Kimmo Kautio Kokoaan Suurempi Suomi

Yle on pulassa eurovaalien kanssa - taustalla Jouko Jokisen toiminta

Yle Hämeen päällikkö Päivi Kuisma ilmoitti minulle ennen vaaleja, että Yle aikoo perustaa eurovaalien medianäkyvyyden vaaliohjelmissa eduskuntavaalien tulokseen samoin periaattein, kuin menneissä eduskuntavaaleissa. Kuisman viesti kuului näin:

 

"Hallintoneuvostolle on joulukuussa viety OTSin(ohjelmatoiminnan säännöstön) mukaisesti tieto eduskuntavaalien vaaliohjelmien periaatteista. Niihin on sisältynyt linjaus siitä, että Yle lukee pienpuolueiksi puolueet, joilla on vähemmän kuin 1% eduskunnan kansanedustajista. Linjaus on siis meidän (Ylen), ei HN:n (hallintoneuvoston) tekemä. Paavo Väyrysen puolueella on 0,5%. HN (hallintoneuvosto) ei ole puuttunut periaatteisiin.

Tiedoksenne, että tätä samaa prosenttiosuutta sovelletaan myös EU-vaaleissa ja pohjana on eduskuntavaalien tulos.”

 

Eduskuntavaaleissa Yle rikkoi rumasti vakiintuneen käytännön; jaon eduskuntapuolueisiin ja eduskunnan ulkopuolisiin puolueisiin. Nyt eurovaaleihin tultaessa Ylen toimitus on lievästi sanottuna nesteessä näiden uutis- ja ajankohtaisohjelmien päällikkö Jouko Jokisen luomien mielivaltaisten linjausten kanssa, joiden ainoa tarkoitus oli pelata Väyrynen ja tähtiliike ulos vaaliohjelmista.

 

Kun Suomessa ei suurella todennäköisyydellä ole eurovaalipäivänäkään vielä uutta poliittista hallitusta, saattaa eurovaalien alla syntyä käsittämätön tilanne, mikäli sinisistä toimitusministereistä yksi tai useampi lähtee tavoittelemaan paikkaa Euroopan parlamentista: Ministeritason poliitikkoja on ehdolla Euroopan parlamenttiin, mutta Ylen vaaliohjelmissa heitä ei tulla näkemään, koska Yle on ennalta ilmoittanut linjauksen, joka sulkisi tällä kertaa Tähtiliikkeen lisäksi myös Sinisen tulevaisuuden eurovaaliohjelmien ulkopuolelle. On selvää, että näin Yle ei voi menetellä.

 

Tähtiliikkeen puheenjohtaja Paavo Väyrynen lähetti tähän liittyen eilen avoimen kirjeen Yleisradion johdolle ja hallintoneuvostolle. Yleltä odotetaan nyt tiedotustoimia sen suhteen, millaisella menettelyllä vaaliohjelmien suhteen on tarkoitus toimia.

 

Joko Ylen eduskuntavaalien aikaisen toiminnan mielivaltaisuus ja Jouko Jokisen kestämätön toiminta alkaa ihmisille aueta?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

”Ministeritasoon” poliitikot eivät saaneet juurikaan ääniä eduskuntavaaleissa.

Käyttäjän kimmokautio kuva
Kimmo Kautio

Naljailu on helppoa. Siinä ei kukaan pääse arvioimaan kommentoijan perustelujen kestävyyttä.

Ukko Svinhuvud

Tässä nimenomaisessa tapauksessa ei tosin tarvita mitää perustelujen arvioimista. Riittää kun katsoo totuuttaa, ja toteaa että kaikki viisi sinisten ministeriä ja 17 kansanedustajaa eivät saaneet kansalta luottamusta jatkaa tehtävissään. Omanlaisensa ennätys sekin.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka Vastaus kommenttiin #8

Hyvä kommentti, mutta feikkiprofiili, mikä ei ihan taida olla US-sääntöjen mukaista;)

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Myös Väyrynen on väärässä. YLE:n pitäisi kohdella kaikkia puolueita tasapuolisesti. Eduskuntapuolueille ei mitään erityiskohtelua.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Tämä on mielenkiintoinen kommentti. Tasa-arvon nimissä kaikkia puolueita tulisi kohdella samanarvoisesti, eikä tehdä mitään erityiskohteluja.

Eduskuntapuolueet saavat jo muutenkin paljon lisäetua siitä, että saavat puoluetukia ja näin ollen voivat satsata mainontaan, joten ei heitä pidä verovaroin sen kummemmin tukea.

Kaikki puolueet samalle viivalle, se on ainoa kestävä perustelu.

Ukko Svinhuvud

Eduskuntapuolueethan saavat itse asiassa neljä vuotta ilmaista mediahuomiota ja aikaa "valokeilassa" vaaliohjelmiensa esittelyyn, joten vähempikin näkyvyys vaalien alla riittäisi niille.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka Vastaus kommenttiin #9

Taas hyvä kommentti. Laita nämä omalla kuvallasi ja nimelläsi, jottei niitä poisteta.

Käyttäjän jrusanen kuva
Jari Rusanen

Kimmo Kautio on oikeassa. JOS ministereistä yksikin on eurovaaliehdokkaana, muttei pääse valtion median eli Ylen vaaliohjelmiin, tilanne saa myös kansainvälistä huomiota.

Jos vaikkapa Sipilä, Terho ja Jussi Niinistö ovat ehdokkaina ja vain Sipilä kelpuutetaan vaaliohjelmiin ja muita ministereitä ei, kansainvälinen skandaali on valmis. Ilman Sipilääkin kyseessä olisi skandaali, joten Ylen kannattaa nyt ehdottomasti muuttaa suunnitelmiaan.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Tämä olisi muuten hyvä perustelu, mutta tasavertaisuus ei laajemmassa mittakaavassa kuitenkaan toteutuisi, vaan erottelua tapahtuisi edelleen.

Verovaroilla kustannetun Ylen tulee toimia tasapuolisesti meitä kaikkia kansalaisia kohtaan ja se johtaa siihen, että myös kaikkia puolueita tulee kohdella tasa-arvoisesti.

Käyttäjän jjrposti kuva
Jari Räihä

Ei tarvetta. Otetaan vain lähtökohdaksi edellinen eduskunta ja jatketaan samaan malliin.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Mielenkiintoinen tilanne sinänsä. Onkohan kukaan sinisistä lähdössä ehdolle eurovaaleihin?

Ainakin Lindström näkyy peruneen ehdokkuutensa. https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/277714-jari-linds...

Käyttäjän jjrposti kuva
Jari Räihä

Matti Torvinen, mutta siinäkin on vaaliliitto Kristillisten kanssa kiusana.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Onkohan lähdössä? Ei ainakaan kovin ruusuiselta yhteistyö näytä. https://www.kainuunsanomat.fi/kainuun-sanomat/koti...

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Tänään pitäisi klo 16.00 mennessä listat jättää, joten onkohan Yle vastannut Paavolle vielä mitään?

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Onko kyseessä salaliitto Väyrystä vastaan? Vai olisiko kyse vain siitä, että Yle haluaa rajoittaa sitä, montako henkilöä puhuu päällekkäin studiossa? Keskustelusta on vaikeaa saada järkevää jo pelkästään 4 puheenjohtajan kanssa. Mitään keskustelua ei saataisi, jos studiossa olisi Tähtiliike ja kaikki sitä suuremmat paikalla.

Risto Huovinen

Eurovaaleissa on myös huomioitava se, että Väyrynen on myös valittu Euroopan parlamenttiin, nyt päättyvälle kaudelle. Muista puolueista paikka EU-parlamentissa on vain perussuomalaisilla, keskustalla, RKP:llä, SDP:llä, kokoomuksella, vihreillä ja vasemmistoliitolla.

Mitenhän YLE tätä tulkitsee, ajatteleeko se, että ne puolueet, joilla edustajaa ei ole eivät voi tentteihin osallistua.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset