Työttömien yhdenvertaisuus taattava

Vuonna 2006 pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) hallitus toteutti hallituskumppaninsa SDP:n tuella työmarkkinatukiuudistuksen, jossa sovittiin, että valtio ja kunta jakavat puoliksi pitkäaikaistyöttömien työmarkkinatukimaksun. Työmarkkinatukea saavien henkilöiden työttömyyden kestoon perustuvien Kela-sakkojen periminen kunnilta on sittemmin johtanut suomalaisten työttömien kohtelussa järkyttäviin yhdenvertaisuusongelmiin asuinkunnasta riippuen.

Köyhimmissä kunnissa Kelan sakkolistoja pyritään putsaamaan käytännössä erittäin kovalla kädellä, pakottaen jokaista sakkolistalla olevaa kuntouttavaan työtoimintaan tai muuhun työllistymistä edistävään palveluun. Joissakin kunnissa puuttuu oikeastaan enää se, että toimintapiste olisi aidattu keskitysleiri ja sakkolistalla olevat haettaisiin sinne kotoa voimakeinoin.

Tätä tehdään aina siihen pisteeseen asti, että työttömät päätyvät jopa vaihtamaan asuinkuntaa, koska kertovat kohtelun kotikunnassa olevan sietämätöntä ja epäinhimillistä. Joillekin kunnille ei edes riitä muutaman tunnin viikoittainen työssäolo avoimilla työmarkkinoilla, vaan jopa työssä olevia yritetään pakottaa kuntien toimesta toimenpiteisiin säästöjen hakemiseksi, koska työmarkkinatuella oleva on kunnalle kuluerä. Tätä tapahtuu myös Hämeen alueella.

Vastakohtaisesti suurimmilla kaupunkiseuduilla järjestetään myös aktiivimallin ehdot täyttäviä kuntouttavan työtoiminnan vaihtoehtoja runsain mitoin ja joissakin kunnissa saa käydä esimerkiksi pitämässä kunnostaan huolta liikuntaryhmissä kuntouttavan työtoiminnan sopimuksella. Näitä toimintoja kunnat eivät kuitenkaan mielellään järjestä muiden kuntien asukkaille.

Työttömien yhdenvertaisuuden takaamiseksi työmarkkinatukien Kela-sakkomaksut tulee poistaa kuntien velvoitteista. Sen sijaan kunnille kannattaisi sälyttää maksettavaksi osa asumistukimenoista. Kelan entinen pääjohtaja Liisa Hyssälä on esittänyt, että asumistukimenoista puolet säädettäisiin kuntien maksettavaksi. Kuntien joutuessa rahoittamaan asumistukea, ne todennäköisesti alkaisivat kaavoittaa ja rakentaa enemmän kohtuuhintaisia asuntoja.

Kirjoitus julkaistu 11.4.2019 Hämeen Sanomien mielipidepalstalla.

kimmokautio
Muut Hämeenlinna
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Varavaltuutettu Hämeenlinnassa. Vapauden liiton eduskuntavaaliehdokas Hämeessä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu