Kimmo Kautio Kokoaan Suurempi Suomi

Vanhojen, suurten puolueiden ongelma

Vanhojen, suurten puolueiden aiheuttama ongelma suomalaiselle demokratialle on se, että niiden kautta puolueen jäsenet voivat päästä mukaan verkostoihin, joiden lonkerot ulottuvat kaikkialle; ammattiyhdistysliikkeisiin, elinkeinoelämään, julkista tilaa hallinnoivaan valtamediaan, pankkimaailmaan, poliittisen päätöksenteon huipulle ja niin edelleen. Näistä verkostoista voi saada monenlaista hyötyä elämässään yleisesti, jolloin suurissa puolueissa kannattaa pysyä, ettei menetä verkostoja, vaikka niiden harjoittama politiikka olisi täysin väärää ja sitä olisi vaikeaa allekirjoittaa älyllisesti rehellisenä, itselleen ja muille. Tässä itää rakenteellisen korruption siemen ja suurin syy siihen, miksi Suomi tulee ilman rohkeaa, demokraattista suunnanmuutosta luovuttamaan valtiollisen itsenäisyytensä ilman vastarintaa vuosikymmenen sisällä.

Tämä ilmiö koskettaa erityisesti kokoomusta, demareita ja keskustaa, jotka nostattavat eduskuntaan poliittisia broilereitaan ja sopuleitaan, joilla ei ole aidosti rohkeutta riuhtoa itseään näistä rakenteista ja verkostoista irti itsenäiseksi ja riippumattomaksi toimijaksi valituksi tultuaan. Kutsutaan sitä sitten vaikka poliittisen kyvykkyyden ja valtiomiestaidon puutteeksi. Sitten kun joku sen tekee, tulos näkyy usein julkisuudessa, mutta jälki on todellisuutta paljon rumempi, koska sellaiseksi se leimataan.

Todellisuudessa hyvin usein, kun joku politiikassa leimataan vastarannan kiiskeksi, riitelijäksi ja persona non grataksi, siellä on taustalla leimatun työmoraali asioiden selvittämiseksi, kyky ja tahtotila riippumattomuuteen ja lahjomattomuuteen, kuten demokratiaan ja valtiomiesasenteeseen kuuluu. Kun et ole kenenkään kontrollissa, olet hankala! Tällaisia esimerkkejä löytyy maamme poliittisesta historiasta useita, mutta nykyisyydestä liian vähän. Hämeenlinnalaisille tutuin esimerkki viime vuosilta lienee se, miten Kari Ilkkalaa kaupungissa kohdeltiin, Lahdessa Seppo Korhosen kohtelu on samaa sukua. Valtakunnan tasolla tunnetuin esimerkki on Paavo Väyrynen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Tähtiliikkeen tirehtööri on tosi vanha puolue.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Hyvin tuttua tarinaa. Lumedemokratia-kirjassa mainitaan esimerkkejä.

Ongelmaksi muodostuu se, että jos vanhat puolueet eivät tuo politiikkaan selkeästi muutoksia ja löytyisi tahtoa muuttaa jäykät rakenteet, joita löytyy kaikkialta.

Silloin tarvitaan pienpuolueita, joilla löytyy raikkaita ajatuksia sekä uudistushalua. Ihmiset kun eivät näe kuin pintaraapaisuina vanhojen puolueiden todellisuudesta. Jos journalisteja olisi enemmän ja paneutuisivat tutkimaan vanhojen puolueiden kaikki lonkerot, niin äänestäjät saattaisivat hämmästyä, kun kaikki asiat julkaistaan valtakunnallisesti lehdissä tai netissä.

Äänestäjän mieli vaihtuu hyvin äkkiä kannattamaan vain pienpuolueita.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset