Vappusatasesta tulikin taitettu taskuliina

Pohdin eläkkeitä nyt, kun pääministeri Antti Rinteen (sd.) surkastunut vappusatanen pyörii otsikoissa. Vihervasemmistoministerit taputtelevat toisiaan selkään pienituloisen eläkeläisen ylimpinä ystävinä, vaikka luvatusta eläkekorotuksesta tuli Paavo Lipposen (sd.) eläkeindeksin tapaan taitettu. Nythän tuo muistuttaa enemmänkin presidentti Niinistön lanseeraamaa taskuliinaa, jos sitäkään.

Lienee paikallaan muistuttaa, että työeläkkeiden taitetusta indeksistä päätti ja eläkeläisten pudottamisen köyhyyteen aloitti Lipposen hallitus vuonna 1995. Mukana puolueista olivat SDP, kokoomus, RKP, vasemmistoliitto ja vihreät. Kun perussuomalaisten kansanedustaja Toimi Kankaanniemi vuonna 2017 esitti pieni- ja keskituloisten eläkkeensaajien osalta taitetun indeksin palauttamista 50/50 -indeksiksi, vastaan äänestivät sekä kaikki silloiset hallituspuolueiden edustajat, että SDP:n, vasemmistoliiton, vihreiden ja RKP:n edustajat. Nämä puolueet eivät halua parantaa eläkeläisten asemaa. SDP:n Kimmo Kiljusen ja kumppaneiden kansalaisaloite aiheesta hylättiin sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietinnön mukaisesti.

Hallituspuolueet ovat myös haluttomia puuttumaan jättieläkkeisiin eläkekatolla, vaikka taitetun indeksin korjaamatta jättämistä perustellaan eläkerahastojen kestävyydellä ja suurituloisia halutaan muuten kyllä vasemmistopuolueiden toimesta rokottaa.

Samasta syystä kummallista on se, että itsenäisen Suomen historian suurimmat ikäluokat nostavat parhaillaan eläkkeitä kovaa vauhtia, mutta eläkerahastot sen kuin paisuvat. Mikä näitä eläkerahastoja kuihduttaa tulevaisuudessa, kun suuret ikäluokat yhä enenevässä määrin koristavat kuolintilastoja tulevina vuosina?

 

kimmokautio
Muut Hämeenlinna
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Varavaltuutettu Hämeenlinnassa. Vapauden liiton eduskuntavaaliehdokas Hämeessä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu