Kimmo Kautio Kokoaan Suurempi Suomi

Kaikki blogit puheenaiheesta Eurooppa-päivä

Euroopassa järkiperäinen käsitys hyvästä lopulta voittaa

Demokraattinen markkinatalous jää jossakin muodossa koko ihmiskunnan talousjärjestelmäksi, uskonnot sulautuvat yhdeksi käsitykseksi ihmisoikeuksista, kansalliset asejärjestelmät jatkavat yhdentymistä, valtioiden rajakäytännöt sulautuvat väkivallattomaan suuntaan sekä vapaa kulkeminen maan päällä helpottuu. Vieläpä köyhyys ja kurjuus helpottuvat aikojen saatossa.  

Eurooppa-päivän siniristiliputus on kansallinen häpeä

Tänään 9.5. vietetään Eurooppa-päivää. Tällä päivämäärällä vuonna 1950 Ranskan pääministerinäkin 40-luvulla toiminut Robert Schuman esitti tunnetun ehdotuksensa yhtenäisen Euroopan luomisesta välttämättömänä rauhanomaisten suhteiden ylläpitämiseksi. Tätä julistusta pidetään Euroopan unionin perustamisen ensiaskeleena.

Schumanin julistus oli myös alkusysäys Euroopan liittovaltiokehitykselle:

Euroviisut ovat ”Eurooppa-pilakuva”

# Euroopan Unioni kulkee kangerrellen kohti yleviä päämääriään, jotka näyttävät katoavan yhä kauemmaksi. Yksi Eurooppa-projekti sen sijaan kerää huomiota, mainetta ja kunniaa. Kysymyksessä on Eurovision laulukilpailu, Euroviisut. Ne alkoivat ”kertatapahtumana” 1950-luvun lopulla ja ovat kehittyneet suoranaiseksi megavillitykseksi.

Trump ja Eurooppa riidoissa – paitsi Suomi ja Ruotsi

# Liput hulmuavat taas kevätilmassa Eurooppa-päivänä. Ovatko Euroopan asiat todella niin hyvin, että tällainen hehkutus on paikallaan? Kiistakysymyksiä riittää. Myös suhteet Trumpin Yhdysvaltoihin ovat Nato-kustannusten ja Iranin ydinsopimusriidan vuoksi alamaissa.

   Samaan aikaan Suomi, Ruotsi ja Yhdysvallat ovat allekirjoittaneet juhlallisesti yhteisen puolustusjulistuksen Washingtonissa. Uskomatonta mutta totta. Tämä ei ole mikään valeuutinen.   

Eurooppa-päivä vai Voiton päivä vai molemmat?

# Tiistaina 9.5. oli Eurooppa-päivä. Venäjällä sitä vietettiin Voiton eli Pobedan päivänä, День Победы. Tuota Voiton päivän juhlintaa on nyttemmin yritetty rantauttaa myös tänne Suomeen. Hitlerin kukistamista kannattaakin todella juhlia myös lännessä. Olihan siinä lännellä vähintään yhtä ratkaiseva osa kuin Stalinin Neuvostoliitolla.

Eurooppa-päivä ja toisen maailmansodan Voitonpäivä sopii kehnosti yhteen

Eurooppa-päivä ja toisen maailmansodan Voitonpäivä sopii kehnosti yhteen

*

Tänään on Eurooppa-päivä, ja liput liehuvat.

Mutta mikä Eurooppa-päivä ja miksi juuri 9.5.?

*

Miksi Eurooppa-päivä järjestetään?

Voitonpäivä ja Eurooppa - päivä

Euroopassa toukokuun 9. päivä on juhlapäivä niin lännessä kuin idässä. Eurooppa - päivän ja voitonpäivän juuret ovat samat mutta näkökulmat vaihtelevat Brysselin ja Moskovan välillä, toisessa katsotaan tulevaisuuteen ja toisessa menneisyyteen.

EU:n syntymyytin kumoaminen

Historiaa tulkitaan ja jopa vääristellään paljon poliittisten tavoitteiden edistämiseksi. Siksi pitää olla kriittinen, jotta totuus paljastuisi. Näin Eurooppa-päivänä on hyvä tarkastella yhtä EU:n synnyn myyttiä.

Hyvää Eurooppa -päivää

Tänään on  Eurooppa-päivä . Päivää  vietetään aina 9.5. nk. Schumanin julistuksen vuosipäivänä. Ranskan ulkoministeri Robert Schuman ehdotti Pariisissa vuonna 1950 pitämässään puheessa Euroopalle uudenlaista poliittista yhteistyötä, joka tekisi Euroopan kansakuntien väliset sodat mahdottomiksi.

Eurooppa-päivänä

Ehdotan, että tämä päivä, 9. toukokuuta, korotetaan Euroopan yhteiseksi vapaapäiväksi. Perustelen teille, miksi.

Ensimmäisestä maailmansodasta on kulunut sata vuotta. Euroopan parlamentti keskusteli kevään viimeisessä täysistunnossaan satavuotismuiston velvoittavuudesta Ukrainan tapahtumien varjossa.

Muistelun lomassa toiset varoittelivat nationalismin vaarasta, mistä taas kiukkuiset nationalistit yltyivät omissa puheenvuoroissaan valittamaan. Sitten edettiin suoraan keskustelemaan Ukrainan tilanteesta. 1914 ja 2014 liippasivat toisiaan pelottavan läheltä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä