Kimmo Kautio Kokoaan Suurempi Suomi

Haastan valtamediat demokratiatalkoisiin

Peräänkuulutin viikko sitten, 15. helmikuuta vaalivlogissani valtamedioilta demokratiatekoja. Videolla totesin jokaisen joskus jossakin vaaleissa ehdolla olleen tietävän, että vaalien alla lehtien mielipide- ja yleisönosastopalstoille on aivan järkyttävä tunku. Mietin myös, miksi valtamediat eivät laajenna mielipideosastojaan useamman sivun mittaisiksi ja perusta erillistä palstaa verkkolehteen demokratiaa turvatakseen.

Lehtien postilaatikot kuitenkin pursuavat kirjotuksia, joista suurimman osan kohtalona on jäädä julkaisematta. Tämä on demokratian mallimaassa vähintään yhtä suuri häpeä, kuin Yleisradion hallintoneuvoston ratkaisu sulkea kymmenes eduskuntapuolue, Seitsemän tähden liike, keinotekoisesti ulos vaaliohjelmistaan.

Se, että istuvat kansanedustajat saavat kirjoituksensa myös vaalien alla "jonon ohi" näille palstoille on osa rakenteellista korruptiota, jossa kaikkia ehdolla olevia ei kohdella samalla tavalla, vaan tällainen hiljaisuudella hyväksytty maan tapa on suojella jo eduskunnassa istuvia kansanedustajia. Samassa tarkoituksessa on päätetty se yleisesti hyväksytty linjaus, että eduskuntapuolueita kohdellaan eri tavalla, kuin eduskunnan ulkopuolisia puolueita.

Kun aidosti demokraattisessa valtiossa on vaalit, niihin tulisi lähteä siitä lähtökohdasta, että yhtään ääntä ei ole annettu. Kaikkien puolueiden ja ehdokkaiden tulisi olla samalla viivalla. Näin ei kuitenkaan taida olla asian laita missään demokraattisessa maassa? Korjatkaa, jos olen väärässä. Erilaiset demokratiamittarit kertonevatkin enemmän siitä, missä maassa demokratia on vähiten huonoa, kuin siitä, missä se on hyvää.

Ravitermejä käyttääkseni suomalaiset eduskuntavaalit ovat käänteinen tasoitusajo, jossa eniten voittaneet juoksevat lyhimmän matkan. Sen lisäksi vallassa jo olevilla puolueilla on ylivertaiset resurssit haastajiin nähden. Näin haastajat vaietaan takariviin.

Kaikki tämä palvelee korruptiota, jossa media, ammattiyhdistysliikkeet, elinkeinoelämä ja muut vaalirahaa jakavat etujärjestöt voivat luottaa siihen, että riittävn määrä niiden voitelemista puolueista ja ehdokkaista menee läpi häiriöttä. Tämä järjestelmä on takuu sille, että meno ei muutu. Vaivalla luodut, luottamukselliset ja vakiintuneet toimittajien, lobbareiden sekä etujärjestö- ja yrityspamppujen kontaktit kansakunnan kaapin päälle ovat katkeamattomat.

Näiden mietteiden myötä haastan suomalaiset valtamediat demokratiatalkoisiin. Keskisuomalainen -konserniin kuuluva, Riihimäellä ja Hyvinkäällä ilmestyvä Aamuposti näyttää teille tietä. Se kertoi tänään 22.2.2019 lehdessään lanseeraavansa verkkosivuillaan erityisen Vaalikynä-palvelun, jonne ehdokkaat voivat lähettää tekstejään julkaistavaksi. Se on ensimmäinen minun tietooni tullut maakuntalehti, joka on tällä tavoin konkreettisesti ryhtynyt demokratiatalkoisiin.

Haasta oman alueesi lehdet mukaan talkoisiin! Aihetunniste sosiaalisessa mediassa on #demokratiatalkoot.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

"Se, että istuvat kansanedustajat saavat kirjoituksensa myös vaalien alla "jonon ohi" näille palstoille on osa rakenteellista korruptiota.."

Kysymys: kuka maksaa ja kenelle? Siis mikä tässä on "korruptiota"?

Odottelen yhä Kaution lupamaa manifestia, jossa hän naulaa teesinsä ja ajattelunsa perustan.

Käyttäjän kimmokautio kuva
Kimmo Kautio

Hyvä yritys Riikonen. Jos oikeasti e-kirjaani kaipailisit, olisit jo löytänyt sellaisen kotisivuiltani. ;) Mutta varoitan, siinä on monta sivua.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset