Kimmo Kautio Kokoaan Suurempi Suomi

Taklataan nuorisotyöttömyys ja lasten liikkumattomuus

Nuorisotyöttömyys ja lasten ja nuorten liikkumattomuus on puhuttanut näissäkin vaaleissa jonkin verran. Koulupäivien liikunnallistaminen on ollut jonkunlainen painopiste jo entuudestaan ja harrastustakuusta, kuljetusrumban lopettamisesta sekä harrastusten yhdistämisestä koulupäivien jatkoksi on puhuttu paljon. Tietenkään kaikkiin harrastuksiin ei koulujen ympäristössä ole tiloja ja tarpeita, mutta monenlaisiin liikunta- ja kulttuuriharrastuksiin on, kun niitä vain hyödynnetään.

 

Akuutein ongelma harrastusten järjestämisessä on yleensä ohjaajapula. Osaavia ohjaajia ei kasva puissa ja työssäolevien vanhempien rekrytointi talkoohengessä on vaikeaa. Työttömät eivät uskalla lähteä vapaaehtoistöihin etuuksien menettämisen pelossa. Seurat joutuvat usein palkkaamaan kallista työvoimaa paikatakseen sitä, mikä ennen tehtiin talkoilla. Tämä yhdessä nousevien tilavuokrien kanssa nostaa harrastusten hinnat kohti taivaita.

 

Terveyttä edistävän liikunnan ja nuoristyöttömyyden ehkäisemiseksi on paljon tehtävissä melko pienillä teoilla. Ensimmäiseksi kunnissa on ymmärrettävä, että tyhjillään oleva koulun liikuntasali tulee kalliimmaksi, kuin sen antaminen käyttöön lapsille ja nuorille ilmaiseksi, kun ajatellaan sen kauaskantoisia vaikutuksia kansanterveyteen.

 

Erityisesti urheiluseurojen ohjaajapulaa kannattaisi puolestaan lähestyä nuoriso- ja pitkäaikaistyöttömyyden taklaamisen kautta. Siinä kaikki voittavat! Seuroissa on valtava määrä tekemätöntä työtä.

 

Kolmannelle sektorille, eli yhdistyksille, säätiöille ja uskonnollisille yhdyskunnille on olemassa sadan prosentin palkkatuki pitkäaikaistyöttömille, mutta Sipilän hallitus meni lyhytnäköisyyttään kiintiöimään sitä rajusti. Nämä kiintiöt tulisi poistaa ja avata sadan prosentin määräaikainen palkkatuki myös nuorille, erityisesti silloin, kun kyse on lasten- ja nuorten liikuttamisesta. Seuroilta vaadittava vastike voisi olla lajiliiton tai muun tahon tarjoaman ohjaaja- tai valmentajakoulutuksen järjestäminen tuen avulla palkatulle työntekijälle.

 

Tässä on harrastustakuu pähkinänkuoressa: Julkiset liikunta- ja harrastustilat on annettava ilmaiseksi seurojen käyttöön, kun kyse on lasten ja nuorten liikunnasta. Palkkatuen avulla seurat voivat järjestää ohjaajia iltapäiväkerhoihin ja saavat työvoimaa myös muuhun toimintaansa, lapset ja nuoret pääsevät liikkumaan ja nuori tai pitkäaikaistyötön saa töitä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Tuo liikuntatilojen maksuttomuus ei tule onnistumaan. Ei niin kauaan kuin tilpille on enemmän kusyntää kuin mitä on mahdollista jakaa vuoroja. Kysynnän ja tarjonnan laki. Tiloista perittävät varausmaksut myös vähentävät sitä ettei seurojen tarvitse riidellä ja sotia olemassa olevista tiloista, malsut vähentävät huomattavasti sen riskiä.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Vertasin tätä yhden toisen ehdokkaan blogiin. Tässä lähtökohtana on selvästi ihmiset ensin, siinä toisessa oli luonto ensin. Vierastan jälkimmäistä poliittista etenemiskulmaa, vaikka luonnonsuojelusta onkin palautetta ihmiskuntaan. Väärällä priorisoinnilla kuitenkin on myös mahdollista hylätä ihmiset kurjuuteen, kun haisukurjenpolvi tms. menee edelle.

Kumpaakaan blogistia en edes voisi äänestää vaalipiirijaon johdosta, mutta järjestys olisi Kimmo ensin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset