Kimmo Kautio Kokoaan Suurempi Suomi

Ketä valtamedia palvelee?

Olen julkaissut viimeisen vuoden aikana kaksi kansalaisaloitetta. Vuosi sitten aiheena oli kansalaisaloite lapsilisän jakamisesta yhteishuoltajuudessa ja viime lauantaina julkaisin aloitteen sähkönsiirron kiinteiden perusmaksujen poistamiseksi. Molemmat aloitteet ovat olleet ja ovat edelleen sekä ajankohtaisia että tarpeellisia. Kansalaisaloitteen lapsilisän jakamisesta voi katsoa vaikuttaneen myös perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon (kesk.) asettaman, lasten vuoroasumista pohtineen työryhmän työhön. Näen kansalaisaloitteilla myös sen merkityksen, että ne saavat aikaan ja pitävät yllä keskustelua ihan toisella tavalla, kuin pelkkä yhden tai kahden päivän elinkaaren omaava blogi- tai mielipidekirjoitus. Se on myös aktiiviselle yhteiskunnalliselle keskustelijalle konkreettinen keino pyrkiä vaikuttamaan.

Molemmista mainituista aloitteista tehtiin asialliset mediatiedotteet valtamedian julkaisuja varten. Tiedote jaettiin yhteensä noin kolmellekymmenelle maakunta- ja paikallislehdelle sekä muutamalle valtakunnalliselle tiedotusvälineelle. Olen pyrkinyt Googlen avulla selvittämään, menikö tiedote läpi yhtään missään. Nyt näyttää siltä, että eipä juuri mennyt. Lapsilisäaloitteeseen viime vuonna tarttui tietojeni mukaan vain paikallinen maakuntalehti Hämeen Sanomat, sähkönsiirtoaloitteeseen vain oman kylän paikallinen pienmedia Hattulaan.fi. Muista uutisoinneista ei minulla ole tietoa. Mikäli olet nähnyt sähkönsiirtoon liittyvästä aloitteestani uutisoitavan maakuntalehdessäsi, kerro havainnoistasi kommenteissa.

 

***

 

Mediakentän keskittymiselle ja tiedonvälityksen kapenemiselle on tehtävä jotain. Journalismi on henkitoreissaan ja siirtymässä verkkoon, blogeihin ja kansalaismedioihin, kun kaupalliset mediat ovat tehneet tiedonvälityksestä surullista saippuaoopperaa. Sisältöä tuotetaan mainosten näyttämiseksi ja kaikki tarjoavat saman p***an erilaisessa paketissa. Esimerkiksi Lännen media tekee samat valtakunnalliset sisällöt yhdelletoista maakuntalehdelle. Miettikää, jos edes yksi näistä lehdistä toisi esimeriksi suurvaltojen vastakkainasetteluihin liittyen sen järkevän, länsimaisittain itsekriittisen näkökulman kansalaisten tietoon. Edes yksi!

Paikallista sisältöä tuotetaan varsin rajallinen määrä. Resurssit on ajettu minimiin. Edes lehtien verkkosivut, joilta palstatila ei ihan heti lopu, eivät tuo muutosta tilanteeseen eikä niitä ole valjastettu palvelemaan kaikkea tiedonvälitystä. Kehitys on ollut jopa päinvastaista. Esimerkiksi Hämeen Sanomilla oli taannoin vapaa ja avoin blogiosasto, jossa otettiin reippaasti kantaa ja käytiin aktiivista keskustelua kaupungin ja koko maakunnan politiikasta. Liekö sillä sitten ollut liian suuri vaikutus kaupungin politiikkaan, kun koko palsta piti myydä pois, piiloon kansan katseilta? Blogiosasto on edelleen olemassa nimellä ja verkko-osoitteella blogijanne.fi, mutta lukijamäärät ovat romahtaneet ja kirjoittajat passivoituneet. 

Onko niin, että aktiivisten kansalaisten aloitteellista toimintaa ei haluta vahingossakaan mitenkään nostattaa, jotta poliittiset voimasuhteet eivät vaaleissa järkkyisi ja demokratia aidosti toteutuisi? Vai mikä tällaiseen kategoriseen vaikenemiseen - kansalaisia mahdollisesti kiinnostavista uusista politiikan toimijoista, kansalaisaktivisteista, aloitteista ja kannanotoista - on syynä?

Valtamediat ovat Suomessa ja maailmalla omavaltaisesti julistautuneet totuuden torviksi. Ne haluavat vaikeuttaa luotettavuusjulistuksillaan sekä vasta- ja valemedioiksi leimaavalla uutisoinnillaan pienten medioiden mahdollisuuksia nousta merkittäviksi. Salaman iskussa taivaasta saaduilla journalistin ohjeilla paukutetaan päähän kuin raamatulla, vaikka vääjäämätön tosiasia on se, että valtaansa rakastunutta mediakartellia ei kiinnosta pätkääkään kansalaisten oikeus saada tietää mitä yhteiskunnassa tapahtuu, tai mitä voisi tapahtua, mikäli kansa tietäisi mitä on tekeillä. Keskustelua median luotettavuudesta ja epäluotettavista vasta- ja valemedioista on pyritty pitämään yllä ja palvelemaan status quon säilyttämistä ja vapaan kilpailun rajoittamista. Tilanne on johtanut siihen, että peili on kääntynyt ja valtamediasta puhutaan jo presidenttejä myöden, käsitteellä "fake news".

 

Linkit:

Kansalaisaloite sähkönsiirron kiinteiden kuukausimaksujen poistamiseksi https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/3577

Kansalaisaloite lapsilisän jakamisesta yhteishuoltajuudessa

https://kimmokautio.com/2018/07/06/kansalaisaloite-lapsilisan-jakamisesta-yhteishuoltajuudessa-kerasi-1867-allekirjoitusta/

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän AbdullahNassir kuva
Abdullah Nassir

Valtamedia palvelee isoimpia omistajiaan ja sidosryhmiään eli globalisteja.

Globalistit taas haluavat rajattoman maailman jossa heillä on 500 miljoona orjaa.
Loput miljardit ihmiset saavat mennä, sotien ja nälänhätien kautta manan majoille.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Tässä pikkupieni johdanto (vajaan 10 minuutin videoklippi) siihen, mitä Noam Chomsky on sanonut aiheesta:

Noam Chomsky - Manufacturing Consent

Tässä yksi oma kirjoitukseni, jossa käsitellään yhteiskuntamme vapauskäsitettä laajemminkin kuin vain sananvapautena (vaikka sitäkin tässä kirjoituksessa käsitellään erikseenkin):

”Länsimainen vapaus” tarkoittaa rahanvaltaa

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset