Kimmo Kautio Kokoaan Suurempi Suomi

Kansalaisaloite sähkönsiirron kiinteiden perusmaksujen poistamiseksi

Tänään on kansalaisaloite.fi -palvelussa julkaistu kansalaisaloitteeni sähkönsiirrosta. Aloitteella vaadin eduskuntaa ryhtymään tarvittaviin lainvalmistelutoimiin, jotta sähkönsiirron kiinteät kuukausimaksut korvataan tulevaisuudessa kokonaan kulutusperusteisilla maksuilla.

Aloite löytyy osoitteesta https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/3577

Sähkönsiirron kiinteän kuukausimaksun osuus on noussut monin paikoin sietämättömän suureksi. Kansalaiset ovat tuohtuneet, kun sähkön kulutuksella ei voi riittävästi vaikuttaa sähkölaskun suuruuteen. Maaseudulla sähkönsiirron kiinteät kuukausimaksut muodostavat jo peräti 70% sähkölaskusta. Kehityksen suunta on täysin vastoin energiatehokkuusajattelua.

Työ- ja elinkeinoministeriön sähkömarkkinoita kehittävä älyverkkotyöryhmä on kannattanut väliraportissaan tehomaksua, joka korvaisi kiinteän perusmaksun. Myös monet sähköverkkoyhtiöt haluaisivat muuttaa hinnoitteluaan tähän suuntaan. Tämä olisi järkevä suuntaus, koska se kannustaisi kuluttajia itse vähentämään huippukulutustaan, joka aiheuttaa sähköverkkojen kustannukset. Energiaviraston tehtävänä on valvoa, etteivät siirtohinnat kokonaisuutena nouse uudistuksen myötä.

Lähde: Maaseudun Tulevaisuus, 5.2.2018, Kyytsönen Jouko: Sähkön siirto jopa 70 prosenttia sähkölaskusta – Tilanne ärsyttää maaseudulla asuvia

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän kimmokautio kuva
Kimmo Kautio
Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Kuinkas tuo nyt sitten toimisi, kun sähköverkon omistaja on useinkin eri kuin sähkön myyjä.

Käyttäjän kimmokautio kuva
Kimmo Kautio

Nytkin siirtoyhtiöiden laskusta osa perustuu kulutukseen. Tavoite on, että nollakulutus tarkoittaa nollalaskua.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Tehomaksulla/kuluttajan huippukulutuksella on vaikutusta sähköverkon kuormittumiseen tai huippukulutukseen luonnollisestikin vain silloin, jos käyttäjän ottama huipputeho ja verkon huippu osuvat samaan ajanhetkeen.

Näin ei yleensä ole. Esimerkiksi kesällä voit vuokrata mökille voimavirralla toimivan klapikoneen ja kilkutella sillä liiterin täyteen. Tai voit tyhmyyttäsi antaa virtaa vieraan sähköautoon. Sitten maksat koko vuoden sakkoja tuosta yhdestä tunnista. Tuolla ei ole kuitenkaan mitään tekemistä sähköverkon kuormittumisen tai sähköpulan kanssa.

Jotta tehomaksu olisi yhtään perusteltu, käyttäjän huippukulutus pitäisi mitata tunnilta, jolloin sähkönkulutus yleensäkin on normaalia korkeampi. Silloin kuormitushuiput mahdollisesti pienentyisivät maksun vuoksi. Muussa tapauksessa huiput eivät pienene, mutta maksu jää. Se voi kyllä olla ihan alkuperäinen suunnitelmakin.

Käyttäjän kimmokautio kuva
Kimmo Kautio

Toisaalla, sosiaalisen median puolella on tullut pari kommenttia, joissa kuvitellaan, että tässä ollaan pyytämässä ilmaista sähköä ja halutaan mahdollistaa vapaamatkustajuus. Kysyin vastakysymyksen, pyysikö joku ilmaista sähköä? Minä en usko, että sähkön käyttö loppuu kulutusperusteisuudella. Tässä käytämme sähköä nytkin, kun asiasta keskustelemme.

Kysymys toivottavasti saa itse kunkin pohtimaan, oletko vapaan markkinatalouden kannattaja vai pitäisikö mielestäsi sähköverkot kansallistaa? Vapaassa markkinataloudessa kun kuluttajallakin on vapaus vaikuttaa kulutuksella. Jos markkina ei toimi ilman veroluonteisia maksuja, niin se ei ole vapaa. Yrittäjän riski kuuluu myös kiinteästi markkinamalliin.

Tässä aloitteessa ei oteta kantaa siihen, millä tavalla kiinteät perusmaksut pitäisi poistaa. Luontaisen monopolin kohdalla kansallistaminen olisi hyvä vaihtoehto, silloin kukaan ei ole vapaamatkustaja, vaan kaikki maksavat, sillä erotuksella että omistaja toimii yhteiseksi eikä yksityiseksi hyödyksi.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Sähköverkon kulutuspiikkeihin tai verkon kuormittumiseen ei ole yhtään mitään vaikutusta yhtään millään, paitsi sillä, mitä tapahtuu kovien pakkasten aikana joulu-, tammi- ja helmikuussa.

Tuossa on esimerkkinä Suomen sähkön kulutus ja tuotanto vuodelta 2016 (kulutus ylempi käyrä) :

https://aijaa.com/NkoAIz

Melkein samanlaisen käyrän voi piirtää ilmatieteenlaitoksen sivuilta lämpötilasta.

Jos huippukulutus huolettaa, silloin luonnollisestikin pitää vähentää kulutusta huipuilla, eikä laaksonpohjilla. Silloin jonkinlaisen "huipputehomaksun" perusteena pitäisi olla oma maksimikulutus hetkellä, jolloin Suomen kokonaiskulutus on esimerkiksi yli 14000 MW.

Jos taas huolenaiheena on se viimeinen piuhanpätkä joka on talossa kiinni, niin siltä osin huoli on aiheeton: Se on huomioitu liittymän ostohinnassa ja siitä liittymästä ei enempää sähköä saa läpi kuin mistä sulakekoosta on maksettu. Voin toki tarvittaessa vaihtaa tilalle 10A sulakkeet, jos niillä saa vastaavan alennuksen tehomaksusta tai palautusta liittymän hinnasta.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Alkuvuodestahan Helén otti käyttöön ns huipputehomaksun ja kuvasin blogissani sen seurauksia..

Määräytymisperuste on kyllä veikeä: Maksu määräytyy vuoden suurimman yhden tunnin aikana käytetyn keskitehon mukaan.

Mitä tämä sitten voisi esimerkiksi tarkoittaa?

Satut pitämään helmikuun paukkupakkasilla yhdet kunnon illanistujaiset kotona. Kymmeneltä menee päälle yösähköllä toimiva lämmitys vedenkierrolla. Samaan aikaan osa porukasta on saunassa, musiikki raikaa stereoista, valoja on päällä ja keittiölaitteet uunia myöten ahkerassa käytössä, kun jengi tarvitsee pientä purtavaakin.

Näissä juhlissa taitaa sitten tulla se vuoden suurin yhden tunnin keskiteho, jonka perusteella saat nauttia korkeammasta sähkölaskusta koko vuoden.

http://nikokaistakorpi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/25...

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Vaikka itsestänikin kuulostaa hyvältä perusmaksujen putoaminen (n. 36 e/kk), asialla on toinenkin puoli. Mikäli perusmaksua ei olisi se motivoisi pitämään liittymiä, joilla ei ole mitään käyttöä. Samaan aikaan kuitenkin vastuu verkon ylläpidosta säilyisi sähköyhtiöllä.

Joten jos seurauksia ajatellaan niin nyt näiden "kylmien" liittymien perusmaksut siirtyisivät suoraan sähkön hintaan ja se tarkoittaisi kaikkien sähköä kuluttavien sähkölaskun nousemista.

Samalla se kuitenkin antaisi sähköyhtiöille vääntötyökalun irtisanoa sopimukset joiden sähkönkulutus on vähäistä. Tästähän on keskustelu jo avattu.

Käyttäjän KariHeinlehto1 kuva
Kari Heinälehto

Perusmaksun poistaminen siirtyisi vain muiden kuluttajien sähkölaskuun. Kenen laskuun?

Käyttäjän kimmokautio kuva
Kimmo Kautio

Kulutuksen suhteessa tietenkin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset