Kimmo Kautio Kokoaan Suurempi Suomi

Asevelvollisuuteen perustuva maanpuolustus romutettiin oikeusasteissa?

Ilta-Sanomat kertoi tänään, että korkein oikeus ei ota käsittelyyn asiaa, jossa Helsingin hovioikeus antoi vapauttavan tuomion totaalikieltäytymisestä:

”Hovioikeus hylkäsi helmikuussa syytteen siviilipalveluksesta kieltäytymisestä ja katsoi, että tuomitseminen on syrjivää kohtelua. Kyse oli miehestä, joka kertoi pitävänsä syrjintänä, että vain Jehovan todistajilla on mahdollisuus vapautua kokonaan palveluksesta. Valituslupaa korkeimpaan oikeuteen haki syyttäjä.

Laki Jehovan todistajien vapauttamisesta ase- ja siviilipalveluksesta on ollut voimassa vuodesta 1987 asti. Hovioikeus totesi, että lain säätämisen jälkeen Suomi on muun muassa liittynyt Euroopan ihmisoikeussopimukseen. Hovioikeuden ratkaisun mukaan yhdenvertaisuus myös velvoittaa vakaumusten yhdenvertaiseen kohteluun.”

Hovioikeus käyttää perusteluna Euroopan ihmisoikeussopimusta, joka on Suomen ratifioima valtiosopimus. Euroopan ihmisoikeussopimuksen artikla 14 velvoittaa myös sukupuolten yhdenvertaiseen ja tasa-arvoiseen kohteluun:

”14 artikla

Syrjinnän kielto

Tässä yleissopimuksessa tunnustetuista oikeuksista ja vapauksista nauttiminen taataan ilman minkäänlaista sukupuoleen, rotuun, ihonväriin, kieleen, uskontoon, poliittisiin tai muihin mielipiteisiin, kansalliseen tai yhteiskunnalliseen alkuperään, kansalliseen vähemmistöön kuulumiseen, varallisuuteen, syntyperään tai muuhun asemaan perustuvaa syrjintää.”

Koska korkein oikeus ei ota tapausta käsittelyyn, jää hovioikeuden vapauttava päätös ennakkotapaukseksi. Vaikka eduskunta tulee todennäköisesti hallituksen esityksestä poistamaan tämän Jehovan todistajia koskevan erivapauden pikapuoliin, jään mielenkiinnolla odottamaan mitä tapahtuu, kun oikeusasteissa tämän jälkeen vedotaan asevelvollisuuden sukupuoliseen syrjintään? Ajat ovat kovin herkät tasa-arvo- ja syrjintäkysymyksille.

Lähde:

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005897681.html

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Toistaiseksi meillä ei ole asevelvollisuutta. Nyt kannattaa kieltäytyä, koskapa uutta lakia ei voida soveltaa taannehtivasti.

Käyttäjän kimmokautio kuva
Kimmo Kautio

Tulipa tästä myös sivuhuomiona mieleeni, että eikö yhdenvertaisuuden perusteella ainakin turvapaikan ja oleskeluluvan saaneet nuoret miehet voisi myös velvoittaa siviilipalvelukseen? Jos yhdenvertaisuus toimii niin päin, että kansalaisoikeuksia jaetaan myös muiden maiden kansalaisille, niin eikö velvoitteidenkin pitäisi olla yhtäläiset?

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Asevelvollisuushan on vain Suomen miespuolisia kansalaisia koskeva velvollisuus. Kansalaisuuden saaneet nuoret miehet, joiden juuret ovat muualla kuin Härmlandiassa saavat kutsuntalaput postissa siinä missä muutkin. Ja sitäpaitsi ketään ei voida velvoittaa siviilipalvelukseen. Kaikille tarjotaan ensin ja oletusarvoisesti aseellista palvelusta. Asevelvollinen sitten voi itse ilmoittaa valitsevansa siviilipalveluksen.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Siviilipalvelu on armeijan vaihtoehto; vain asevalvollinen voidaan velvoittaa siviilipalveluun, eikä asevelvollisuus koske ulkomaiden kansalaisia.

Käyttäjän kimmokautio kuva
Kimmo Kautio

Ei koske naisiakaan, perusteena sukupuoli. Siksihän tässä näitä yhdenvertaisuuskysymyksiä niin paljon onkin.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #5

Seuraavaksi tämä oikeuteen.

Käyttäjän AaroKustaanheimo kuva
Aaro Kustaanheimo

Ahvenanmaalaisilla on asepalveluksesta vapautuksen lisäksi erivapaus päästä rajavartijaksi ilman varusmiespalvelusta.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Ahvenanmaalisten tulisi lain mukaan palvella luotsi- ja majakkalaitoksessa, mutta se ei ole koskaan toteutunut.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala

Syrjivät lait ja käytännöt tulee ilman muuta poistaa yhteiskunnasta, vaikka se johtaisi vakiintuneiden instituutioiden muuttumiseen. Sukupuolen perusteella syrjivä asevelvollisuus on massiivinen tasa-arvo-ongelma, joka tulee korjata mahdollisimman nopeasti.

Vähän tässä voi tosin kestää. Jehovan todistajia koskevaa poikkeuslakia ollaan kumoamassa vasta nyt, vaikka kyseinen kultti salli siviilipalveluksen jäsenilleen jo 22 vuotta sitten.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset