Kimmo Kautio Kokoaan Suurempi Suomi

Yhdestoista hetki

Valtiovarainministeriön julkistettua maanantaina 4.2.2019 madonlukunsa Suomen julkisen talouden kahden miljardin euron sopeutustarpeista tulevalla vaalikaudella, kirosin ensin ulostuloa ideologisena kannanottona ja politiikkaan sekaantumisena. Hetken mietittyäni kuitenkin ymmärsin, että ministeriön vastuullisena virkamiehenä en ehkä itsekään voisi nykyisessä taloustilanteessa antaa muunlaisia suosituksia.

Verokuorman tuntuva lisäys söisi kilpailukykyä ja lisävelkaantuminen puolestaan kaataisi isänmaan EU:n syliin, koska olemme sitoutuneet euroalueeseen ja sen keinotekoisiin velkasuhderajoihin, joihin ei olisi koskaan pitänyt liittyä eikä sitoutua. Nykyisellä vaihtoehdottomuuden politiikalla Suomi lilluu ajopuuna suhdanteiden armoilla. Kykyä eurossa pysymisen edellyttämiin, perustavanlaatuisiin rakenneuudistuksiin ei ole ilman yhteiskuntarauhan vakavaa järkkymistä. Valtiollisen itsenäisyytemme vakavin uhka ei ole mikään Venäjä, vaan euro. Kriisitietoisuus puuttuu kokonaan!

Valtiovarainministeriön ulostulo kertoo pitkään vaiettua totuuden kieltä siitä, että itsenäisen Suomen talouspoliittinen liikkumavara euron puitteissa on kerta kaikkiaan lopussa. Jo pitkään on tiedetty se, minkä useat asiantuntijat ovat todenneet: Suomen vaihtoehdot ovat euro ja liittovaltio tai oma raha ja itsenäisyys. Eurossa pysyminen tarkoittaa pitkällä aikavälillä katastrofia. Esimerkiksi kansantaloustieteen professori ja entinen OP-Pohjola-ryhmän pääjohtaja Antti Tanskanen on euroeroon liittyen todennut, että "rohkeat ratkaisut odottavat valtiomiessarjan tekijöitä". Valtiovarainministeriön virkamiehet eivät ota kantaa näin suuriin poliittisiin ratkaisuihin, mutta viestin voi lukea rivien välistä. Vain valtiomiehet puuttuvat. Nekin harvat, joita meillä vielä on, pyritään sulkemaan ulkopuolelle. Tätä keskustelua ei haluta käydä!

Sekä hallituksen, että opposition edustajat elävät todellisuuden suhteen kieltäymyksen tilassa. Oppositio, tähtiliikettä lukuun ottamatta, lupaa kaikkea kaikille, kun taas hallituspuolueet toiveajattelevat työllisyyden kasvulla. Valtiovarainministeri Petteri Orpo ilmoitti, että kokoomuksen painopiste on saada suomalaisille lisää työtä. Työllisyys on toki parantunut, mutta vanha sanonta tilastosta emävaleesta seuraavana on syytä pitää kirkkaana mielessä. Juha Sipilän (kesk.) hallituksen tilastokikkailu - joka on nostanut työssä oleviksi laskettavien, mutta käytännössä sovitellun työttömyysetuuden piirissä entiseen malliin olevien työnhakijoiden määrää - ei kuitenkaan tuo valtion kassaan lisäeuroja, vaan on omiaan luomaan valheellista tyytyväisyyden tunnetta, johon meillä ei ole varaa.

Nyt on yhdestoista hetki. Euroeroa on ryhdyttävä valmistelemaan Suomen valtiollisen itsenäisyyden ja yhteiskuntarauhan turvaamiseksi sekä eriarvoistumiskehityksen pysäyttämiseksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Mitä eurosta eroaminen maksaa? Mitä se tarkoittaa asuntolainojen haltioille?

Kun eroa vaadit tiedät varmaan vastaukset?

Käyttäjän kimmokautio kuva
Kimmo Kautio

Helsingin yliopiston tutkijatohtori Tuomas Malinen esittää raportissa ”Kuinka erota eurosta: Suomen tapaus", että hintalappu olisi noin 10 miljardia euroa. Varmaan suuremmillakin summilla on synkistelty.

Tuota voi sitten lähteä suhteuttamaan vaikka hävittäjähankintaan. Luotan siihen, että Suomi tarvitsee uusia hävittäjiä, jos itsenäisyydestä halutaan pitää kiinni, mutta todennäköistä on, että kyseiset koneet makaavat toimettomina, kun itsenäisyytemme meiltä viedään.

Euroeron vastustajat puolestaan voivat kertoa, minkä hinnan ovat valmiit eurosta maksamaan? Montako kymmentä miljardia voidaan pumpata ulkomaille? Voidaanko hyvinvointivaltio ajaa alas? Onko edes valtiollisen itsenäisyytemme menetys liian kova hinta euro-euforiasta?

Käyttäjän RistoSuvanto kuva
Risto Suvanto

Minusta hävittäjät uhkaavat turvallisuuttamme ja talouttamme. Emme siis tarvitse hyökkäyksellisiä monitoimihävittäjiä.Perustelut: http://ristosuvanto.puheenvuoro.uusisuomi.fi/26890...

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #5

Emme tarvitsisi mitään hävittäjiä jos meillä ei olisi naapurissamme totalitäärisesti hallittua ja nationalismin avulla koossa pidettävää arvaamatonta suurvaltaa, jonka salaisista aikeista ei ole oikein tietoa.

Emme tarvitsisi myöskään mitään omaa "yksityistä" armeijaa ja erillistä ilmapuolustusta jos kuuluisimme kiinteästi osana Eurooppaa suureen ja vahvaan eurooppalaiseen liittovaltioon, joka jakaa kanssamme samat arvot ja johon voimme luottaa ja jota Venäjän olisi syytä pelätä.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #7

Missä tällainen suuri ja vahva eurooppalainen liittovaltio mahtaa sijaita ?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #18

"Missä tällainen suuri ja vahva eurooppalainen liittovaltio mahtaa sijaita ?"

Eihän sitä ole, mikä on suuri vahiko, sillä jos sellainen olisi ja jos Suomi siihen kuuluisi, ei suomalaisten tarvitsisi pelätä Putinia niin kovasti, eikä tarvitsisi satsata niin paljon hävittäjiin ja muuhun puolustukseen.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Jätit kokonaan vastaamatta, mitä euroero tarkoittaisi nuorille asuntolainaisille perheille?

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Eurosta eroamisen hintalappu on olennaisesti euromuotoinen valtion velkamäärä ja se raha löytyy sieltä missä ovat siitä hyötyneet, eli käytännössä eläkerahastot.

Toinen vaihtoehto olisi että mitä jos eurolle saisi yhteistä budjettia vaikka puolustukseen unionin jäsenmaille niin tuo korjaisi euron vikoja. Sakemanneille voisi myös tehdä vähän painetta että jos saisi himpun verran nopeampaa inflaatiota.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Euroero ja devalvaatiotalouteen siirtyminen hyödyttää vain siinä tapauksessa että EU säilyy ja pysyy ja pitää devalvaatiohalut kurissa EU- maissa.

Nimittäin, devalvaatiolla saatava etu on pelkkää teoriaa. Jos on niin että kaikki kilpailijamaat pystyvät devalvoimaan samaan tapaan kuin Suomi, niin jokaisen kilpailijamaan devalvointi syö Suomen kilpailukykyä. Pitäisi pystyä devalvoimaan enemmän kuin muut, mutta eihän Suomi pysty määräämään siitä mieten kilpailijamaissa devalvoidaan.

Minua ei henkilökohtaisesti kiinnosta ajatus palaamisesta aikaan jossa hinnat ja palkat juoksevat kilpajuoksua ja devalvoimalla yritetään pitää kilpailukykyä.

Nykyinen tilanne on kyllä paljon parempi kun näkymä uudesta devalvaatiokierteestä ja kaikesta siihen liittyvästä spekuloinnista, välistävedoista ja kaikenlaisesta rahan arvon muutoksella keinottelusta.

Käyttäjän kimmokautio kuva
Kimmo Kautio
Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

En tiedä mihin tällä pyrit, mutta kerron omana mielipiteenäni sen että minun mielestäni kaikenlainen velarahoutus valtiontalouden hoidossa olisi syytä heti lopettaa.

Keinona en käyttäisi blogistin esittämää devalvaatio- ja inflaatiorallin käynnistämistä, mikä merkitsee käytännössä palkkojen ja huintojen kilpajuoksia, vaan mieluimmin turvautuisin virkamiesten esittämään talouden tervehdyttämispolitiikkaan.

Amerikkalaisten apuun emme voi nyt luottaa ja turvata, ne eivät nykyisellään piittaa muista, ei etenkään pienistä maista. Ne huolehtivat nyt vain itsestään.

Käyttäjän kimmokautio kuva
Kimmo Kautio Vastaus kommenttiin #6

Euron kannattajien on syytä kertoa, minkä hinnan voimme eurosta maksaa? Onko valtiollisen itsenäisyyden menettäminenkään liian kova hinta?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #8

"Onko valtiollisen itsenäisyyden menettäminenkään liian kova hinta?"

Sellaiselle itsenäisyydelle ei tarvitse laskea mitään hintaa. Se ei tuo meille yksilöinä leipää eikä hyvinvointia.

Sen sijaan olisi syytä laskea hintaa sille mitä mentämme jos menetämme kansainväliset yhteytemme, jos kaupankäynti tyrehtyy, jos joutuisimme pärjäämään täällä lumuhangessa omillamme.

Se hintalappu olisi valtavan iso, se hintalappu olisi niin iso että se veisi meiltä kaikki mitä meillä on...... paitsi itsenäisyyttä ..... mutta sillehän minä en laskenut mitään arvoa.

Käyttäjän kimmokautio kuva
Kimmo Kautio Vastaus kommenttiin #9

No, EU-jäsenyyttähän me saamme kiittää siitäkin, että Venäjän kauppa on kuihtunut. En minä käsitä näitä kummallisia höpinöitä, että oma raha tai omat rajat jotenkin tekisivät meistä itseensä käpertyneen Pohjois-Korean. Ovatko Ruotsissa kansainväliset yhteydet ja kaupankäynti tyrehtyneet? Ihmeellisiä argumentteja, jos nuo edes argumentteja ovat.

Sitä minä en tällä vähäisellä talousosaamisellani ymmärrä, miksi velkaperusteisessa rahanluontijärjestelmässä kammoksutaan valtion velkaa ja ajatellaan, että ne velat pitäisi kokonaan nollata, kun valtiontalous ei ymmärtääkseni ole sama asia, kuin kotitalous.

P.S. No jos itsenäisyydellä ei ole mitään arvoa, niin ainakin säästämme 10 miljardia heti hävittäjäkaupoista. Ei niitä tarvita, jos ei itsenäisyyttä tämän vertaa arvosteta.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #11

"Sitä minä en tällä vähäisellä talousosaamisellani ymmärrä, miksi velkaperusteisessa rahanluontijärjestelmässä kammoksutaan valtion velkaa ja ajatellaan, että ne velat pitäisi kokonaan nollata, kun valtiontalous ei ymmärtääkseni ole sama asia, kuin kotitalous."

Voisit tutustua niihin ongelmiin joihin velkaan perustuva talous johti Kreikan, Portugalin ja Espanjan ja miksi Italian velkaa pidetään ongelmana.

Monet valtiot ovat päättäneet elää ihan ilman velkaa ja pärjäävät hyvin, esimerkiksi Viro ei ota velkaa ja Norjakin on velaton.

Valtio ei tarvitse velanottoa muuhun kuin suhdannevaihteluiden tasoittamiseen, mutta se merkitsisi sitä että hyvinä aikoina velka pitäisi kokonaan maksaa pois ja pitäisi olla mieluimmin saamisen puolella, eli harrastaa antolainausta.

Sellainen tasapainoinen talous olisi myös taloudellisempaa kuin velassa eläminen, korkojen takia. Miksi näin ei tapahdu Suomessa, Italiassa ja monessa muussa maassa. Syynä on ainoastaan politiikka ja politikkojen pyrkyryys valtaan. Valtapyrkimyksissä luvataan äänestäjille enemmän kuin mihin olisi varaa ja lupaukset hoidetaan sitten velanotolla, joka jatkuu ja jatkuu, kun aina uudet hallitukset joutuvat lunastamaan vaalilupauksiaan.

Ilman pysyvää velkaa valtio voisi kuitenkin pärjätä jopa paremmin, kun ei olisi niitä velan korkoja riesana.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #12

"Valtio ei tarvitse velanottoa muuhun kuin suhdannevaihteluiden tasoittamiseen, mutta se merkitsisi sitä että hyvinä aikoina velka pitäisi kokonaan maksaa pois ja pitäisi olla mieluimmin saamisen puolella, eli harrastaa antolainausta."

Euromuotoinen talous taitaa johtaa siihen, että kaikilla valtioilla on velkaa mutta kaikilla myös omaisuutta ja nämä sitten hakeutuvat jonkinlaiseen tasapainoon, tai sitten se velkapommi vaan räjähtää silmille mutta on parempi että räjähtää kaikkien euromaiden silmille eikä vain meidän.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #17

"Euromuotoinen talous taitaa johtaa siihen, että kaikilla valtioilla on velkaa mutta kaikilla myös omaisuutta ja nämä sitten hakeutuvat jonkinlaiseen tasapainoon, tai sitten se velkapommi vaan räjähtää silmille mutta on parempi että räjähtää kaikkien euromaiden silmille eikä vain meidän."

Suomessakin on ns. kansallisomaisuutta enemmän kuin velkaa, se merkitsee sitä että kansallisomaisuutemme on velan panttina ja se voidaan ulosmitata, ainakin jos ulosmittaajilla on paremmat hävittäjät ja muu parempi sotakoneisto kuin mitä Suomen valtiolla on.

Kansallisomaisuuden panttiarvo on varsin kyseenalainen, koska ei ole luultavaa että politikot tai kansa olisi missään olosuhteissa valmis luopumaan kansallisomaisuudesta velkojien hyväksi.

Parempi siis olisi jos luovuttaisiin kokonaan tästä velanotosta vaalilupausten täyttämiseksi. Siitä voitaisiin säätää vaikkapa laki.

Jonkinlaista suhdannerahastoa sen sijaan voitaisiin ylläpitää, siis sellaista rahastoa jolla laman aikana elvytettäisiin taloutta. Tietysti tämän suhdannerahaston saldo voisi poikkeustapauksissa olla negatiivinen matalasuhdanteessa, mutta korkeasuhdanteessa sen tulisi aina olla positiivinen.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #11

"P.S. No jos itsenäisyydellä ei ole mitään arvoa, niin ainakin säästämme 10 miljardia heti hävittäjäkaupoista. Ei niitä tarvita, jos ei itsenäisyyttä tämän vertaa arvosteta."

Vaikka itsenäisyyttä ei arvostaisi, niin demokratia ja yksilövapaudet, kuten sanan. ja mielipiteenvapaus ovat arvoja joita kannattaa puolustaa.

Nämä arvot ovat Venäjän taholta uhattuina ja siksi, niin valitettavaa kuin se onkin, hävittäjiäkin tarvitaan ja muuta puolustusta. Ainakin niin pitkään niitä tarvitaan kunnes ollaan turvassa EU:n rikkaassa ja sotilaallisesti hyvin varustautuneessa liittovaltiossa, jossa vallitsevat samat arvot kuin meillä Suomessa.

Valitettavasti tuo viimeksi mainitsemaini seikka on toistaiseksi pelkkä unelma, joten nyt ei auta muu kuin antaa sotilaiden valmistella ne hävittäjäkaupat valmiiksi ja lyödä sitten eduskunnan leima niihin valmiiksi neuvoteltuihin kauppasopimuspapereihin.

Kansanedustajia ja politiikkaa ei nimittäin pitäisi niihin hävittäjäkauppoihin missään nimessä sekoittaa, muuten kuin sen leiman lyömisen verran.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #11

"Sitä minä en tällä vähäisellä talousosaamisellani ymmärrä, miksi velkaperusteisessa rahanluontijärjestelmässä kammoksutaan valtion velkaa ja ajatellaan, että ne velat pitäisi kokonaan nollata, kun valtiontalous ei ymmärtääkseni ole sama asia, kuin kotitalous."

Totta. Mutta velat pitää kuitenkin maksaa vaikka velka olisikin ikuisesti. Suomi maksaa kaiken aikaa valtion velkoja mutta on ihan ok ottaa uutta velkaa millä maksaa vanhat pois.

Se millä on väliä, on velkaantumisvauhti ja velan vakuudet. Onhan suomessa omaisuutta mikä vastaa sitä velkaa ja velkaantumisvauhti ei saisi olla isompi kuin tuottavuuden kasvu.

Syy miksi euromuotoiset velat pitäisi nollata on se, että siirtymällä omaan rahaan ei tarkoita sitä, että oma raha olisi arvoltaan sama kuin euromuotoinen velka. Markkojen arvo Suomen ulkopuolelle määräytyy kuitenkin markkinaehtoisesti ja Suomi on hyvin pieni talous, että siirtymällä omaan rahaan jossa markka = euro, käy sellaista että se markan arvo romahtaa ennätysnopeasti euroon nähden.

Sitten sitä euromuotoista velkaa maksetaan muuntamalla markkoja euroiksi esimerkiksi 3-6 markkaa on yksi euro, että se valtion velka sitten vähän on niinkuin 300-600 miljardia.

Että käytännössä eurosta eroaminen ei ole ihan yksinkertainen juttu ja nähdäkseni tuossa menisi eläkejärjestelmä remonttiin myös tai koko euroalue kaipaisi jotain sopimista että kuka maksaa ja mitä kenellekin ja kuka omistaa mitäkin.

Sanoinsin että paljon helpompaa ja riskittömämpää olisi tuoda painetta korjaamaan niitä euron vikoja. Eihän se tarvitsisi periaatteessa muuta kuin hieman nopeampaa inflaatiovauhtia ja budjettia johonkin yhteisiin asioihin.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Pertti Lindemannin blogi on mielenkiintoista luettavaa. Muutama kommentti antaa hyvää lisävalaistusta:

http://pelisuomi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/268940-m...

Meidän pitäisi toteuttaa jatkuvasti kikyjä, kuten virkamiehet ehdottavat. Selvähän tämä on. Se ei vain näytä meillä oikein onnistuvan. Työmarkkinat ovat jäykät ja palkkojen alennus muutoinkin johtaa kielteiseen kehitykseen. Varmaankin nyt on kuvitelma, että tästä se nousu lähtee, kun yhtenä vuotena kymmenestä talouskasvu on ollut yli kaksi prosenttia. Ei lähde. Meillä on edelleen puoli miljoonaa työtöntä, ja ne on tulleet euroaikana. Euroajan alku meni hyvin, kun Saksa oli polvillaan ja euron kurssi alhainen. Sitten tilanne normalisoitui niin Saksassa kuin meilläkin. Paremmin me pärjättäisi omalla valuutalla ja EU:n vapaakauppa-alueella.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Eurohankkeen takana oli unelma liittovaltiosta ja nyt kun tuo unelma on haihtunut taivaan tuuliin, on myös aika luopua eurosta.

Tosin se ei ole polittisesti realistista. Kukaan ei halua syyllisyyttä hankeen epäonnistumisesta.

--

EKP on nyt jäänyt elvytysloukkuun, eikä sillä ole muuta mahdollisuutta kuin jatkaa samaa rataa. Euro tuleekin lopulta purkautumaan elvytyksen seurauksena.

Keväällä EKP ilmoittaa koronnostoaikeiden perumisesta, kuten Fed vastaavasti teki kaksi viikkoa takaperin. Taantumassa elvtystä kiihdytetään ja lopulta kuuluu: poks!

Voi myös olla, että meille hätäpäissään vielä tarjotaan yhteisvelkaa ja yhteisbudjettia, joka kuitenkin vain siirtäisi loppunäytöstä tuonnemmaksi.

--

+ Kimmolle vinkiksi: blogissani on juttu jälkikeynesiläisestä talousteoriasta, joka selventää mitä vikoja valtavirta talous- ja rahateorioissa on.

http://rutanen1965.puheenvuoro.uusisuomi.fi/268903...

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Parasta olisi, jos Italia ja/tai Kreikka vain vetäisi eurojohdon reippaasti irti. Saataisiin yksi tai kaksi syyllistä ja oikeat syylliset pääsisivät pälkähästä.

Rajun kriisin jälkeen euroalue lähtisi taas reippaaseen kasvuun ja turha kitinä lakkaisi, jolloin oikeisto- vasemmistopopulismi romahtaisi.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Mielestäni ongelmaa voisi paikata sillä, että inflaatiovauhti nostetaan tuplasti nopeammaksi. Siinähän velat sitten sulaa.

Yhteisvelka olisi semmoista että keksisi jotain rahaa mitä voidaan yhteisellä päätöksellä hävittää pois mutta mielestäni puolustusyhteistyö ja yhteinen budjetti sotakalustoon ja asevoimille olisi hyvä idea.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Itse pidän tilannetta toivottomana.

Linkitetyssä jutussani referoidaan kirjaa, joka selittää kuinka talous- ja rahajärjestelmä oikeasti toimii. Valtavirtainen uusklassinen teoria on ihan voodoota. Se on kuitenkin talouspolitiikan pohjana.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset