Kimmo Kautio Kokoaan Suurempi Suomi

Lemmikit ilmastoverolle

Tässä on ilmastohössöttäjille ilmainen vinkki: Säädetään lemmikkieläinten ilmastovero! Vuonna 2009 Yle uutiset kertoi, että koira on katumaasturia suurempi ympäristökuormittaja. Koira syö lihaa vuodessa vähintään tuplamäärän ihmiseen verrattuna. Lainaan Ylen artikkelia:

"Brenda ja Robert Vale ovat saaneet koiranomistajat takajaloilleen laskelmillaan, joiden mukaan keskikokoisen koiran ruokkiminen aiheuttaa vuodessa 0,84 hehtaarin ekologisen jalanjäljen. Tämä on kaksinkertainen siihen verrattuna, että ajaa 4,6 litran moottorilla varustetulla katumaasturilla 10 000 kilometriä vuodessa, vaikka laskelmassa otetaan mukaan auton valmistuksesta aiheutuvat päästöt. Koiran ekologinen jalanjälki on myös suurempi kuin etiopialaisen ihmisen."

Suomessa on tilastokeskuksen arvioiden mukaan noin 700 000 koiraa ja määrä on jatkuvassa kasvussa. Kennelliiton tietojen mukaan rekisteröityjen koirien määrä on kasvanut reilulla sadallatuhannella yksilöllä vuodesta 2008. Tähän päälle tulee tietenkin huomioida rekisteröimättömät koirat, kissat ja monet muut lemmikkieläimet.

Helsinkiläinen Lassi Heikkinen laskeskeli kirjoituksessaan Muovipillejä ja kauramaitoa:

"Jos koira syö 164 kiloa lihaa vuodessa eli 15 vuodessa 2460 kiloa ja keskiverto suomalainen syö 79 kiloa vuodessa, niin yhden koiran elämä vastaa yhden ihmisen 31 vuoden lihansyöntiä. Lisäksi kun huomioidaan, että yhtäältä myös lihaton ruokavalio kuluttaa ja toisaalta koiran hiilijalanjälki ei rajoitu pelkästään syötyyn lihaan, niin voidaan karkeasti arvioida että yksi lemmikkikoira vastaa kulutukseltaan samaa kuin mitä koko elämän kestävä vegaanius säästää."

Tämä on kiinnostavaa tietoa. Siinä missä yksityisautoilu on suurimmassa osassa Suomea välttämättömyys ja liha ja maito ihmisen normaalia, luontaista ravintoa, on lemmikkieläin lähinnä "ylellisyystuote".

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän MiikkaKristianSatama kuva
Miikka Satama

Kysyä sopii myös kuinka suuri osa tuosta lemmikkimäärästä on heikolla hoidolla omistajalla jolla ei eläintä vastuullaan saisi olla.

Tarveharkintaan perustuva hankintalupajärjestelmä olisi paikallaan. Samalla lemmikkieläinmyynnin luvanvaraistaminen ja kenties verollepano.

Olisi linjassa vaikkakin byroa tulisi lisää. Eläinten ystävänä en laittaisi pahakseni tiukennuksia.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Pitäisi suosia alkukantaisia rotuja. Kun meillä oli akitoja, niin ne söivät pellosta myyrät. Meinasivat kerran hyökätä hevosenkin päälle, mutta saatiin estettyä. Välillä ne karkasivat, enkä tiedä, mitä kaikkea kävivät syömässä. Siiliäkin yrittivät. Shibat taas syövät innokkaasti luonnossa hiiriä, päästäisiä ja sammakoita.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Ei mikään koira syö puolta kiloa lihaa päivässä - ainakaan kovin pitkään. Asia on helppo varmistaa katsomalla nappulapaketista, mikä on päiväannos ja mistä jätteistä pelletit on puristettu.

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki

Entinen koirani söi korkeintaan hiukan toistasataa grammaa päivässä, ja haukulle kyllä kelpasi liha jota ei ihmisravinnoksi saattanut ajatellakaan. Eikä se koiruuden vatsa tuntunut menevän edes vikkelälle vaikka kerran tarjosin hänelle "hieman" jo viimeisen käyttöpaivän ylittänyttä jauhista, ja sen jauhelihan kylmäketju oli tainnut olla poikki jo usiammankin päivän, ainakin hajusta päätellen.

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

Höpö höpö.

Koira syö helposti puoli kiloa lihaa päivässä ja lisäksi muuta joissa tarvittavia vitamiineja.

60 kg koiran ruoka-annos on 1,2 - 1,5 kiloa ruokaa päivässä ja siitä n. 30% lihaa ja 50% lihaisia luita... loput muuta.

Eri asia on jos ruokkii nappuloilla, joiden painosuhde on täysin erilainen kuin raakaruoassa.

Käyttäjän JuhoPalmroos kuva
Juho Eeva
Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Ottamatta kantaa lemmikeihin, niin huomauttaisin, että tuota alkuperäistä laskelmaa on kritisoitu hyvistä syistä, eli se katumaasturi taitaa silti olla toistaiseksi se selkeästi suurempi ongelma ilmaston suhteen. Mutta toki lihaa syövien lemmikkien murkinat toki ovat osa kokonaisuutta ja nekin pitäisi huomioida.

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler

Okei, sitten meillä olisi ne lemmikkiverolla kerätyt rahat tilillä jossain kerättynä. Miten se auttaa ilmastoa?

Käyttäjän kimmokautio kuva
Kimmo Kautio

Hyvä kysymys. Vaikka siten, ettei niitä samoja rahoja tarvitse kerätä autoilijoilta sinne tilille makoilemaan.

Oletko muuten huomannut, että saimme juuri hallituksen, joka haluaa lisätä menoja ja rahoittaa ne haittaveroilla. ;)

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler

En tiennyt että he aikovat rahoittaa menoja lainkaan, kunhan vaan kuluttavat.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Autoilijoilta kerätään 8 miljardia vuodessa. Se tekee yhtä koiraa kohden 11 429 euroa vuodessa.

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler Vastaus kommenttiin #11

Auts, taidankin myydä koirani.

Jone Virtanen

Tämä on taas näitä...
Suurin osa lemmikkieläimille tuotettavasta lihajalosteesta syntyy "roippeena" ihmisille tuotettavan lihan tai lihajalosteen sivutuotteena. Ilma koiranruokatehtaita tämä kana/kala/liharoipe olisi ongelmajätettä. Atria, HK jne olisivat ongelmissa ellei tälle heidän kannaltaan ongelmajätteelle olisi kysyntää. Sama koskee luita jne.

Suomessa tämä roipe menee eläinten "tuoretuotteisiin" valtaosa kyllä keitetään mutta kyllä sitä raakanakin näkyy olevan myynnissä.

Kotimaisen (siis ainoan kotimaisen kuivamuonan) raaka-aine tulee ymmärtääkseni Honkajoki OY:stä jossa käsitellään eloperäistä ongelmajätettä, kuten tauteihin kuolleita eläimiä.

Me toki voimme laittaa verolle ympäristösyistä (tai niihin vedoten) aivan mitä vain kynttilänpolttajista lähtien, mutta kannattaa tietysti miettiä mitä arvoa näistä kaikista koirista ja kissoista yms. on. Niillä on kuulemma terveysvaikutuksia ja ne pitävät omistajansa liikkeellä noin esimerkiksi.

Meillä on kaksi koiraa ja kissa. Koirat ovat metsästyskoiria, joilla on ihan töitäkin syksystä kevääseen ja ne omalta osaltaan takaavat perheelle elantoa sekä maksavien asikkaiden apuna (maksava siis kyllä töistää veroja alvin verran joka kerran kun ovat töissä. Välillisesti tosin, mutta kuitenkin.) ja kun hankin lihaa omaan pöytään. (omasta lihankulutuksesta vain 10% tulee kaupasta)

En tiedä mikä into Suomessa on keksiä lisää veroja, mutta aika mielenkiintoiselta se tuntuu. Se paras ilmastoteko lienee edeleen se, että joku keksii keinon sille, että lisääntyminen kolmansissa maissa saadaan kuriin ja holtiton ympäristön pilaaminen näillä samaoilla aluiella laitetaan kuriin. Kongon avokaivosaluielta voisi tässä kohtaa aloittaa. Jokaisen sähköautoilijan kannattaisi käydä katsomassa mistä ne raaka-aineet tulevat siihen egologiseen pirssiin. ja maksaa niin samalla lentokonevero, ekologiavero (turismi saastuttaa ja aiheuttaa päästöjä) ja joku muu vero jota en ole vielä keksinyt.

Sivumenne sanottuna partavero on saatava takaisin. Parran ajo tai hipseterin parran hoitaminen aiheuttavat päästöjä. Ja onhan näitä.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

"Tämä on kiinnostavaa tietoa. Siinä missä yksityisautoilu on suurimmassa osassa Suomea välttämättömyys ja liha ja maito ihmisen normaalia, luontaista ravintoa, on lemmikkieläin lähinnä "ylellisyystuote"."

No ei nyt ihan päde. Suurin osa suomalaisista asuu kaupungeissa.

Maidossa ei ole yhtään mitään ongelmaa, kuullostat nyt ihan yhtä typerältä kuin joku persu.

Lihassakaan ei varsinaisesti ole ongelmaa vaan siinä, että miten sitä tuotetaan.

Se että kasvatetaan karjaa varta vasten lihaksi eikä maitokarjana, käytetään sitä varten valtavasti viljelyspinta-alaa eikä laidunneta esimerkiksi metsässä, ja roudataan soijarehua tai sitä lihaa ympäri maailmaa tänne öljyä polttelemalla niin se on ongelmallista.

Ravinnon tuotanto on kuin energian tuotantoa, että sitä voi tuotta paljonkin ja käyttää paljon mutta tapa jolla tuotetaan on ratkaisevaa.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Minun koira syö hirven lihaa ja kaikkein mieluiten kalaa. Vapautetaanko verosta?

Käyttäjän JuhaKarhu kuva
Juha Karhu

Lemmikkien, ja varsinkin koirien, omistajien kannattaa olla varuillaan kun lihansaantia vaikeutetaan. Pihalla vapaana juoksentelevassa isossa koirassa on naapurin perheelle paljon pureskeltavaa..

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Omat koirani söivät suurin piirtein samaa kuin minäkin, eli melko kasvisvoittoista ruokaa. Koira on sekasyöjä ihan niin kuin ihminen. Kissa ei pärjää kasvisvoittoisella ruualla. Korani sai aamupalaksi pari leipäviipaletta öljyn + parin juustoviipaleen kera. Minä pari leipäviipaletta margariinin + juustoviipaleen kera. Lisäksi jaoimme banaanin tai jonkun muun hedelmän. Kyse oli labbiksesta/ berninpaimenkoirasta - Kummatkin koirat elivät melko terveinä elämänsä loppuun asti. Labbis halvaantui 13v. Berni sai luusyövän viittä vaille 12v

Martti Kaisto

Näin hallitsematonta on tämä ilmasto hössötys.
Maaseutuasumista ja sinne harrastuksiin kotieläimiä kestää lisätä jopa luonnon monimuotoisuuden vuoksi. Entisaikaan oli karjaa enemmän jätöksiään jättämässä oli niittyjä perhosille,polkuja jne,,Nyt kun kaikki sullotaan samaan niin karja isoihin yksiköihin kun ihmiset keskuksiin kerskakulutuksineen syntyy ongelmia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset