Kimmo Kautio Kokoaan Suurempi Suomi

Vähintään yksi kansanedustaja kaikille puoluerekisterin puolueille

Olen tehnyt keskustelun avaukseksi uuden kansalaisaloitteen, jossa esitän, että kaikille eduskuntavaaleihin osallistuneille, puoluerekisteriin merkityille puolueille on taattava vähintään yksi kansanedustajan paikka. Aloite on avautunut kansalaisaloite.fi -palvelussa allekirjoituksille osoitteessa https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/4531.

Edustuksellinen demokratia on kriisissä. Eduskunnassa on aiheita, joista on kategorisesti vaiettu. Vaikenemista palvelee eduskunnassa harjoitettu puoluekuri, joka tekee ryhmän linjasta irtiotoista suuria riskejä edustajan tulevaisuudelle kansanedustajana. Tästä johtuen Suomessa on isoja poliittisia teemoja, joilla on suuri kansan kannatus, mutta ei niistä puhuvia edustajia eduskunnassa. 

Demokratiaa halveksivat käytännöt ovat suomalaisessa poliittisessa elämässä juurtuneita ja olemme niin turtuneet niihin, ettemme ymmärrä ravistella omia uskomuksiamme ja käsityksiämme. Suuri enemmistö kansasta antaa täysin vapaaehtoisesti suurille medioille vallan toimia portinvartijoina siihen, kuka ja mitkä ajatukset saavat julkisuutta ja mistä vaietaan. 

Siksi politiikan kiinnostavuus pitää palauttaa ja todellinen yhteiskunnallinen keskustelu siirtää valtamedioista niille areenoille, joille se kuuluu. Parlamentit ovat tällaisia edustuksellisen demokratian pyhättöjä, joissa tätä kriittistä ja moniäänistä keskustelua tulisi käydä. Maan parlamenttiin tulee koota kaikkien poliittisten näkemysten kirjo työskentelemään yhteiseksi eduksi. 

Kun eduskunnassa istuisi jokaisesta puolueesta vähintään yksi edustaja, esimerkiksi puolueen puheenjohtaja, mahdollistettaisiin vaikuttamisen kanava myös pienille puolueille. Pienpuolueiden korkea kynnys saada parlamentaarinen edustus poistuisi. Näin tehtäisiin myös pienpuolueiden sisällä politiikasta mielekästä, kun jokainen puolue voisi omilla tavoillaan valita puolueen kansanedustajan. 

Kyseenalaistamiseen kykenevät, poliittisen debatin laatua kohottavat ja kriittiset toisinajattelijoiden äänet ovat demokratialle ja isänmaan tulevaisuudelle äärettömän tärkeitä. Ravitermein kuvailtuna eduskuntavaalit ovat Suomessa nykyisin käänteinen tasoitusajo. Eniten voittaneet juoksevat vaalien alla lyhimmän matkan. Pienimmät ja köyhimmät joutuisivat nykytilanteessa maksamaan näkyvyydestään eniten kyetäkseen todellisuudessa haastamaan valtaapitäviä. Valtamediat eivät anna tähän mahdollisuutta. 

Julkisrahoitteisen Yleisradion toiminta vuoden 2019 eduskuntavaaliohjelmien suhteen osoitti, että jako eduskuntapuolueisiin ja eduskunnan ulkopuolisiin puolueisiin on vanhentunut, eikä sitä enää haluta noudattaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän mikkommm kuva
Mikko Merikivi

Ajatusleikki: Suuri puolue kerää 5000 vapaaehtoista, joka on vaikea, mutta ei välttämättä ylitsepääsemätön tehtävä. Vapaaehtoiset kaikki allekirjoittavat 200 kyseisen puolueen politiikkaa tukevan uuden puolueen kannattajakorttia. Nämä kaikki puolueet ilmoittautuvat vaaleihin. Mitä tapahtuu?

Käyttäjän kimmokautio kuva
Kimmo Kautio

Puoluerekisteröintiin tarvittavien kannattajakorttien määrää voisi toki hieman nostaa. Siihen tämä esitys ei ota kantaa.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

En itsekään keksi mitään muuta tapaa, jolla Seitsemän tähden liike saisi edustajan eduskuntaan, kuin että laki näin määräisi.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Jos laki menee läpi, niin SAK ilmoittautuu puoluerekisteriin, jolloin SDP saa yhden varman kiintiöedustajan lisää riveihinsä.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Jos tämä avaus on tehty tosissaan, on se harvinaisen naurettava jopa Puheenvuoron yleiseen tasoon suhteutettuna. Että äänestämisestä riippumattomia kiintiöpaikkoja eduskuntaan, huhhuh!

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler

Se ei veisi demokratiaa kovin paljon tasapainoisempaan suuntaan, jos kansanedustajien määrä per puolue asetettaisiin tahallisesti epätasapainoon verrattuna puolueiden kannatusten välisiin prosentuaalisiin suhteisiin.

Jos uhraat elämästäsi sen verran aikaa, että luet läpi tämän 64 A6-sivun kokoisen esitelmän aiheesta moniulotteinen demokratia -- ja jatkat loppuun asti siitäkin huolimatta, vaikka löytäisit kesken matkaa jotain jonka kanssa olet eri mieltä -- sen jälkeen sinulla on ehkä täydellisempi kokonaiskäsitys siitä, kuinka paljon epäkohtia ja parannettavaa nykyisessä demokratiassa lopulta oikein onkaan:

http://ionmittler.com/politics/

Käyttäjän kimmokautio kuva
Kimmo Kautio

Kehottaisin tässä yhteydessä miettimään, ovatko kansanedustajien paikat tällä hetkellä suhteessa puolueiden kannatukseen? Puolen prosentin kannatuksella pitäisi 200 paikkaisessa eduskunnassa saada yksi kansanedustaja.

Käyttäjän mikkommm kuva
Mikko Merikivi

Rakentavampia keinoja saada valitut kansanedustajat vastaamaan paremmin todellista kannatusta ovat mielestäni ainakin vaalitavan muuttaminen joksikin paremmaksi ja/tai maanlaajuisen suhteellisuuden käyttäminen. Nykyistä puoluetukikäytäntöä olisi myös syytä muuttaa.

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler

Jos olisi vain yksi vaalipiiri, sitten puoli prosenttia äänistä varmaankin antaisi yhden kansanedustajan paikan. (Sinun mallissasi noin 0.17% äänistä eli 5000 puolueen kannatuskorttia toisi edustajan paikan.) Valtion jakaminen vaalipiireihin tuo aluepoliittista ulottuvuutta, ja samalla pientä aihetta kitinään liittyen viimeisten hajapaikkojen rippeisiin, mille puolueelle ne menevät. Suuressa kuvassa ne eivät juuri hetkauta kansakunnan politiikkaa, koska puolen prosentin kannatuksella ei kuitenkaan rakenneta enemmistöä minkään päätöksen tueksi. Harry Harkimo pääsi eduskuntaan, mutta jo hallitusneuvotteluissa kävi selväksi että hän on siellä lähinnä pitämässä valoja palamassa huoneessa, yhdellä edustajalla ei paljon vaikuteta valtakunnan politiikkaan. Vähemmistön mielipiteellä ei ole paljon merkitystä enemmistödemokratiassa. Ainoastaan moniulotteinen demokratia toisi vähemmistön äänen kuuluviin käytännön tasolla, toteutettaviksi päätöksiksi asti.

Käyttäjän kimmokautio kuva
Kimmo Kautio Vastaus kommenttiin #9

Ongelma poistuu nostamalla puoluerekisteröintiin vaadittava kannattajakorttien määrä n. 15 000 paikkeille.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #10

#10:
Ei muuten poistu. Jos kannattajakortin allekirjoittajien henkilöllisyyttä ei varmisteta ja jos sama henkilö saa kirjoittaa nimensä vaikka kuinka moneen kannattajakorttiin, ei ole temppu eikä mikään mobilisoida porukka tehtailemaan vaikka parillakymmenellä eri nimellä esiintyvän puolueen kannattajakortteja ja niinpä, hups huijaa, yksi 15 000 henkilön poppoo on varmistanut itselleen 20 kansanedustajaa.

Eli toisin sanoen, jos haluamme pitää kiinni demokratiasta, kansanedustajapaikkoja ei pidä jakaa millään muulla perusteella kuin annettujen äänien määrällä.

Käyttäjän kimmokautio kuva
Kimmo Kautio Vastaus kommenttiin #11

Kannattajakortit tarkistetaan. Ei niitä voi kuka tahansa kirjoitella.

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler Vastaus kommenttiin #12

No mutta tässä nyt siis yleisesti ottaen halutaan korjata sitä ongelmaa, että 0.5% äänistä jollain tavalla kerättyinä oikeuttaisivat 0.5%:iin kansanedustajan paikoista. Olipa menetelmä mikä hyvänsä.

Ongelma on olemassa, ja johtuu valtion jakamisesta vaalipiireihin. Mutta tämän asian vaikutus kansalliseen politiikkaan on hyvin pieni, koska sellainen puolue jolla on vaikeuksia kerätä prosentti äänistä, on automaattisesti oppositiossa, ja heittopussin asemassa äänestyksissä.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #12

Kuka tarkastaa? Kannattajakortit ovat julkisia, mutta viranomaiset kai tarkastavat ainoastaan sen, että niitä on riittävästi ja niissä on tarvittavat tiedot. Ei sen enempää.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Olet ongelman ytimessä, siitä suositus.

Onko ratkaisukeino kaikkein paras voi olla eri mieltä, mutta ihan mielenkiintoinen avaus.

Lisää mielenkiintoisia avauksia Porissa 15.7.2019 kun Nukkuvien tilaisuus : "Valtamedia on osa ongelmaa"

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset