Vähintään yksi kansanedustaja kaikille puoluerekisterin puolueille

Olen tehnyt keskustelun avaukseksi uuden kansalaisaloitteen, jossa esitän, että kaikille eduskuntavaaleihin osallistuneille, puoluerekisteriin merkityille puolueille on taattava vähintään yksi kansanedustajan paikka. Aloite on avautunut kansalaisaloite.fi -palvelussa allekirjoituksille osoitteessa https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/4531.

Edustuksellinen demokratia on kriisissä. Eduskunnassa on aiheita, joista on kategorisesti vaiettu. Vaikenemista palvelee eduskunnassa harjoitettu puoluekuri, joka tekee ryhmän linjasta irtiotoista suuria riskejä edustajan tulevaisuudelle kansanedustajana. Tästä johtuen Suomessa on isoja poliittisia teemoja, joilla on suuri kansan kannatus, mutta ei niistä puhuvia edustajia eduskunnassa. 

Demokratiaa halveksivat käytännöt ovat suomalaisessa poliittisessa elämässä juurtuneita ja olemme niin turtuneet niihin, ettemme ymmärrä ravistella omia uskomuksiamme ja käsityksiämme. Suuri enemmistö kansasta antaa täysin vapaaehtoisesti suurille medioille vallan toimia portinvartijoina siihen, kuka ja mitkä ajatukset saavat julkisuutta ja mistä vaietaan. 

Siksi politiikan kiinnostavuus pitää palauttaa ja todellinen yhteiskunnallinen keskustelu siirtää valtamedioista niille areenoille, joille se kuuluu. Parlamentit ovat tällaisia edustuksellisen demokratian pyhättöjä, joissa tätä kriittistä ja moniäänistä keskustelua tulisi käydä. Maan parlamenttiin tulee koota kaikkien poliittisten näkemysten kirjo työskentelemään yhteiseksi eduksi. 

Kun eduskunnassa istuisi jokaisesta puolueesta vähintään yksi edustaja, esimerkiksi puolueen puheenjohtaja, mahdollistettaisiin vaikuttamisen kanava myös pienille puolueille. Pienpuolueiden korkea kynnys saada parlamentaarinen edustus poistuisi. Näin tehtäisiin myös pienpuolueiden sisällä politiikasta mielekästä, kun jokainen puolue voisi omilla tavoillaan valita puolueen kansanedustajan. 

Kyseenalaistamiseen kykenevät, poliittisen debatin laatua kohottavat ja kriittiset toisinajattelijoiden äänet ovat demokratialle ja isänmaan tulevaisuudelle äärettömän tärkeitä. Ravitermein kuvailtuna eduskuntavaalit ovat Suomessa nykyisin käänteinen tasoitusajo. Eniten voittaneet juoksevat vaalien alla lyhimmän matkan. Pienimmät ja köyhimmät joutuisivat nykytilanteessa maksamaan näkyvyydestään eniten kyetäkseen todellisuudessa haastamaan valtaapitäviä. Valtamediat eivät anna tähän mahdollisuutta. 

Julkisrahoitteisen Yleisradion toiminta vuoden 2019 eduskuntavaaliohjelmien suhteen osoitti, että jako eduskuntapuolueisiin ja eduskunnan ulkopuolisiin puolueisiin on vanhentunut, eikä sitä enää haluta noudattaa.

kimmokautio
Muut Hämeenlinna
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Varavaltuutettu Hämeenlinnassa. Vapauden liiton eduskuntavaaliehdokas Hämeessä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu