakirjaan voisi laittaa hakusanan "vihervasemmistolaisuus" kohdalle hänen kuvansa; kyyläys-, kyttäys- ja ilmiantomentaliteetti tuntuu olevan tällä porukalla verissä. Eipä sillä, että tuo sinänsä yllättäisi.

Mutta se sen sijaan yllättää, että Lahtinen ei omien sanojensa mukaan "tunne olevansa messuilla turvassa", jos siellä esitellään muutamaa sellaista kirjaa, joista hän ei pidä! Jos moinen riittää turvattomuuden tunteeseen, niin minun pitäisi olla pysyvästi suorastaan paanisen kauhun vallassa, sillä sen verran sakeanaan tämän maan jokapäiväinen ilmapiiri nykyään on poliittisesti korrektia vihervasemmistolaista paskaa.

Kiuas on hieno, kuvia kumartelematon kustantamo. Olen tehnyt sen kanssa yhteistyötä mm. kääntäjänä. Tulen tekemään jatkossakin, jos tarvitaan.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Kun kohtaat T Hännikäisen lievästikin hänen vihansa kohteeksi ( vaikka ihan sattumalta) joutuneena,
luulenpa, ettet viihdy kovin hyvin samoissa projekteissa etkä edes samoissa tiloissa sen jälkeen.
Etkä tunne oloasi turvalliseksi.
Tietysti miehenä saat kyllä ensin tasoitusta ja bonusta ennen kuin pahin alkaa.

T Hn käytös ja asenne olivat ratkaisevassa roolissa, kun aloin uudelleenarvioida omaa käsitystäni, että kaikkia on kuunneltava kaikkialla .
Ja että jos Suomessa on naisvihaa ja konservatismiksi verhottua natsihenkeä, haluan tuntea sen ja ymmärtää sitä,
en ajaa sitä kaappiin.
Havahtuminen ja luopuminen tästä hurskaasta uskosta ja kuuntelemishalusta tuli karulla tavalla.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Kirjamessuthan voisi katsoa u-tubesta opetusvideoita ennen maailmansotaa värkätyistä kirjarovioista, jotka ei onneksi sijainneet lähellä autokatoksia. Onneksi näillä ei liene merkittävää määrää kättä pitempää-rekvisiittaa.

Vasemmistolaisena olisin yhtä huolestunut aineksen laadusta "liikkeessä" kuin myös ilmastonmuutoksesta. Suosittelen vapaaehtoista luopumista aatteesta ja pyytää anteeksi ainakin läheisimmiltä ihmisiltä.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Oikea päätös, kaikista ei vaan ole kirjailijoiksi, vaikka sillä nimellä itseään kutsuisikin.

Mistään sananvapaudesta ei ole kyse, sillä he saavat ihan itse päättää, kuka tai mitkä kustantamot siellä esiintyvät.

Se on sitä vapautta päättää omista arvoistaan.

Monelle persulle ja monelle muullekin tuo käsite sananvapaus ei aukea, kannattaa lukea ja opiskella niin sekin käsite voi joskus aueta.

Käyttäjän kimmokautio kuva
Kimmo Kautio

Minusta on ristiriitaista, että Kiuas kustannuksen (Hännikäisen) ulossulkeminen kirjamessuilta ihmisoikeuksien vastaisena rikkoo itsessään ihmisoikeussopimusten oikeutta sananvapauteen sekä poliittisesta toiminnasta tai mielipiteistä johtuvan syrjinnän kieltoa.

Hassua, kun kuitenkin Helsingin Kirjamessujen ohjelmajohtajan Ronja Salmen mukaan messujen arvoihin kuuluvat KAIKKI ihmisoikeudet. Salmi kommentoi tapahtunutta täällä:
https://blogit.apu.fi/suviauvinen/aarioikeistolais...

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Liikeyritys saa vapaasti valita yhteistyökumppaninsa ja asiakkaansa. Vai oletko eri mieltä tästä?

Käyttäjän kimmokautio kuva
Kimmo Kautio

En toki. Facebook, Twitter, google, YouTube ja muut vastaavat liikeyritykset saavat myös valita ketkä palvelujaan käyttävät ja mitä sinne kirjoittavat. Samoin kaupalliset sanomalehdet, televisiokanavat ja muut julkaisut voivat päättää mitä julkaisevat.

Tämä ei varmaan poista sananvapauskysymyksiä kyseisten yritysten ympäriltä? Vai oletko eri mieltä tästä?

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #25

Tämä ei ole sananvapauskysymys, koska kukaan tai mikään ei ole estämässä Hännikäisen ja/tai Kiukaan kirjojen julkaisemista ja levittämistä. Ei voi mitenkään verrata vaikkapa somejättien ja diktatuurien yhteistyöhön.

Asia tuli niin sujuvasanaisesti esitettyä ja perusteltua tuossa Apu-lehden kirjoituksessa, että kyllä sen voi persu ja sisulainen uusnatsikin sen luettuaan ymmärtää.

Käyttäjän kimmokautio kuva
Kimmo Kautio Vastaus kommenttiin #26

En vertaa somejättien ja diktatuurien yhteistyöhön. Ei meiltä tarvitse edes minnekään diktatuureihin lähteä somesensuuria etsimään.

Minä kun en ole tällä hetkellä sen enempää uusnatsi, persu kuin sisulainenkaan, niin kovasti tässä yritän ymmärtää - myös ilman punavihreää kaksinaismoralismia - että miten ihmeessä voi ihmisoikeuksilla perustellen sallia sananvapauden rajoittamisen ja syrjinnän poliittisen vakaumuksen tai mielipiteen perusteella itselleen? Et sinäkään taida kyetä sitä selittämään?

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #27

Koetahan ensin ymmärtää se ihan simppeli tosiasia, että Hännikäisen sananvapautta ei ole mitenkään yritetty estää. Ei tässä tapauksessa ole mitään kaksinaismoralismia missään.

Käyttäjän kimmokautio kuva
Kimmo Kautio Vastaus kommenttiin #28

Eli Hännikäisellä mielestäsi on sananvapaus kirjamessuilla ihan samaan tapaan, kuin kaikilla muillakin kirjailijoilla? Simppeli tosiasia...heh. :)

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #29

Firma saa vapaasti valita yhteistyökumppaninsa. Yhteiskunta ei mitenkään estä Hännikäistä käyttämästä sananvapauttaan ja kellä tahansa muullakin on oikeus sanoa mielipiteensä vaikkapa Kirjamessujen toiminnasta, Hännikäisestä jne.

Käyttäjän kimmokautio kuva
Kimmo Kautio Vastaus kommenttiin #30

Ja kun kaikki messut, kirjakaupat, e-kirjapalvelut ynnä muut alkavat toteuttaa samaa sananvapauskäsitystä, niin mitään vaikutuksia sananvapaudelle ei ole? Melko naiivi ajatus.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #32

Eli firmat eivät saakaan vapaasti valita yhteistyökumppaneitaan? Koetahan päättää, mitä mieltä tästä oikein olet.

Käyttäjän kimmokautio kuva
Kimmo Kautio Vastaus kommenttiin #33

Hieno olkiukko. Firmat saavat päättää. En vain väittänyt kuten sinä, ettei sillä olisi mitään sananvapausvaikutuksia. ;)

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #34

Sinä itse siirryit Hännikäisesi kanssa marttyyrikuvitelmien puolelle. Älä höpise olkiukoista, jos et tiedä, mikä se on.

Käyttäjän lahtipe1 kuva
Petri Lahtinen Vastaus kommenttiin #26

Ei se ole ihan noin yksinkertaista.

Perustuslaki, 6. pykälä:
"Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella."

Kirjamessuilla oli vedottu "arvoihin". Jos nyt viitsisi, olisi ilo kaivaa esiin nämä "arvot" ja tarkastella niitä lain ja yhdenvertaisuuden näkökulmasta.

Loppujen lopuksi, kyse taitaa olla
jonkun kanttipään mielipiteestä.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #40

Menethän toki Hännikäisenkin puheille vaatimaan Sarastuksen ja Kiukaan toiminnassa noudattamaan Perustuslain kirjainta? Kerto sitten meille, miten kävi.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Messuille osallistuminen ei ole ihmisoikeus.
Kellään ei ole sananvapauden nimissä oikeutta osallistua kirjamessuille tai päästä Akateemisen kirjakaupan haastatteluihin.
Jos ei pidä linjasta, voi pysyä poissa messuilta ja kirjakaupasta.

Hännikäinen on saanut kohtuuttomasti enemmän julkisuutta ja puheaikaa kuin mihin hänellä millään perusteella voisi katsoa olevan " oikeus".
Kukaan ei ole kieltänyt häntä kirjoittamasta, sanomasta tai julkaisemasta mitään.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Tässä linkin takana yksi käsitys Kiukaan tarkoituksesta suhteessa instituutioiden sääntöihin: "Me voimme käyttää hyväksemme aukkoja noissa säännöissä, sabotoida ja subvertoida. Pitkällä aikavälillä tavoite on kuitenkin rakentaa omaa infrastruktuuria ja toimia riippumatta valtavirran instituutioista. Tämän suhteen työ on vasta alussa, ja siinä vaikkapa Kiuas Kustannuksen kaltaiset aloitteet ovat osa tärkeää pohjatyötä."
(Lähde: L.Stark; Sarastus; 16/9 -18 (https://sarastuslehti.com/2018/09/16/kaytosnumeroi...)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset