Kimmo Kautio Kokoaan Suurempi Suomi

Turvataan eläkeläisten ostovoima ja säädetään eläkekatto

Olin ensimmäistä kertaa ehdolla vuoden 2015 eduskuntavaaleissa ja siitä lähtien työeläketurvan kohtuullisuus ja oikeudenmukaisuus ovat puhuttaneet keskustelemaan hakeutunutta vaalikansaa turuilla ja toreilla. Nykyinen "taitettu indeksi" ei näytä kykenevän pitämään yllä eläkeläisten ostovoimaa. Eläkkeiden kasvu on ollut hidasta suhteessa palkkakehitykseen. Monet eläkeläiset joutuvat turvautumaan sosiaalietuuksiin sekä asumis- ja toimeentulotukeen.

Työeläkkeiden taitetusta indeksistä päätti ja eläkeläisten pudottamisen köyhyyteen aloitti Paavo Lipposen hallitus vuonna 1995. Mukana puolueista olivat SDP, kokoomus, RKP, vasemmistoliitto ja vihreät. Kun kansanedustaja Toimi Kankaanniemi vuonna 2017 esitti pieni- ja keskituloisten eläkkeensaajien osalta taitetun indeksin palauttamista 50/50 -indeksiksi, vastaan äänestivät sekä kaikki hallituspuolueiden edustajat, että SDP:n, vasemmistoliiton, vihreiden ja RKP:n edustajat. Nämä puolueet eivät halua parantaa eläkeläisten asemaa. Ex-kansanedustaja Kimmo Kiljusen ja kumppaneiden kansalaisaloite aiheesta hylättiin sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietinnön mukaisesti.

Suomen tulee arvostaa enemmän isänmaata rakentaneita eläkeläisiään, jotka ovat omalla työllään kohtuulliset eläkkeensä ansainneet. Eläkeläisten köyhyyden torjumiseksi ja ostovoiman turvaamiseksi työeläkeindeksi tulee palauttaa palkkatasoindeksiksi. Siinä missä pienipalkkaista työtä tehneet eläkeläiset sinnittelevät, saavat hyvätuloiset jättimäisiä eläkkeitä rajoituksetta. Tämä sotii kansalaisten yleistä oikeustajua vastaan. Siksi palkkatasoindeksin palauttamisen lisäksi ja eläkerahastojen kestävyyden turvaamiseksi eläkejärjestelmään on säädettävä eläkepalkka- tai eläkekatto.

Palkkatasoindeksin palauttamiseen ei tarvita verovaroja, eikä se aiheuta työeläkemaksujen korotusta, sillä muutos on rahoitettavissa eläkerahastojen tuotoista. Sen sijaan muutos vähentää eläkeläisten asumis- ja toimeentulotukimenoja sekä lisää valtion ja kuntien verotuloja ja kotimaista kulutusta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Ehkä tätä kirjoitusta olisi pitänyt miettiä tarkemmin?

"Suomen tulee arvostaa enemmän isänmaata rakentaneita eläkeläisiään, jotka ovat omalla työllään kohtuulliset eläkkeensä ansainneet."

Sanot noin, mutta sitten sanot myös näin:

"Siinä missä pienipalkkaista työtä tehneet eläkeläiset sinnittelevät, saavat hyvätuloiset jättimäisiä eläkkeitä rajoituksetta."

Nuo molemmat eläkkeet ovat, kuten itsekin sanot, ansaittuja. Mikäli halutaan eläkkeisiin katto, niin silloin pitää jossakin vaiheessa myös lopettaa eläkemaksun periminen. Ansaitut työeläkkeet ovat omaisuudensuojan piirissä (paitsi elinaikakertoimen vaikutus takautuvasti), mutta tulevaisuus ei ole, joten indeksejä on katsottu voitavan muuttaa.

"Nykyinen "taitettu indeksi" ei näytä kykenevän pitämään yllä eläkeläisten ostovoimaa."

Kyllä ostovoima säilyy, mutta elintaso suhteessa palkkatuloihin laskee, mikäli indeksejä ei jäädytetä.

"Palkkatasoindeksin palauttamiseen ei tarvita verovaroja, eikä se aiheuta työeläkemaksujen korotusta, sillä muutos on rahoitettavissa eläkerahastojen tuotoista."

Indeksit on sovittu maksettavaksi tasausosasta, joten nykyisillä säännöillä tämä tarkoittaa työeläkemaksujen korotusta. Mikäli sitten halutaan tehdä muutoksia ja ottaa rahat työeläkeyhtiöiden omistamista rahastoista, joilla on tarkoitus osaltaan turvata ansaittujen eläkkeiden maksu, niin silloin pitää työmarkkinajärjestöjen ja valtion yhdessä sääntöjä muuttaa. Työeläkerahastoissa ei ole korvamerkittynä yhdenkään eläkeläisen tai työntekijän varoja. Laskennallisesti toki tuleviin eläkkeisiin on varauduttu.

On hyvä muistaa, että työeläkkeet ovat ansaittuja, mutta indeksit ovat tavallaan noille ansaituille eläkkeille maksettavia korkoja. Mitä suurempia korkoja niille luvataan, niin jonkunhan ne on maksettava. Tässä tullaan kyllä siihen kysymykseen väkisinkin, että kuinka yhdenvertaisesti tämä voidaan tehdä?

Käyttäjän kimmokautio kuva
Kimmo Kautio

Hei! Kiitos huomioistasi.

"Nuo molemmat eläkkeet ovat, kuten itsekin sanot, ansaittuja. Mikäli halutaan eläkkeisiin katto, niin silloin pitää jossakin vaiheessa myös lopettaa eläkemaksun periminen."

Ajatus on yksinkertaisesti se, että jokainen on vuosikymmenien työllä ansainnut kohtuullisen eläkkeen ja tiettyyn rajaan asti enemmän tienannut ja enemmän eläkemaksuja maksanut ansaitsee myös hieman enemmän eläkettä, mutta jossain voi silti kulkea raja. Hyvätuloiset ovat perinteisesti rahoittaneet yhteiskuntaa enemmän, kuin pienituloiset.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Tarkoituksesi on siis ajaa sitä, että eläkkeitä kyllä ansaitaan tiettyyn ylärajaan asti, mutta maksut säilyvät sen jälkeenkin?

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Kimmo Kiljusen ym aiempi kansalaisaloite oli varsin radikaali ja siksi sen kannattaminen oli hankalaa.

Nyt uusi kansalaisaloite on maltillisempi ja siksi helpommin kannatettava.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä esitti viime syksynä mallia, joka olisi ollut ensimmäinen askel kohti 50/50 mallia. Esitimme ja esitämme edelleen, että työeläkkeen 1000 euron/kk osaan sovellettaisiin 50/50 indeksiä ja yli menevään osaan 20/80 indeksiä. Tätä mallia ei voi syyttää taloudellisilta vaikutuksiltaan kohtuuttomaksi, vaan hyvin vastuulliseksi.

Tavoite tulee olla 50/50 indeksi.

Tapio Santala

Eläkekatto tulee säätää, mutta niin, että tulee voimaan vaikkapa 2030. Valitettavan harva hallitus tai eduskunta vaan osaa niin pitkälle miettiä.

Esim 5000€ eläkekatto tarkoittaa, että siihen päästäkseen ansiot ovat varsin hyvät. Siten pitäisi olla eläkkeelle siirtyessään myös elämä siinä mallissa, että 5k/kk riittää mainiosti

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Siinä missä pienipalkkaista työtä tehneet eläkeläiset sinnittelevät, saavat hyvätuloiset jättimäisiä eläkkeitä rajoituksetta. Tämä sotii kansalaisten yleistä oikeustajua vastaan."

Minäkin olen kansalainen ja minun oikeustajuani vastaan sotii eläkekatto. Jokainen säästää tuloistaan eläkettään eikä sitä säästöä ole oikeudenmukaista rosvota pois.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset