Kimmo Kautio Kokoaan Suurempi Suomi

Vappusatasesta tulikin taitettu taskuliina

  • Vappusatasesta tulikin taitettu taskuliina

Pohdin eläkkeitä nyt, kun pääministeri Antti Rinteen (sd.) surkastunut vappusatanen pyörii otsikoissa. Vihervasemmistoministerit taputtelevat toisiaan selkään pienituloisen eläkeläisen ylimpinä ystävinä, vaikka luvatusta eläkekorotuksesta tuli Paavo Lipposen (sd.) eläkeindeksin tapaan taitettu. Nythän tuo muistuttaa enemmänkin presidentti Niinistön lanseeraamaa taskuliinaa, jos sitäkään.

Lienee paikallaan muistuttaa, että työeläkkeiden taitetusta indeksistä päätti ja eläkeläisten pudottamisen köyhyyteen aloitti Lipposen hallitus vuonna 1995. Mukana puolueista olivat SDP, kokoomus, RKP, vasemmistoliitto ja vihreät. Kun perussuomalaisten kansanedustaja Toimi Kankaanniemi vuonna 2017 esitti pieni- ja keskituloisten eläkkeensaajien osalta taitetun indeksin palauttamista 50/50 -indeksiksi, vastaan äänestivät sekä kaikki silloiset hallituspuolueiden edustajat, että SDP:n, vasemmistoliiton, vihreiden ja RKP:n edustajat. Nämä puolueet eivät halua parantaa eläkeläisten asemaa. SDP:n Kimmo Kiljusen ja kumppaneiden kansalaisaloite aiheesta hylättiin sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietinnön mukaisesti.

Hallituspuolueet ovat myös haluttomia puuttumaan jättieläkkeisiin eläkekatolla, vaikka taitetun indeksin korjaamatta jättämistä perustellaan eläkerahastojen kestävyydellä ja suurituloisia halutaan muuten kyllä vasemmistopuolueiden toimesta rokottaa.

Samasta syystä kummallista on se, että itsenäisen Suomen historian suurimmat ikäluokat nostavat parhaillaan eläkkeitä kovaa vauhtia, mutta eläkerahastot sen kuin paisuvat. Mikä näitä eläkerahastoja kuihduttaa tulevaisuudessa, kun suuret ikäluokat yhä enenevässä määrin koristavat kuolintilastoja tulevina vuosina?

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Paljon tehokkaampi ja oikeaan osuvampi tapa eläkeläisköyhyyden poistoon olisi se, että pienennetään/porrastetaan/poistetaan lääkkeiden omavastuuta ja toisena konstina se, että porrastetaan terveydenhoitomaksuja maksukyvyn mukaan.

Silloin ei tarvitse puuttua esim. asumistuen uudelleen arviointiin ym.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen

Edellinen hallitus nosti lääkkeiden omavastuuta 30%, se ei haitannut ministerejä (äänestäjät nyt mitään muista), mutta oikein omantunnonkysymykseksi tuli 0.8% alkoholin nosto...
Tämä on TÄYSIMÄÄRÄINEN, ei mene muista tuista, ei asumis, tai harkinnanvaraisesta.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Tällainen olisi tietenkin hyvä niille jotka käyttävät paljon lääkkeitä ja terveydenhoidon palveluja.
Entä ne jotka eivät näitä käytä?
Nykyään on kai katto lääkekustannusten omavastuulle, ( 572,- ) a terveydenhoidon, julkisen, maksuille ( n. 680;-). Summat ovat toki korkeita pieneläkeläisille.

Kyllä kai oleellisinta olisi korottaa minimieläkettä niin että sillä tulee toimeen.
Vielä parempi olisi jos eläkkeitä korotettaisiin niin että asumistukea ei tarvittaisi.
No, utopioita.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen

Kerroppas nyt 7*-mies, mitä lupauksia teidän "liike-puolue", mikä nyt onkaan jäljellä ajanut, saanut aikaan?

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Miksi sotket työeläkkeet nyt tähän pienimpiin eläkkeisiin tulossa olevaan korotukseen? Kiljusen herrasväen osatotuuksia ja hämäämistä taas kerran.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen

No siksi, koska nykyään melkein mikä vaan menee läpi, jos sopii narratiiviin...

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Kerrankin samaa mieltä kommentoija Mäkisen kanssa. Taitettu indeksi ei tee oikein mitää lovea takuueläkettä saavalle, koska olipa työeläke satasen tai kaksi, takuueläkkeen kera nettoeläke on vakio.
https://www.kela.fi/takuuelake-maara-ja-maksaminen

Myönteisesti ajatellen blogisti Kautio esittää eläkkeiden ongelmia laajemmasta näkökulmasta.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen

Tekeepä, kun on täysimääräinen, tätä ei oteta kuten aiemmin, muista tuista (asumis-harkinnanvaraiset).
Tämä on AITO korotus.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen

Siis aivan kamala katsella tätä idioluution kehitystä, tässä mennään niin kohti leffan teemaa... Kaikenlaista "liikettä" on juu, mutta sisältö vähissä, kuten nyt nähty tämän "vappusatasen" kanssa myös valtapuolueilla, argumentit hiekkalaatikko-tasoa.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Taitettu indeksi vaikuttaa työeläkkeen määrään, oletko samaa mieltä?
Jos olet, niin tiedätkö, ettei takuueläkkeen saajan työeläke (100 tai 200€) vaikuta hänen lopulta saamaansa eläkkesummaan?
Tämä siksi, että takuueläke juuri kompensoi sitä, mitä työeläkkeestä ja kansaneläkkestä puuttuu.
https://www.kela.fi/takuuelake-maara-ja-maksaminen
Katso sarake Eläkkeet yhteensä ja valistu!

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen Vastaus kommenttiin #10

Ei vaikuta, alimpiin eläkkeisiin, kuten on kirjattu. Lue nyt, niin ei tarvitse arvuutella.
Takuu-kansaneläkkeet tulee TÄYSIMÄÄRÄISINÄ.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen Vastaus kommenttiin #10

..ja SE joka uskoo vaalilupauksiin, äänestysoikeus pois.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen

Vaalilupaus mennyt 81% maaliin vuoden sisään ja milloin?
Odotan...

edit, about kaikki reaalimailmassa elävät tiesi, ettei koske 1400 eläkkeitä juurikaan, monet elää puolella tuosta.

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler

Voisiko joku kirjoittaa blogin ja selittää tämän eläke-sotkun taitettuine indekseineen joka ajoi eläkeläiset köyhyyteen, ajamatta ketään mihinkään ja vaikuttamatta eläkkeen määrään. Ja siihen vappusatanen joka ei ole satanen. Eihän tässä sotkussa pysy kärryillä Erkkikään.

Olisipa kaunis ajatus aloittaa taloudellisen tasa-arvon rakentaminen eläkkeistä. Jos edes viimeisinä vuosinaan ihmiset olisivat taloudellisesti vähän tasa-arvoisempia. Taitaa olla liikaa vaadittu sekin.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen

"Eihän tässä sotkussa pysy kärryillä Erkkikään."

Hyvin yksinkertaista, jos lukee mitä kirjattu.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Olisi jo nyt hyvä herätä siihen, että Sipilän hallitus jäädytti indeksit kautensa ajaksi, jolloin ne kaikki muut kulut vain nousivat.

Lisäksi sieltä tuli liuta sellaisia asioita, mitä kansa ei ole tilannut yhtään mitään ja pyytämättä. Eikä niistä edes ole puhuttu missään vaalipuheissa. Eikä edes sitä, että millä edellytyksillä hallitus olisi voinut jatkaa kun perussuomalaiset hajosivat ja siniset pomppasivat sinne hallitukseen auton takakontin kautta ja Sipilä teki U-käännöksen omalla lentokoneellaan, hämäystä kaikki.

Nyt Rinteen hallitus joutuu korjailemaan näitä Sipilän hallituksen tekemiä romutuksia, jotta voitaisiin sitten jatkaa puhtaammalla linjalla eteenpäin.

Sitä paitsi Rinteen vappupuhe oli todisteena, että puhuttiin useammasta vuodesta eli yhden vaalikauden aikana annetaan se lupaus 100 eurosta eikä missään vaiheessa ole luvattu maksaa kerralla.

Tämän blogisti olisi voinut tarkistaa netistä, jotta fakta olisi kunnossa.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Antti Rinne selitteli satastaan vappupuheessaan.
Tuo satanen, nettona jokaiselle alle 1400 eläkettä saavalle luvattiin suorassa TV-lähetyksessä ennen vaaleja. Vappu oli kai vaalien jälkeen?

Tuo "indeksileikkaus" jota toitotetaan oli kai todellisuudessa niin että kun eläkkeiden koprotuksiin käytettiin elinkustannus- ja palkkaindeksiä 50% / 50% niin Lipposen hallitus muutti suhteen 80 / 20:ksi.
Tällä tavoin eläkkeiden korotukset pienenivät suhteessa palkkoihin koska palkat nousivat ja nousevat kai edelleen nopeammin kuin elinkustannusindeksi.
Ei pitäisi hirveästi huutaa muuta kuin että palataan 50/50 - tilanteeseen. Jos ja kun käy niin että inflaatio lähtee laukkaamaan ja elinkustannukset nousevat enemmän kuin palkat, (tai elinkustannusindeksi ja palkkaindeksi) niin olisi vain hyvä jos suhde pysyisi ennallaan.

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

On hölmöä miettiä vaikkei vedättämääni 100€ lisä eläkettä makseta .
Olenhan itse veätyksen paljastuttua silloin jo pääministeri .

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset