Kimmo Kautio Kokoaan Suurempi Suomi

Kaikki blogit puheenaiheesta Eläkkeiden taitettu indeksi

Vappusatasesta tulikin taitettu taskuliina

Pohdin eläkkeitä nyt, kun pääministeri Antti Rinteen (sd.) surkastunut vappusatanen pyörii otsikoissa. Vihervasemmistoministerit taputtelevat toisiaan selkään pienituloisen eläkeläisen ylimpinä ystävinä, vaikka luvatusta eläkekorotuksesta tuli Paavo Lipposen (sd.) eläkeindeksin tapaan taitettu. Nythän tuo muistuttaa enemmänkin presidentti Niinistön lanseeraamaa taskuliinaa, jos sitäkään.

STOP ELÄKELÄISKÖYHYYDELLE!

Historiasta on aina hyvä oppia. Sanon näin sekä historian opiskelijana että yhteiskuntatieteilijänä. Vietin lukioikäisenä paljon aikaa nyt jo edesmenneen isoisäni kanssa, ja keskustelimme paljon yhdessä hänen lapsuudenkokemuksistaan Helsingin maalaiskunnassa. Moni tarina on jäänyt mieleeni, mutta yhden muistan muita elävämmin. Ukkini Helmer kertoi minulle ikääntyneestä naisesta, joka ei ollut löytänyt paikkaansa yhteiskunnassa ja ansaitsi elantonsa kiertämällä talosta taloon vielä seitsemänkymppisenä.

Turvataan eläkeläisten ostovoima ja säädetään eläkekatto

Olin ensimmäistä kertaa ehdolla vuoden 2015 eduskuntavaaleissa ja siitä lähtien työeläketurvan kohtuullisuus ja oikeudenmukaisuus ovat puhuttaneet keskustelemaan hakeutunutta vaalikansaa turuilla ja toreilla. Nykyinen "taitettu indeksi" ei näytä kykenevän pitämään yllä eläkeläisten ostovoimaa. Eläkkeiden kasvu on ollut hidasta suhteessa palkkakehitykseen. Monet eläkeläiset joutuvat turvautumaan sosiaalietuuksiin sekä asumis- ja toimeentulotukeen.

Kumpi tuottaa enemmän hyvinvointia Suomeen?

Eläkkeitten korotus vai eläkkeiden sijoitus ympäri tuntematonta maailmaa, kun sijoitukset kierrätetään vielä salaisten tilien kautta veroparatiiseissa.

Eläkkeiden korotus näkyisi sisämarkkinoilla ja lisäisi työpaikkoja. Vähentäisi valtion tukimenoja sekä lisäisi eläkkeiden maksutuloa.

Valvontaa vaille oleva eläkkeiden sijoitus maailmalle tarkoittaa todellisuudessa yhden pienen piirin vallan lisääntymistä ja pelaamista omaan pussiin ohjaamalla eläkevarallisuuden sijoittamista kavereitten hyväksi. Ja minkä pahinta rahat ovat pois Suomen talouselämää pyörittämästä.

Herätkää tulevatkin eläkeläiset!

Eläkkeiden muuttaminen nykyisestä taitetusta indeksistä palkkojen muutoksiin perustuvaan palkkaindeksiin on aiheuttanut vilkkaan keskustelun puolesta ja vastaan sekä myös Senioriliikkeen tekemän kansalaisaloitteen, joka sai tuekseen yli 84.000 allekirjoittajaa. Se on saanut vastustajia, eikä ihme: Niihin kuuluvat erityisesti työeläkeyhtiöt, jotka hallitsevat yli 184 miljardia käsittävät rahastot. Kun niitä on säätiöt mukaan lukien yli 10, ne tarvitsevat hallinnointiin sekä Eläketurvakeskuksen että TELAn (= ko. yhtiöiden edunvalvontaelin).

Demarinuorten Näkkäläjärvellä loisto puhe

Demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi piti SDP:n puoluevaltuuston kokouksessa 20.11. Hyvinkäällä loistavan puheen, jossa hän oli huolissaan työeläkeindeksiä koskevasta kansalaisaloitteesta. Puhe oli upea perusteluiltaan, mutta outoa kyllä, johtopäätökset ontuivat.

Näkkäläjärvi avasi puheenvuoronsa toteamalla, että ”kansalaisaloite on ollut monelle kiusallinen keskustelun aihe, mutta tämä on asia, jota emme voi välttää”. Aivan oikein. Kyse on tärkeästä yhteiskunnallisesta teemasta, josta demarienkin on syytä käydä avoin ja vakava keskustelu.

Avoin kirje STTK:n hallitukselle

STTK:n hallitus otti 9.11.2016 voimakkaasti kantaa kansalaisaloitteeseen eläkeindeksin palauttamiseksi palkkaindeksiksi. ”STTK:n hallitus tyrmää aloitteen täysin” lausunto alkaa poikkeuksellisen jyrkin sanoin. STTK:n perusteet ovat pääosin oikeita, mutta johtopäätökset epäjohdonmukaisia ja leimaavia.

Tulevat työeläkkeet pienenevät, mutta eläkerahastot kasvavat

Vallitseva keskustelu eläkeindeksin muuttamisesta on herättänyt nuorissa pelkoa eläkkeitten maksuvalmiuden säilymisestä myös silloin, kun he siirtyvät eläkkeelle. Huoli on jo todistettu turhaksi muutenkin, mutta tässä vielä eräs näkökohta asiaan.

Eikö jo riitä oletuksilla pelottelu?

Suomen kaikkien nuorisojärjestöjen puheenjohtajat kirjoittivat yhteisartikkelin otsakkeella ”Nuorisojärjestöt Kimmo Kiljuselle: Nyt riittää faktojen vääristely”. (Nuorisojärjestöt tiedottavat 18.4.2016)

On hienoa, että nuorisojärjestöt ovat löytäneet toisensa ja haluavat ajaa nuorten asiaa. Sääli, että emme yhdessä näe kuinka palkkatasoindeksi eläkkeissä on sekä nuorten että eläkkeensaajien etu. ”Faktojen vääristelijäksi” leimaamisesta huolimatta yritän vastata faktoilla, en olettamuksilla.

Oikeutta eläkeläisille-tulevaisuutta nuorille

Eäketurvakeskus ja eläkeyhtiöiden edunvalvontajärjestö Tela koettavat saada ristiriitaa eläkeläisten ja nuorten, tulevien eläkeläisten välille. Kansalaisaloite eläkkeiden taitetun indeksin poistamiseksi ei ole koskaan väittänyt, että palkkoihin sidotun indeksin pitäisi olla voimassa hamaan tappiin asti. Eläkeyhtiöt ja ETK sen sijaan haluavat kasvattaa elävaroja jopa 2500 miljardiin, joka saavutettaisiin vuonna 2080, jolloin heidän lapsenlapsenlapsensa olisivat ehkä eläkkeellä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä