Kimmo Kautio Kokoaan Suurempi Suomi

Migrant talesin anna hukkua -lista on poliittisen propagandan oppimateriaalia

Migrant tales -blogi on julkaissut euroehdokkaiden nimillä, kasvoilla ja tunteisiin vetoavilla hukkuneiden kuvilla sekä tarinalinkeillä varustettuja listoja ehdokkaista, jotka ovat Alma median vaalikoneessa vastanneet kysymykseen “EU:n velvollisuus on pelastaa kaikki hukkumisriskillä Välimeren ylittävät Eurooppaan pyrkivät siirtolaiset” joko täysin eri mieltä, eri mieltä tai valinneet neutraalin vaihtoehdon.

Jouduin itsekin neutraalilla vastauksellani tälle hävyttömälle listalle, vaikka tarkennukseni on seuraava: "EU:n velvollisuus on yhtäältä tehdä selväksi, että avunantokanavat ovat muut ja että sellaisen riskin ottaminen ei missään nimessä kannata. Toisaalta ihmisyys velvoittaa auttamaan akuutissa hengenvaarassa olevia."

Anna hukkua -listaus onkin oppitunti kuvottavasta poliittisesta propagandasta, jossa tunteisiin vedoten pyritään esittämään, että itse asiassa kyse olisi yksinkertaisesta asiasta; Siitä, että katsotaanko vierestä veden varaan joutuneiden ihmisten hukkumista vai ei.

Tällainen kysymyksen redusointi ei ole mielekästä eikä älyllisesti rehellistä. Vaalikonekysymyksessä on kyse tyypillisestä, monitulkintaisesta kysymyksestä. Siitä ei ensinnäkään käy ilmi mitään tarkentavaa, kuten sitä, tuleeko ihmisiä pelastaa veden varasta vai tuleeko riskin ottaneet pelastaa Eurooppaan, vaikka riski ei realisoituisikaan? Kaikki riskin ottaneet eivät suinkaan ole joutuneet välttämättä edes hätään, vaikka Migrant talesin tämänpäiväinen kirjoitus jeesusteleekin meripelastusohjeilla.

Voidaan myös kysyä, onko EU:n velvollisuus noukkia riskialttiille matkalle lähteviä ihmisiä mieluummin merestä vai pitäisikö ennen kaikkea vastuullisesti estää tällaiselle matkalle lähtö heti alkutekijöihinsä, koska kaikkia ei yksinkertaisesti voida tiukassa paikassa pelastaa meriltä? Etenkään, jos ihmiset lähtevät tuolle vaaralliselle matkalle joillakin ihmissalakuljettajien pimeillä aluksilla.

Lisäksi voidaan pähkäillä, onko velvollisuus, joka on kysymyksen pihvi, yksinomaan EU:n vai maiden, joista näille matkoille lähdetään, vai sittenkin yhteinen tai peräti globaali, niin että muun muassa pakolaisuutta aiheuttavien kriisien suurimmat syypäät ja kriisejä oman etunsa mukaisesti edistämään tai patoamaan pyrkivät suurvallat kantavat nekin vastuunsa?

En Alma Median vaalikoneeseen vastatessani katsonut, että tuossa nimenomaisessa kysymyksessä olisi kyse siitä, autetaanko merihätään joutunutta kohdattaessa vai ei. Ilman muuta autetaan, koska ihmisyys velvoittaa. Mutta merestä pelastetut turvapaikanhakijat pitäisi toimittaa viipymättä samoille pakolaisleireille, joille he voisivat kulkea myös suoraan ilman riskialtista merimatkaa tai ainakaan heitä ei pidä palkita merimatkalle lähdöstä millään tapaa. Tällöin tyhmempikin huomaa, että riski ei ole ottamisen arvoinen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Kun propaganda käy kovin osoittelevaksi ja kömpelöksi, se menettää uskottavuutensa ja reaktio siihen on päinvastainen kuin propagoija toivoo. Näin tässä migrant talesin jutussa on nyt käynyt ja niin kävi sen neuvostopropagandankin kanssa.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Kyseessä saattaa olla henkilörekisteri jossa on yhdistetty henkilötietoja tämän poliittiseen mielipiteeseen. Minulla on omat epäilykseni toiminnan laillisuudesta mutta ainakin henkilöllä pitäisi olla oikeus vaatia omien tietojensa poistamista. Rekisteristä ei tee laillisempaa jos tiedot on poimittu julkisista lähteistä.

Onko sitten tietosuojavaltuutettu vai tutkintapyyntö poliisille oikea taho lähestyä.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Totean vaan, ottamatta itse hukkumisasiaan kantaa, että tuon blogin pitäjä, Enrique Tessieri on tunnetusti melkoinen sillanpolttaja ja kiihkoilija.

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem

Migrant tales suosimia ehdokkaita, muita eivät ole edes mainitsemisen arvoisia.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Hyvä esimerkki siitä ettei kannata jokaista blogia, tai netti kirjoitusta huomioida..

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset