Kimmo Kautio Kokoaan Suurempi Suomi

Kepu-optio

Tähtiliikkeen puheenjohtaja Paavo Väyrysen ilmoitettua eilen, että hän eroaa eurovaalien jälkeen tähtiliikkeestä keskittyäkseen presidentinvaaleihin ja "harkitsee pyrkimistä keskustan puheenjohtajaksi" koen tarpeelliseksi selventää lukijoilleni myös omaa tilannettani ja ajatuksiani, koska niitä on pariin otteeseen kysytty sitten eilisten uutisten.

Ensimmäinen vakava ajatus poliittisesta osallistumisesta pälkähti päähäni 24-vuotiaana nuorena kloppina vuoden 2007 eduskuntavaalien alla. Olen saattanut kirjoittaa jo aiemminkin, että keskusta oli minulle se aivan ensimmäinen puoluevaihtoehto, jota pohdin. Ensimmäiset ajatukseni politiikasta olivat kutakuinkin sellaisia, että ääripäät ovat pahasta, keskitie kultainen ja heikommista on ehdottomasti pidettävä huolta. Politiikkaan lähteminen jäi kuitenkin tuolloin vielä viideksi vuodeksi, kunnes vuonna 2012 kokeilin kuntavaaleissa ensimmäisen kerran siipiäni Hattulassa. Menestys ei ollut mainittavaa.

Sittemmin on tullut hieman parempaakin menestystä, tsemppaajia ja luottamustakin. Ajatuksetkin ovat jalostuneet hyvin vahvaksi periaatteelliseksi kolminaisuudeksi: Isänmaallisuudeksi, itsenäisyyden, puolueettomuuden ja rauhanvälittämisen perinnön sekä pohjoismaisen hyvinvointivaltiomallin vaalimiseksi.

Tutustuttuani aikanaan keskustapuolueen linjaan ja toimintaan, petyin kuitenkin kovin. Ei keskusta ollut aidosti poliittisen kentän keskellä. Puolue on ollut ja on edelleen aivan liian oikeistolaisella ja uusliberalistisella linjalla. Myös sen suhtautuminen Euroopan unioniin on ollut aivan liian kritiikitöntä. Keskustapolitiikan ei pitäisi tarkoittaa oikealle eikä vasemmalle kumartelua, vaan ennen kaikkea tolkun isänmaallista, asiakeskeistä politiikkaa, jonka toteuttamiseksi puolueella ei ole itseisarvoa vaan välinearvo. Tärkeintä on reaalipoliittinen lähestymistapa ja politiikan sisältö. Sellaisen puolueen haluaisin olevan suomalainen valtionhoitajapuolue. Tähtiliike on tällä hetkellä lähimpänä sitä.

Poliittisen keskikentän huonoista vaihtoehdoista johtuen seikkailin vihervasemmistossa vuodesta 2012 aina vuoden 2018 syyskuuhun asti, jolloin lopullisesti ymmärsin jättää tuon yhden aikakauden taakseni. On epätodennäköistä, että nuo naivistiset liikkeet, vihreät ja vasemmistoliitto, tulisivat esimerkiksi maahanmuuttopolitiikan ja muutamien muiden kysymysten suhteen sellaiselle realistiselle linjalle, jota voisi varauksetta kannattaa.

Kirjoitin pesäerostani vihervasemmistoon 17.9.2018 Uuden Suomen puheenvuoro-blogissani otsikolla Seikkailuni vihervasemmistossa on ohi. Tuon pesäeron jälkeen toimin näihin päiviin saakka kuntapolitiikassa ja olen ollut ehdolla ensin eduskuntaan ja tällä hetkellä Euroopan parlamenttiin sitoutumattomana toimijana tähtiliikkeen listalla. Vasemmistoliitosta erottuani en siis ole ollut minkään puolueen jäsen.

Tähtiliikkeen ehdokkaaksi lähtemistä edesauttoi vahvasti se, että puolue on aidosti kokoava voima, sen säännöt mahdollistavat kuulumisen mihin tahansa muuhun puolueeseen ja se on syntynyt tahdosta muuttaa Suomen ja keskustan linjaa. Perinteisellä linjallaan oleva keskusta olisi kuitenkin mitä suurimmassa määrin isänmaalle eduksi.

Vahvana kansanvallan kannattajana päätin huhtikuun eduskuntavaalien jälkeen erota kunnallisista luottamustoimistani, jotka saavutin kuntavaaleissa 2017 vasemmistoliiton mandaatilla Hattulassa. Katsoin, etteivät eduskuntavaaleissa kotikunnasta saadut 11 ääntä oikeuta enää istumaan minkäänlaisissa kunnallisissa luottamustoimissa tällä vaalikaudella. Ilmoitin virallisesti eroavani luottamustoimistani Hattulan kunnassa 7.5.2019. Olen muutoinkin käytännössä asunut jo tovin Hämeenlinnassa, vaikka virallisesti olenkin yhä hattulalainen.

Sen lisäksi, että nuorena miehenä harkitsin keskustan jäseneksi liittymistä, harkitsin pyrkimistä keskustan ehdokkaaksi tämänkin kevään eduskuntavaaleihin. Juha Sipilän harjoittama keskustapolitiikan irvikuva oli kuitenkin sen tien henkinen este. Aika näyttää, poistuuko tällainen henkinen este tulevaisuudessa vai ei. Lähitulevaisuus näyttää myös sen, mihin suuntaan tähtiliike puolueena kehittyy.

Läpi koko poliittisen aktiivisuuteni aikakauden suhteeni keskustaan on ollut kuin virallisen Suomen suhde sotilasliitto Natoon: Liittymistä on pohdittu ja siitä on kuiskuteltu, mutta lopulta kuitenkin päädytty muihin ratkaisuihin. Tähtiliikkeen puitteissa toimiminen on toistaiseksi ollut hyvä ratkaisu, sillä tässä liikkeessä toimivalla poliitikolla on hyvä olla niin sanottu kepu-optio: Voi olla puolueisiin kuulumaton poliitikko, joka ylläpitää mahdollisuutta liittyä kepuun. Pitäisiköhän järjestää kannattajille kansanäänestys?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Kirjoituksestasi paistaa läpi pettymys. Hehheh, Väyrynen teki sen taas.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Itse kehittäisin Tähtiliikettä ns. normaalipuolueeksi, jossa olisi sekä henkilöjäseniä että piirijärjestöjä tekemässä alueellista työtä.

Puolueella voisi tietenkin olla edelleenkin kannatusjäseniä, mikä ei ilmeisestikään estäisi kuulumasta Kepuun, jos Kepu-optiota ajattelee. Jokaisella meillä on kokoontumis- ja yhdistymisvapaus, joten tämä pitää tietenkin ihmisoikeuksien kannalta ottaa huomioon.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Miten ihmeellä kokoontumis- tai yhdistymisvapaus liittyy asiaan tai ihmisoikeudet? Keskustapuolueen säännöissä on selvästi määritetty, ettei puolueen jäseneksi hyväksytä muiden puolueiden jäseniä.

Tähtiliikettä ei todennäköisesti voida muuttaa normaalipuolueeksi. Kansalaispuolue muutettiin ja Väyrysen taloudelliset soveltamiset saivat aikaan sen, ettei Väyrynen kelvannut puolueelleen. Väyrynen perusti uuden puolueen.

Väyrynen haluaa edelleen käyttää presidentinvaalikampanjaansa kaiken puolueelle kertyvän rahan. Nyt 7 tähden liikkeestä on tullut Väyryselle se "kovin rakas väline", se jolle Väyrynen antaa omia varojaan lainaksi ja joka lahjoittaa Väyryseltä "lainaamansa" rahat lyhentämättömästi Väyryselle takaisin. Kun Väyrysen presidentinvaalikampanja on pidetty, puolue on velkaa Väyryselle kaiken sen, mitä Väyrynen kampanjaansa käyttää.

Väyrynen ei toista virhettään, puolueen jäseniksi pääsevät vain harvat ja uskotut ihmiset. Puolueen hallinto pidetään tiukasti omissa käsissä, vaikka tohtori itse ei jäsen olisikaan.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Ne liittyy tietenkin siten, että ihmisellä on oikeus kuulua mihin puolueeseen haluaa ja Kautio tässä Kepu-optiota kyselee.

Tottakai sääntömuutos on aina mahdollista tehdä missä yhdistyksessä tahansa.

Mistä sinä Tähtiliikkeen varoista tiedät yhtään sen enempää kuin minäkään? Väyrynen on ilmoittanut, että puolue jättää kesäkuun puolivälissä viranomaisille vaalirahoitusilmoituksen, joka on julkinen.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Ehkäpä vanha totuus "Kepu pettää aina" onkin aina ollut "Väyrynen pettää aina".

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Nyt Niemeläinen antaa ansiotonta arvonnousua Väyryselle, koska hänellä ei ole ollut mitään tekemistä Sipilän harjoittamaan politiikkaan.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Sanonta on ajalta, jolloin Sipilästä ei oltu vielä kuultukaan. Väyrynen oli jo sanonnan syntyaikoihin tunnetuin keskustalainen.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka Vastaus kommenttiin #6

Ei taida kuitenkaan sanonta edelleenkään liittyän Väyryseen:

"Fraasi "KEPU pettää aina" juontaa juurensa jo 1950-luvun alkuun, jolloin työläiset ja talonpojat virittelivät punamultayhteistyötään, joka aluksi menikin hyvin. Kuitenkin v. 1953 alkoi viritä riitoja Kekkosen ja Maalaisliiton menettelytapoja vastaan.

Lopulta jäljelle jäi yhteistyö oikeiston kanssa, jota silloinen SDP:n puoluesihteeri Leskinen lähti myymään sosiaalidemokraattien keskuuteen. Hän vakuutti kokoomuksen muuttuneen 1930-luvun ajoista ja suhtautuvan hallituskipeyttään joustavasti ohjelmallisiin kysymyksiin. Tanner antoi tukea haukkumalla epäluotettavan maalaisliiton kapeakatseisuutta: ”he näkevät maailman semmoisena, kuin se heidän navettansa katolta näkyy”."

https://keskustelu.kauppalehti.fi/5/i/keskustelu/t...

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #8

Löysit sitten lähteeksesi Kauppalehden keskustelupalstan kommentin!

Sanonta "Kepu pettää aina" ei ole peräisin 1950-luvun alusta. Muutoinhan sanonta olisi ollut "Maalaisliitto pettää aina". "Kepu pettää aina" on Demari-lehden päätoimittajan Aimo Kairamon kirjoitusten suosikkihokema 1970-luvulta.

Ja myös keskustanuorten mukaan nimenomaan Kairamo lanseerasi sanonnan "Kepu pettää aina".

https://issuu.com/keskustanuoret/docs/juuri_toka_f...

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka Vastaus kommenttiin #9

Voisi varmasti etsiä enemmänkin, mutta sanonta ei kuitenkaan koske yksistään Väyrystä, vaikka kuinka yrität nyt kaikki laittaa hänen viakseen. Suosittelen, että kirjoitat ihan oman blogisi Väyrysestä, koska viet juttua sivuraiteille tästä Kaution Kepu-optio -keskustelusta.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #10

Poliittisen lähihistorian tuntemuksesi ei ole kovin syvää, kuten huomaamme. Väyrynen oli Kairamon aikaan keskeisiä keskustavaikuttajia.

Väyrysen kepu-optio olisi lopulta viedä Keskusta Väyrysen alkiolaisiksi kutsumille juurilleen eli aikaan jolloin iltalypsyt oli puolueen toimintatapana: aikaan, jolloin "Kepu pettää aina".

Oi niitä aikoja!

Näin pääsimme takaisin Väyrysen Kepu-optioon ja Kaution poukkoilulta vaikuttavaan puolueloikkailuun. Kun annat äänesi Kautiolle, et yhtään arvaa, mihin mies seuraavaksi siirtyy! Kautiokin kirjoitti löytäneensä poukkoilulta vaikuttavalle luovuudelle oman selityksensä.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka Vastaus kommenttiin #11

Sinulle tyypillistä, kun asia-argumentit loppuvat, menet henkilökohtaisuuksiin, eli bingo taas. Luulen kylläkin, että olet salaa ihastunut minuun, kun blogista toiseen kierrät perässäni;) Mukavaa illanjatkoa!

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #12

Puolakka, kukahan se taas etsiytyi ketä kommentoimaan.

Asia-argumentit taisivat kylläkin loppua sinulta. Tai ainakin asioiden tuntemus. Oma aloituskommenttini oli tarkoitettu vain pikkuhauskaksi hupailuksi lähinnä majurin innoittamana.

Tuosta perässä kulkemisesta: Päätin jo kauan sitten, etten kommentoi blogitekstejäsi ollenkaan. Muutoinkin pyrin välttämään kanssasi kommentoimista, se osoittautuu kerta toisensa jälkeen kovin pinnalliseksi.

Mutta kyllä teitä Väyrysen hyödyllisiä idiootteja tulee tölvittyä siinä, kun kommentoin Väyrysen tekemisiä ja hullutuksia.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka Vastaus kommenttiin #13

Yritin huumorilla päästää sinut pälkähästä, mutta jatkat, joten lukitsen vastauksesi. Solvaat tässäkin minua "Mutta kyllä teitä Väyrysen hyödyllisiä idiootteja.."

Tämä ei varmasti ole Uuden Suomen ohjeiden mukaista käytöstä. Samoin olet syyttänyt Väyrystä Tähtiliikkeen varojen väärinkäytöstä, vaikkei sinulla ole hajuakaan puolueen raha-asioista. Levität siis myös perättömiä huhuja.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset